用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖大(K2 PM) vs 合一堂陳伯宏(全日班)
go

聖大(K2 PM) vs 合一堂陳伯宏(全日班) [複製鏈接]

請問大家會點擇⋯女孩子
聖大ranking高點,或許對未來考私校直資有幫助,但現在合一堂陳伯宏有學券,加上返全日班。
但我是14校網,小一統一派位一向一般。

1    0    0    0

好犀利, 合一堂全日班咁少位你都考到....

6688xp 發表於 17-1-16 09:56
好犀利, 合一堂全日班咁少位你都考到....

你會點擇?

在經濟能力許可下, 我唔喜歡玩大抽獎呢個遊戲.  我會偏向選擇聖大. 第日行升小條路會比較平坦或多些選擇. 不過合一堂都係一間好優質的學校,

利申: 我個仔是合一堂全日班後補生.

6688xp 發表於 17-1-16 10:36
在經濟能力許可下, 我唔喜歡玩大抽獎呢個遊戲.  我會偏向選擇聖大. 第日行升小條路會比較平坦或多些選擇.  ...

我就是考慮到小學,很怕大抽獎,沒有信心

回覆 pandafamily2008 的帖子

當年, 我就是對運氣抱存半點希望, 最後我大女中了14區三寶之一. 所以今年對小兒考幼稚園不敢再怠慢

pandafamily2008 發表於 17-1-16 09:21
請問大家會點擇⋯女孩子
聖大ranking高點,或許對未來考私校直資有幫助,但現在合一堂陳伯宏有學券,加上返 ...

I think 合一堂全日班 may better to suit your need.

您選得全日班,一定有preference 或實際需要

"聖大ranking高點,或許對未來考私校直資有幫助"....不完全正確,您可以去聖大學校website,可看每年升小資料,絕大部分升官立津貼小學,聖大對未來考私校直資沒有甚麼幫助。

http://www.hkpep.com/2013/yzy50t.php#.WHw4HVN9670

雖然未必係完全準確.. 放棄聖大OFFER真係一點也不容易..  若將來去面試或叩門, 在考生沒有明顯分別下, 作為考官的你, 你會點選?

6688xp 發表於 17-1-16 11:04
http://www.hkpep.com/2013/yzy50t.php#.WHw4HVN9670

雖然未必係完全準確.. 放棄聖大OFFER真係一點也不容 ...
直資私小考生來自主全港,間間都千計甚至幾千人考,考到的機會好細。

考小一幾考學術,聖大是Happy school,對考直資私小沒有幫助,看聖大升小成績就清楚。

6688xp 發表於 17-1-16 10:36
在經濟能力許可下, 我唔喜歡玩大抽獎呢個遊戲.  我會偏向選擇聖大. 第日行升小條路會比較平坦或多些選擇.  ...

您個仔有無考聖大?有無看過聖大過去幾年升小成績?

若看過的,就知道聖大主要升灣仔區內的天主教小學或其他官立津貼小學。

版主是Net14,灣仔區學校與其無關,除非搬入灣仔區。

dreamdream081 發表於 17-1-16 11:22
您個仔有無考聖大?有無看過聖大過去幾年升小成績?

若看過的,就知道聖大主要升灣仔區內的天主教小學或其 ...
沒有. 我MISS 左報名...
既然樓主個仔考到聖大, 我估一樣幾千人爭百幾個位... 都很有競爭力.
個人意見, 我本人都是NET14, 入灣仔區對將來升小或升中都係比14區更多選擇...

6688xp 發表於 17-1-16 11:53
沒有. 我MISS 左報名...
既然樓主個仔考到聖大, 我估一樣幾千人爭百幾個位... 都很有競爭力.
...

所以版主最好看清楚升小成绩,就容易作決定,當然搬入灣仔是好選项,但12網同14網都是天地網,灣仔網更多寶校,要先了解清楚

6688xp 發表於 17-1-16 11:04

雖然未必係完全準確.. 放棄聖大OFFER真係一點也不容 ...

請教下,你意思考官都會考慮幼稚園這個因素⋯

回覆 6688xp 的帖子

那三寶

pandafamily2008 發表於 17-1-16 12:16
請教下,你意思考官都會考慮幼稚園這個因素⋯

起碼讀名校的至少有一個叩門機會... 我大女當年用 3 1 策略選14區一間名校, 落空了, 做晒PROFILE 去叩門, 連INTERVIEW 機會都無. 我相信這是其中一個原因.

6688xp 發表於 17-1-16 10:45
回覆 pandafamily2008 的帖子

當年, 我就是對運氣抱存半點希望, 最後我大女中了14區三寶之一. 所以今年對 ...

請問net 14, 三寶係邊3間?家住14,但唔係好清楚小學情況

6688xp 發表於 17-1-16 14:42
起碼讀名校的至少有一個叩門機會... 我大女當年用 3 1 策略選14區一間名校, 落空了, 做晒PROFILE 去叩門, ...

請問邊間名校?

Rachel_Tjhoi 發表於 17-1-16 16:18
請問net 14, 三寶係邊3間?家住14,但唔係好清楚小學情況
主要是啟基
以前有佛教中華康山,這幾年一直上位中,今年開到5班,家長comments ok, 可能已脫離寶校之列。
還有北官雲景道 , 已moved to Net 12.

dreamdream081 發表於 17-1-16 16:22
主要是啟基
以前有佛教中華康山,這幾年一直上位中,今年開到5班,家長comments ok, 可能已脫離寶校之列。
...

謝謝

‹ 上一主題|下一主題