用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 成續表名次問題
樓主: syalicelau
go

成續表名次問題   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 17-1-17 09:33
你哋學校平日計咁少科既? 我哋P1-P5計中、英、數、常、音樂、視藝、聖經、中文書法、英文書法、體育咁多科 ...

呈分試中,雖然中英數常比重最高,但視x3音x2對總分都有好大影響。阿仔就係衰在視藝及音樂,他只有B而其他同學A,如果主科成績差不多的話,他已經排後了幾個位。

學校考試成績表的計分比重和呈分試比重不同,淨睇成績表名次都唔準,一定要問老師。

回覆:成續表名次問題

我仔嗰間係填表前,每人有一張詳列各科分數及班名次和級名次。

紫蘿蘭 發表於 17-1-17 15:45
我仔嗰間係填表前,每人有一張詳列各科分數及班名次和級名次。
班名次和級名次都唔準, 呈分名次先較準確.

999632科比重以外, 再加標準分既調整, 差別可以好大.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

取消

引用:Quote:紫蘿蘭+發表於+17-1-17+15:45+我仔嗰

原帖由 hkpapa852 於 17-01-17 發表
班名次和級名次都唔準, 呈分名次先較準確.

999632科比重以外, 再加標準分既調整, 差別可以好大.
計算總平均分會以中英數常9996比重計算。至於視藝音樂則無特別注明。

syalicelau 發表於 17-1-16 16:25
小學成績表沒有提供名次,請問有冇人知中學會如何計算校內成績?

另小兒大埔區一線小學,呈一中,英,常A  ...

阿女間學校p1-p4出班頭十名次和級頭40名次!p5-p6不會出任何名次。但老師會講校內名次,呈分試會講呈分排名及banding!
因為p4-p6分精英班。所以入得去果班嘅名次都有9成係級頭三十幾果批!
所以我女班第二(唔係精英班),但級名次去到3X,配合埋前人派位banding人數估計,都約莫知道位置。該揀咩學校

ms.aeroplane 發表於 17-1-19 08:52

阿女間學校p1-p4出班頭十名次和級頭40名次!p5-p6不會 ...
我仔間校,隔離班考第一個男仔,全級21左右,也應是Band 1 .

王家爸爸 發表於 17-1-16 16:48
點解會無名次?學校想你哋升返自己中學?

現在的Trend, 多數小五開始不公佈名次

王家爸爸  寶校?  發表於 17-1-21 18:47
2jkidsfather  Trend??   發表於 17-1-21 11:21

sunshine0613 發表於 17-1-21 11:03
現在的Trend, 多數小五開始不公佈名次

其實現今世界好多嘢都兩極化,好既學校透明度越来越高,寶校越来越唔透明(美其名為唔想小朋友互相比較)。 原因係客路唔同,一線學校多kiasu parents,學校唔敢做任何對學生不利既笨决定;相反寶校既家長比較buy開心校園概念,所以學校連成績都唔講,大部份家長都唔覺有問題,唔會投訴。

王家爸爸 發表於 17-1-21 19:03
其實現今世界好多嘢都兩極化,好既學校透明度越来越高,寶校越来越唔透明(美其名為唔想小朋友互相比較)。  ...
我仔不是寶校,小一至小四都好高透明度,小五開始名次不印在成績表上。
我問過小五班主任,
大概意思是一班只有幾個考前頭位置,
此舉是令其他張成績表好睇D。

‹ 上一主題|下一主題