用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無做超大B(女仔) 係後悔選錯的?又或者選擇正確? ...
樓主: kiki1009
go

有無做超大B(女仔) 係後悔選錯的?又或者選擇正確? [複製鏈接]

星星的後裔 發表於 17-1-20 21:30
I am not sure about your logic about "Stick the kid amongst older kids so she can learn even better  ...

The confidence / pride can be built on a much greater scale if the younger kid can do something better than the older kid. Again, not saying it's likely at such young age as their fine motor skills / maturity will be behind those of their older peers. The small kid has to be extraordinary. But you just never know what your kids potential can be until you see it out.

如果聖羅撒有offer,值得做超大B嗎?

kiki1009 發表於 17-1-23 14:22
如果聖羅撒有offer,值得做超大B嗎?

唔值得~
St rose上小冇優勢,我朋友細B12月都收,個人認為唔值得。

St Rose,上其小學冇優勢,而且St Rose 幼稚園comment 一般般。St Rose小學和中學不同校網,又傳統。真光,聖心,St Clare , 德望,培正,民生比較值得

aioyhk 發表於 17-1-19 12:06
其實好睇你TARGET邊間小學同幼稚園..如果你係行傳統既..我寧願你做細B..因為其實邊間幼稚園都好..上小學主 ...
well said!!

caca316 發表於 17-1-23 18:00
St Rose,上其小學冇優勢,而且St Rose 幼稚園comment 一般般。St Rose小學和中學不同校網,又傳統。真光, ...

請問九龍真光,香港真光,邊間好啲?
以上兩間做超大b值得嗎?

JJ_KK 發表於 17-2-1 01:04
請問九龍真光,香港真光,邊間好啲?
以上兩間做超大b值得嗎?

九真第一年話得40%上小學
又新校
感覺唔太值

視乎你想上咩小學,如果係龍校而超大B先有較大優勢入到,咁我覺得repeat k1就值得了,我有朋友的女女係10月龍B,第一年考真光嗰次唔收,但佢真係好鍾意間學校,超大B考,收左

kimberleylam 發表於 17-2-2 00:10
視乎你想上咩小學,如果係龍校而超大B先有較大優勢入到,咁我覺得repeat k1就值得了,我有朋友的女女係10月 ...

你朋友是報香港真光?

如果禮賢 Vs. 培正 Vs. 德望, 做超大B值嗎??

BabyBookBu 發表於 17-2-2 13:18

PC n GH都值

aioyhk 發表於 17-1-19 12:06
其實好睇你TARGET邊間小學同幼稚園..如果你係行傳統既..我寧願你做細B..因為其實邊間幼稚園都好..上小學主 ...

我會偏向做超大b,特別係target傳統小學(催谷型)因為抄寫比較多,當然去到4-5年班當然已經分別唔大,但1-2年班如果要多抄寫,真係會明顯係寫得慢d同無咁工整,呢個同小朋友聰明唔聰明同能否理解課程係兩會事,因為抄寫同小肌肉發展好大關係,頭兩年如果距寫到驚真係會影響距第時對學習的興趣。

咁培正同德望幼稚園及小學是否多抄寫?

JJ_KK 發表於 17-2-2 00:27
你朋友是報香港真光?
Yes ar

我係過來人超細B 媽,鑒於信心問題,如果再揀一次,我唔會比小朋友做超細B 試讀,直接做大B, 做細B 的年半學校生活,我真係見到佢越讀越無自信。

回覆樓主:

我地學校已經是happy school, k1沒有學術,但都見D細B好蝕底,主要是社交方面,班大B自己玩,細聲講大聲笑,吾會參細B玩,話佢地係「bb」,D細B自己在班房成日遊下遊下,比較難「埋堆」,亦少機會講野。

回覆 964000 的帖子

完全同意呀,我女係11月B都係細B,學術上又好似OK,係放學時見佢埋唔到堆咁。現在有培道K1 offer都唔知repeat 唔repeat 好。但現在讀緊嗰間就係屋企樓下好似又好方便咁,真係好難取捨

我(emoji)(emoji)11月(emoji)(emoji)讀pn
見佢又有同同學互動
老師話佢都跟到大班
唔建議做超大
不過我(emoji)(emoji)個間係happy school
老師都話到寫字時可能手肌未發展到可能吃力少少
所以而家都主力訓練下手肌仔先
不過明年為小一都可能考下龍校
如果有升小一比例高嘅龍校收
都會考慮做超大(emoji)(emoji)

回覆 964000 的帖子

噢,真架? 我女都係11月細b,因搭校車所以我唔知平時亞女同同學既相處情況。咁你小朋友會唔會同其他細b玩? 定係細b未識同同學玩? 舨黎緊學年我都係有培道offer做大b

BabyBookBu 發表於 17-2-2 13:18
培正, 德望做超大B都值, 好多超大B的
‹ 上一主題|下一主題