用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 點樣可以培養小孩自己閱讀
樓主: 紫蘿蘭
go

點樣可以培養小孩自己閱讀 [複製鏈接]

retriever 發表於 17-1-18 08:28
唔少人K2跟K3, 進度會快好多...等車食飯都睇, 呢D 好大癮, 我覺得要營造下...

我細路會唔去球場(佢好鍾 ...

其實點樣營造幾時都想揸住本書睇的氣氛呢?我仔(k1)唔抗拒睇書,不過亦唔覺佢愛閱讀,我都同佢睇過好多類型的書,都仲未摸到佢愛哪類

retriever 發表於 17-1-19 07:24

K1 又唔駛咁心急既。。。

請問這句是什麼意思呀?「咁早年可真係要睇書EXCLUSIVE」

retriever 發表於 17-1-19 08:52
即係早年主要睇書,避免接觸其他更誘惑又方便既玩意,如電視,手機。

其實都少俾佢玩機、睇電視嗰d,不過玩玩具就多囉....寧願玩玩具先,咁可以點呢?真係要減少玩具的數目?出街帶書都唔帶玩具?

retriever 發表於 17-1-19 08:52
即係早年主要睇書,避免接觸其他更誘惑又方便既玩意,如電視,手機。

其實會否有小朋友天生不愛睇書嘅呢?又或者即使點營造氣氛,都係沒有興趣,但會為讀書而睇呢?

retriever 發表於 17-1-19 09:39
你想咁諗都無辦法...

老人家都有類似既想法, 譬如: "唔好管佢, 大大下會乖", 到大左就跟人話:"佢生出來就 ...

哈哈....好的,明白因為細仔2歲,現在睇書都只睇1-2分鐘左右就走左去了,哥哥2歲都可以完成一本書,所以先諗係咪有天生呢個因素

retriever 發表於 17-1-19 09:59
呵呵...

問你一個發人心醒的問題...

thank you very much for your advice

Forgetmenot999 發表於 17-1-19 13:13
這個例子不太好,因我識得一位朋友真的天生不愛吃飯或其他東西,她認為填滿肚子便算,他常覺得吃完又要排 ...

其實我大仔都不愛食飯,好像不會肚餓,玩永遠行先,每次叫佢食飯(明明剛才叫肚餓)都話等陣先,唔想食住,似乎都是被迫咁

Monosaru 發表於 17-1-17 23:49
我仔4歲幾開始愛上淘寶點讀版ORT, 支小達人點讀筆好掂,仲可以自己錄音整廣東話版中文點讀書,自己search吓 ...

想問我可以經常伴讀,係咪唔需要買點讀筆呢?點讀筆是俾在職父母,未必能常常有那麼多時間伴讀而買嗎?我諗緊需唔需要買,不過最近同阿仔睇ORT level 1,好似見d對白經常跳來跳去,諗緊點讀筆係咪會讀返啱的sequence 點讀筆係一把聲的?還是唔同人講會播返嗰把聲?唔好意思...唔太清楚運作,所以問多了少許

Monosaru 發表於 17-2-4 01:50
我用緊淘寶版ORT stage 3-9, 有幾把不同native speaker閱讀故事,我會伴讀完,再有1小時小朋友私人時間閱 ...

是否已適合由ORT 1開始?係咪一買回來就用得架喇?
‹ 上一主題|下一主題