用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 成續表名次問題
go

成續表名次問題   [複製鏈接]

小學成績表沒有提供名次,請問有冇人知中學會如何計算校內成績?

另小兒大埔區一線小學,呈一中,英,常A ,數B, 呈二全A, 自行會出沙田區一試,現擺位如下:
自行一沙呂
自行二沙崇
這樣擺位正確嗎?
   6    0    0    0

syalicelau 發表於 17-1-16 16:25
小學成績表沒有提供名次,請問有冇人知中學會如何計算校內成績?

另小兒大埔區一線小學,呈一中,英,常A  ...
點解會無名次?學校想你哋升返自己中學?

little_yolky  有,有一條龍,不過唔係一線。  發表於 17-1-16 17:30
hkpapa852  大埔好似無小學有中學喎?  發表於 17-1-16 17:19

王家爸爸 發表於 17-1-16 16:48
點解會無名次?學校想你哋升返自己中學?

唔係呀…我地小學冇自己中學架,五年級未呈分嘅期考都有名次出,之後所有呈分就沒有名次,我都不明白為何有此安排。

syalicelau 發表於 17-1-16 17:01
唔係呀…我地小學冇自己中學架,五年級未呈分嘅期考都有名次出,之後所有呈分就沒有名次,我都不明白為何 ...
好少見冇自己中學既一線小學呈分試無名次,一般只係有自己中學或者寶校先會無名次。會唔會係學校啲師兄、師姐上次PS1考得好差,所以學校轉變成績表既安排?

大埔確實有好多間小學無公佈成績表名次及呈分名次, 部份小學會由老師口述呈分名次大約位置, 有部份小學只會講BAND幾頭中尾

愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

hkpapa852,我以為佢係孫方中小學,因為孫方中小學同孫方中書院係一條龍關係。

醒目開學勳章

問老師,呈分試規定不可以列出名次在成績表

王家爸爸  邊個規定?邊個講?   發表於 17-1-16 17:40

醒目開學勳章

回覆:王家爸爸 的帖子

既然中學可知道學生的全港排名,但表格上要填五上、五下、六上的名次,請問作用是甚麼?

mrs.so 發表於 17-1-16 17:23
大埔確實有好多間小學無公佈成績表名次及呈分名次, 部份小學會由老師口述呈分名次大約位置, 有部份小學只會 ...
問題係除非有難言之隱,學校點解要咁做?
因為唔講清楚,家長揀錯機會大增,一係過度進取,一係過度保守,兩種情況對學生都不利,學生派得差既機會大增,學生派得差對學校長遠無好處。

utopian 發表於 17-1-16 17:31
既然中學可知道學生的全港排名,但表格上要填五上、五下、六上的名次,請問作用是甚麼?

...

中學要你填齊每次考試既名次既主要目的係,想更清楚地知道小朋友既成績(尤其係主科)同埋成績既趨勢(係進步緊定退步緊)。

王家爸爸 發表於 17-1-16 17:30
hkpapa852,我以為佢係孫方中小學,因為孫方中小學同孫方中書院係一條龍關係。 ...
如果係一條龍既津校, 應該幾個月前已經要決定直升與否..... 而且反而呢D學校通常見龍中唔掂都會鼓勵學生外闖, 唔會咁樣點D學生.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-1-16 17:44
如果係一條龍既津校, 應該幾個月前已經要決定直升與否..... 而且反而呢D學校通常見龍中唔掂都會鼓勵學生外 ...
同意,所以我睇唔到正常學校唔講既目的,尤其係突然之間唔講,唯一諗到既係間學校真係寶咗。

little_yolky,每個人對一線既定義可以好唔同。  

回覆 王家爸爸 的帖子

今年阿仔p5, 老師話教署規定不能公佈名次哦。
反而p1 to p4 班頭1 o 10會列在成績表上。
對此我也覺得很頭痛。。。

王家爸爸  講真,如果小朋友無聽錯的話,個老師誠信好有問題。  發表於 17-1-16 23:42
王家爸爸  你點答佢?   發表於 17-1-16 19:11

王家爸爸 發表於 17-1-16 17:37
問題係除非有難言之隱,學校點解要咁做?
因為唔講清楚,家長揀錯機會大增,一係過度進取,一係過度保守, ...

我仔讀既小學小一至小六都唔會印名次在成績表
但會好清楚講比家長知小朋友呈分排名位置,亦會講解家長向邊幾間選校,我仔小學咁多年都好準同成功率都唔差。

據我知大埔有部份小學講學生屬於band 幾,家長就自己選校,尤其有聯繫既一間自行前已經叫家長簽署聯繫收生參加表之類既意向。
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

cmchang0927 發表於 17-1-16 17:54
回覆 王家爸爸 的帖子

今年阿仔p5, 老師話教署規定不能公佈名次哦。
應該唔會, 我仔仔間, 第一至尾都有名次的

王家爸爸 發表於 17-1-16 17:48
同意,所以我睇唔到正常學校唔講既目的,尤其係突然之間唔講,唯一諗到既係間學校真係寶咗。 ...

我自己都諗唔明,BTW 如就以上自行嘅擺位是否都正確呢?

回覆樓主:

我呀囡學校成績表有列全級名次,但考得好差果d先唔會列名次出黎。

YDLFATHER  多數係咁  發表於 17-1-22 10:08

syalicelau 發表於 17-1-16 16:25

另小兒大埔區一線小學,呈一中,英,常A  ...

我個仔個間都係,所以都唔知點揀,好驚揀錯。
[img align=right]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD7/116184/s180/121107.24612912.60317.jpg[/img] 歡迎參觀希希網站 :-D :-D :-D

siubobotam 發表於 17-1-16 18:54
我個仔個間都係,所以都唔知點揀,好驚揀錯。

係呀…真係驚驚地
‹ 上一主題|下一主題