用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Nobel vs St. Hilary's vs Ming Wai
go

Nobel vs St. Hilary's vs Ming Wai

三間語境都一流,語文課本應該Nobel最深,德萃唔清楚,明慧的中文比較淺。論環境,明慧最大,Nobel同明慧都係小班、雙班主任,德萃好似都係,三間的現時用家可否提供多些資訊或意見?

德萃我無comment.不太喜歡校舍環境.
明慧不是小班, N班大約27-30人
Nobel 相對小班,
2間語境都好好, 老師都有愛心,
Nobel 多親子功課, 明慧N班重紀律,
Nobel 功課程度比明慧深,
2間都是好學校
呢幾年明慧N班考出面K都有好好成績

iloveymnc 發表於 17-1-16 10:43
德萃我無comment.不太喜歡校舍環境.
明慧不是小班, N班大約27-30人
Nobel 相對小班,

多謝回覆,其實最唔瞭解係德萃,明慧係大女已畢業,因近年變化很大,所以想知最新近況。Nobel 去過開放日,真係幾鍾意呢間學校。
當個好爸爸

我有OFFER 同你一樣. 我選左明慧, 因為明慧教本在上年改了,深了些. 放了NOBEL. NOBEL 我也很愛的.

poonerica 發表於 17-1-16 11:55
我有OFFER 同你一樣. 我選左明慧, 因為明慧教本在上年改了,深了些. 放了NOBEL. NOBEL 我也很愛的.
...

多謝回覆,知道明慧改用自编課程,所以想作個對比才決定。Nobel和明慧對比,是Nobel深一些吗?
當個好爸爸

我的孩子在nobel讀 K2。 在家裡她可以說流利 普通話和英語。 我對學校感到滿意

boyboobee 發表於 17-1-16 16:42
多謝回覆,知道明慧改用自编課程,所以想作個對比才決定。Nobel和明慧對比,是Nobel深一些吗?
...
Nobel PN比明慧PN程度深一點,
PN Nobel 一星期有3份功課,多親子勞作,
明慧一星期只 得一頁, 紀律方面做得相當不錯, 考K成績十分好.