用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德園 vs 培正 vs 民生
樓主: Soming
go

根德園 vs 培正 vs 民生   [複製鏈接]

73662710  Yes  發表於 17-1-24 18:54

kiki826 發表於 17-1-24 18:51
咁17/18會唔會77766, 咁即每年加左一班上?

學年        總數        小一        小二        小三        小四        小五        小六
2013        35        6        6        6        6        6        5
2014        35        6        6        6        6        6        5
2015        35        6        6        6        6        6        5
2016        37        7        7        6        6        6        5

https://www.schooland.hk/ps/munsang

最終會否變全部7班,真係要問民生。 但睇發展方向就似點都揸細一班。過往表現並不預視未來表現。

73662710  2015: 36 766665  發表於 17-1-24 21:08

Abbyprince 發表於 17-1-23 08:57
培正改建校舍後,選擇增加幼稚園學額而不是增加小學部,致令100%直升的一條龍消失,加上今年已有K3學生被" ...

我仔現培小女K3,從未聽過K3留班。其实就算老師真的勸小朋友多讀一年,可能是為小朋友著想,可能覺得他能力未夠。我不会埋解為培正選学生。培正一直是培養学生由幼稚園上到中学。培小升培中B2生都照收。佢有本事B1中学收B2生再教好,有冇必要K3留難你?
其實如果你係真正用家.你都會知道多收K 學生...都係為左財政原因.
之前已傳左好耐會小學小一至小三會加班. 但因為想到小學加班會直接影響現有學生升上培中既比率.
而學校加收幼稚園算是對現有學生影響減到最少.
每年培幼K3都有學生自己走, 而小一又會多收外來生.
其實而家加2班K1, 到升小一真係非自願下要走的都不算太多人. 對整體影響係最細.

回覆:根德園 vs 培正 vs 民生

樓主你大可以也考慮一下學校學生及家長間的氣氛作為㨂校之因素

Soming 發表於 17-1-24 12:09
回覆 星星的後裔 的帖子

我都想知培正如何o係唔淘汰學生情況下,中學KEEP到BAND1A的地位。
培正小六升中一的時候有淘汰B3既學生的.
而佢照收B2生去教好先係最勁.

NICOLE123 發表於 17-1-24 21:16
我仔現培小女K3,從未聽過K3留班。其实就算老師真的勸小朋友多讀一年,可能是為小朋友著想,可能覺得他能 ...

既然係用家,建議問下李老師

回覆 NICOLE123 的帖子

今年加了2班K1, 請問知唔知之後會否加小學。學校擴建了, 多了咁多課室 不如用家建議學校考慮一o下。

Soming 發表於 17-1-25 00:08
回覆 NICOLE123 的帖子

今年加了2班K1, 請問知唔知之後會否加小學。學校擴建了, 多了咁多課室 不是 ...

你不是用家。有些事你未知。有興趣入來再慢慢了解吧。

Abbyprince 發表於 17-1-24 23:04
既然係用家,建議問下李老師

不用問了,我相信不會有老師會像你般理解'被留班'。

Soming 發表於 17-1-25 00:20

我在這裏都慢慢感受到培正用家的氣勢

回覆樓主:

楼主,想當年我手上有st cat 英普,KV上午,民生英普offer在手。。。只有收到培幼offer令我在街上失儀喊出來的。而你呢D選擇題post年年都有在這兒出現,年年都讨論。。我只可说沒有最好的学校,只有最合適。如你決定入培正,我可私下跟你分享。很多學校的事,不方便公開讨論的。

Soming  謝謝您。  發表於 17-1-25 15:57

我又真係幾8吓, 去學人數人頭:

http://primary.munsang.edu.hk/primary/php/webcms/public/index.php3?refid=1253&mode=published&nocache1485302032

民生書院小學過去3年既人數統計:

級別

A

B

C

D

E

F

G

全級總人數

與上年變化

2014-2015

P1

P2

P3

P4

P5

P6

2015-2016

P1

P2

P3

P4

P5

P6

2016-2017

P1

P2

P3

P4

P5

P6

2014-2015年小五一級有206人, 到2015-2016年度小六只有176人, 所以與上年變化係: 30 (當佢有人無番無影相, 應該都唔會差30個人咁多啩?)

到底民小以前係咪努力保持住小六只有200人呢? 大家自己諗吓

tenko    發表於 17-1-25 11:28
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

2015-2016   P6  -30

hkpapa852 發表於 17-1-25 11:04
我又真係幾8吓, 去學人數人頭:

http://primary.munsang.edu.hk/primary/php/webcms/public/index.php3?ref ...

Thank you very much for giving us such a complete table!!!!!!

That table vividly shows that the number of students are quite stable over the years except for a sudden drop in the number of students promoting from P5 to P6 durng the year 2016. We don't know what happened in that year, only the school knows, but very obviously we cannot make a conclusion from a single individual incidence.  Given a set of data, we try to find out the general trend but not to make a conclusion from an isolated case, this is just simple statistics.

Despite the presence of that drop mentioned above, the fact is still far from in line with the opinion made by hkpapa852 in his previous comments.

Soming  大家討論數據gel~ 大家心平氣和d~  發表於 17-1-25 15:40

73662710 發表於 17-1-24 12:14
小五小六少过200人係唔系你生安白做?

The facts tells the truth. In most years, 小六少过200人 is the fact

Not 生安白做 that what you said.

有兩點係值得留意:

1. 民小上年小一到今年小二,已經少咗~12人
2. 民小多年嚟,小五同小六人數都有~5%相差,呢點係極不正常。因為除咗二/三線學校,基本上大多數學校唔會接受小六插班,頂多只收小五插班。咁個~5%人會係去咗邊呢?我不知道。

Soming  萬分感激您的table! 正常家長唔會小五才主動轉校吧。要慎重考慮了...  發表於 17-1-25 15:45
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

dreamdream081 發表於 17-1-25 12:24
The facts tells the truth. In most years, 小六少过200人 is the fact

Not 生安白做 that what you sai ...
以前收6班,大概200 鬆啲人,上到小六,因为自然流失,少过200人,又有吔出奇,睇返高人个表,其实好stable.

73662710 發表於 17-1-25 11:50
Thank you very much for giving us such a complete table!!!!!!

That table vividly shows that the nu ...

Well said!

我諗我覆埋今次, 唔會再係呢個帖回覆了.

其實如果家長唔係對培中或者民中有興趣, 其實根本無必要考慮呢兩間幼稚園.

幼稚園升小有冇保障固之然重要, 但日後小學升中既安排, 其實更重要.

一心以為有龍校可直升(但其實只係直屬中學), 6年過後又有幾多人會失望而回呢? 另一點就係, 唔好一心以為龍校係可以進可攻退可守, 其實不少家長會最後發現, 入咗去如果唔係最出色個班但又唔想升上中學部, 會比想像中困難, 到時更加係作繭自縛.

如果真係要考慮埋升中, 留意吓各直屬小學可以升上中學部既機會:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3003604

最後又再講吓民小同培小. 個人相信, 民小會比培小著重學術訓練, 成績亦較大機會比培小好. 點解?

香港最近一次教改, 要求中學要收取85%或以上屬全港Top 40%成績既學生(即係B1+B2A)先可以全開英文班做全英中.

咁民中一直係全英中, 即係每年必定有85%或以上屬全港Top 40%成績既學生. 民中中一只有180個學位, 如果佢真係如某些會員所講, 收取近140-150個小學部既學生, 即佔民中78%-83%. 假設其餘外校收番嚟既30-40人都係B1學生, 咁由民小升上民上既學生, 至少要有113-122人係要屬B2A-B1水平.

如果以200人一級去計, 要保証起碼60%學生達此水平, 咁小學部自然要加緊學術訓練同要求.

另一方面, 培中多年嚟不論成績如何, 堅持做中中, 所以唔會太著重小學部有幾多B1/B2學生. 培小每年有~10%-15%叻學生因為貪戀"英中"呢個虛名而係升中時離開培正, 加上以培中主收培小學生既習慣, 中一學生應該有近半係培小升上去既B2學生.

兩間中學6年後DSE成績表現相若, 到底誰更有增值大家自行評估了.

培正中學, 係全港目前唯一係升中自行階段(此階段可接受全港學生申請, 多數學校都係透過此階段, 收爭成績最優秀既學生), 放棄收取外校生只收直屬小學既學生既學校. 到底培正是否只想教"好學生", 大家又自己諗吓.

2015-2017年度升中自行派位九龍城區(KL3)各中學學額分佈:
http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/DPHB-KL3_KC.pdf#2

chucimama  十分清楚的分析  發表於 17-1-31 01:48
catcat2046    發表於 17-1-27 14:03
hoivy  分析得很好!  發表於 17-1-25 17:59
Soming  Thanks soooo much!   發表於 17-1-25 15:51
dreamdream081    發表於 17-1-25 15:02
‹ 上一主題|下一主題