用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德園 vs 培正 vs 民生
樓主: Soming
go

根德園 vs 培正 vs 民生   [複製鏈接]

H2o_yip 發表於 17-3-30 00:15
請問即係邊間,可否俾多少少提示,謝謝你。

應該講緊以音樂為名既學校

LITTLEGIRLSNOW 發表於 17-3-21 15:11
民幼主要要家長自己谷,尤其上到K3,更明顯。由於k2係上唔上到民小關鍵年,家長和小朋友特別大壓力,如果呢 ...

本身民幼要家長谷,尤其上到k3,好多野要家長自己敎小朋友,加上民小英文、數學快半年,如家長本身唔谷小朋友,可能未必跟到。

Soming  thanks~  發表於 17-4-12 16:45

回覆樓主:

民生用家。我小朋友由國際學校轉來,個人規矩左,學校教小朋友資識好豐富,好多元,學校活動教學,機本上每周都有活動俾小朋友玩,著重德育及還保教育。
所為谷唔谷,我個人覺得唔谷,唔多功課,只要家長係跟住學校課程去同小朋友溫習同寫功課(無外再再加啲乜乜物物)基本上返得超輕鬆,小朋友成績都唔會唔好。
但一樣嘢,小朋友本身要係話得聽同自律果種人。因為係大班,老師唔會企係隔離篤住個小朋友做乜做物。
初初決定轉校,我最大考慮係校舍環境,真係又大又光猛,又室外又室內遊戲空間,又有大大音樂室,圖書館,又成日過禮堂參加集會。我日日聽我小朋友講都覺得又開心又愉快。

Soming  請問你知唔知k3上小學係咪真係每班淘汰6-8人?  發表於 17-4-25 15:53
Soming  thanks~  發表於 17-4-12 16:46

hedhed 發表於 17-4-11 01:36
民生用家。我小朋友由國際學校轉來,個人規矩左,學校教小朋友資識好豐富,好多元,學校活動教學,機本上每 ...

其實音樂室不是好大咋

ppgirl 發表於 17-1-18 22:28
師資學術不錯,龍學,重德育,有愛心,校舍大,三年前新裝修.....其實重有好多理由!

申利:培正用家!

Is PC focus more on Chinese rather than English although I'm sure their English standard is good enough. 多功課及谷嗎?thx

Delete please

Soming  Yes, KV must be a very good school.  發表於 17-4-25 15:55
‹ 上一主題|下一主題