用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 又問選科∼chem, bio, M1, econ
go

又問選科∼chem, bio, M1, econ [複製鏈接]

阿仔原先話揀 physics chem bio + M1/M2, 但佢突然話將phy改econ,讀econ中三同中四大分別嗎?佢學校如果唔讀phy咁揀就只可讀M1, 但讀M2好似有優勢多d, 想問如果咁既組合入u可讀咩,出路如何?有無同學可分享下?佢暫時話考慮讀engineering, 問佢重有咩佢話未諗到!讀engineering辛苦嗎?我只係想了解下!

2    0    0    0

DFSON 發表於 17-1-16 13:44
阿仔原先話揀 physics chem bio + M1/M2, 但佢突然話將phy改econ,讀econ中三同中四大分別嗎?佢學校如果唔 ...
如果諗住讀將來engineering,就應該讀Physics啦。

阿仔原先話揀 physics chem bio + M1/M2, 但佢突然話將phy改econ,讀econ中三同中四大分別嗎?佢學校如果唔 ...

想讀Engg,放棄Physics?  M2都無埋?

讀engine最好有phy and m2

引用:Quote:DFSON+發表於+17-1-16+13:44+ 阿仔原

原帖由 sharonslng01 於 17-01-17 發表
讀engine最好有phy and m2
我都有話eng讀phy, 但佢話睇過幾間u只要求理科無指定phy,  係咪phy只係優先而唔係必修?

DFSON 發表於 17-1-18 13:16
我都有話eng讀phy, 但佢話睇過幾間u只要求理科無指定phy,  係咪phy只係優先而唔係必修?

...

不如望下Engg 嘅Syllabus.入到去先追返D Physics 同M2?

http://Engg.hku.hk/Teaching-Learning/BEng/Academic-Programmes/Regulations-Syllabus

DFSON 發表於 17-1-18 13:16

...
講真讀工程無讀物理、微積分,入到大學無可以追到。大部分工程系學生,雖然有讀物理、微積分,都追得辛苦,無讀既真係唔好諗工程啦。
‹ 上一主題|下一主題