用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港同已收到第三次面試通知揮手區
樓主: 媽打
go

港同已收到第三次面試通知揮手區   [複製鏈接]

littlecath 發表於 17-2-16 11:15
同意。和我之前聽老師講既唔一樣。所以好唔明白。一係就in 曬先通知人。

...
這樣的做法, 好可能係有3rd in 的已被人reject

CheungAA 發表於 17-2-16 11:21
這樣的做法, 好可能係有3rd in 的已被人reject

係reject 都冇所謂,自己知道結果都好。但老師又話係wait list, 搞到成日心掛掛。阿仔仲會問。

醒目開學勳章 王國長老

littlecath 發表於 17-2-16 11:15
同意。和我之前聽老師講既唔一樣。所以好唔明白。一係就in 曬先通知人。

...

港同年年都係一路收一路in呀,以我所知亦唔會正式通知學生在waitlist 。只會直接出offer或唔繼續通知,直到正式收。(如果我無記錯)
所以會有人等等下收到取錄,亦有人等到最後都無被取錄。我記得以往情況係咁。所以會有人6月派位後再去叩多次

Charlotte_mom 發表於 17-2-16 11:31
港同年年都係一路收一路in呀,以我所知亦唔會正式通知學生在waitlist 。只會直接出offer或唔繼續通知,直 ...

但今年面試時,老師對著面試的學生和家長講了。如果冇收到電話,就係wait list. 所以我才覺得奇怪呢。佢根本可以唔使話我哋知。

Charlotte_mom 發表於 17-2-16 11:31

港同年年都係一路收一路in呀,以我所知亦唔會正式通 ...

問題係,老師每次發放既訊息同學校真實既行動唔同,係老師同校務處職員冇溝通,定老師唔知真實情況隨便講?

我有朋友個朋友喺第一次interview後就係聽左老師講話會打電話/send email通知,結果冇上到校網而錯失2nd in機會;2nd in完後老師又係話會2月6日前會打電話/send email通知晒所有3rd in(我向港同求證過3次,3次都係咁講),結果我日等夜等,結果又係寄信通知!仲要係2月6日後繼續通知3rd in!

我覺得,如果發放出黎既訊息唔係真既就唔應該發放囉。

littlecath 發表於 17-2-16 11:35
但今年面試時,老師對著面試的學生和家長講了。如果冇收到電話,就係wait list. 所以我才覺得奇怪呢。佢根 ...
有點奇怪, 3rd in 應是談及學校教學理念, 校方如發現對方不妥當, 也把申請人放在waiting list上, 似乎不合邏輯吧! 不是應該reject 嗎? 第如買件衫, 不合穿也買? 如真是這樣, 大概原因只有一個 : 學校向錢看. 希望不是這樣吧!

littlecath 發表於 17-2-16 11:23
係reject 都冇所謂,自己知道結果都好。但老師又話係wait list, 搞到成日心掛掛。阿仔仲會問。
...
同意。係reject就reject,清楚明白一了百了,唔使無止境地寄望。考直資都係為左唔想比升中遊戲折磨啫,但而家都好令一心想入港同既人籮籮luen囉!

CheungAA 發表於 17-2-16 11:46
有點奇怪, 3rd in 應是談及學校教學理念, 校方如發現對方不妥當, 也把申請人放在waiting list上, 似乎不合 ...

我當時係“傾完計”後,老師主動講幾時會電話通知offer, 會俾一個星期時間考慮,幾時收唔到電話就係wait list 。所以,我當係學校已經覺得家長理念同學校係夾㗎啦。根本係老師主動告知"wait list"既信息,我由頭到尾都冇問。所以,我估我自己未in 3rd in, ranking 已經係wait list, 但都冇所謂。但點解之後仲有3rd in 就有啲奇怪咯。一係就全部見曬先話俾人知係wait list, 一係就話俾人知reject, 總之都算知道結果。

^O^ 發表於 17-2-16 11:46
問題係,老師每次發放既訊息同學校真實既行動唔同,係老師同校務處職員冇溝通,定老師唔知真實情況隨便講 ...

嚴重同意

^O^    發表於 17-2-16 12:19

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

其實無電話=waitlist 算係正常認知,分別只係有無封信咁解。而家間間學校都好醒,俾後路自己,唔會咁易出reject架(因早幾年有學校收唔夠生要call返reject生,超尷尬囉)

同意訊息混亂會令人不安。我估因爲今年申請人數超過學校預期,所以發現往年做法負荷唔到,就突然決定將第一輪斬開1AB,令所有學生能在最短時間完成round 1....再揀人做1B同之後面試,之後安排就亂了

所以可能當中團隊中未必真係個個職員都得到第一手資料。希望出年會做好d啦

Charlotte_mom 發表於 17-2-16 12:46
其實無電話=waitlist 算係正常認知,分別只係有無封信咁解。而家間間學校都好醒,俾後路自己,唔會咁易出re ...
咁我又唔明點解佢要收3個回郵信封?唔係介意果幾蚊,純綷係諗唔明啫。

今天收到信取錄了,很開心。

回覆 ing2004 的帖子

恭喜呀!

ing2004  Thanks  發表於 17-2-18 18:07

醒目開學勳章 王國長老

ing2004 發表於 17-2-18 17:36

恭喜恭喜

ing2004  Thanks  發表於 17-2-18 18:08

Charlotte_mom 發表於 17-2-18 18:05
恭喜恭喜
好感謝你一路以黎介绍甘多呢間學校資訊比大家知,我才沒有走寶。

ing2004 發表於 17-2-18 18:12
好感謝你一路以黎介绍甘多呢間學校資訊比大家知,我才沒有走寶。

恭喜你呀,大家做同學仔了

ing2004  yes ar  發表於 17-2-18 18:31

醒目開學勳章 王國長老

ing2004 發表於 17-2-18 18:12

唔好客氣,最緊要你鐘意

ing2004 發表於 17-2-18 17:36

恭喜恭喜!不過係收信嗎?我3rd in 既老師當時話,offer係電話通知⋯⋯

littlecath 發表於 17-2-18 19:05
恭喜恭喜!不過係收信嗎?我3rd in 既老師當時話,offer係電話通知⋯⋯
我見的是校長,她也是説電話通知,怎知今天卻收信了

littlecath  系咯系咯,我仲以為我又聽錯。  發表於 17-2-18 20:49

回覆 ing2004 的帖子

congrats! did you interview this Thur afternoon? so fast to get letter
‹ 上一主題|下一主題