用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 成績好嘅小朋友,究竟如何使用時間?
樓主: jadenhayden
go

成績好嘅小朋友,究竟如何使用時間? [複製鏈接]

jadenhayden 發表於 17-1-16 12:14
乜叻嗰啲真係唔需要溫書架?我仲覺得佢地屋企應該好谷架添!
升左小一之後,時間成日都好唔見駛!
所以好 ...

叻人當然都要讀書,但佢地溫半小時,已可等如普通人溫一小時。

當然,勤力也是有回報的。在小學求學,不是特別叻但肯用心讀書,入頭三分之一,應可以達至。但你話長期入到級十以內,一定要有天資。

喜歡與否,人的學習和解難能力,始終是有差別的。

回覆 IloveJJ 的帖子

你後最尾那段似話我女。

自身經驗:平時上堂專心聽書,番屋企做功課溫書要專注唔好分心,用的時間少之餘知識自然會記到入腦。點樣可以高效學習?充足睡眠很重要 我同身邊成績唔錯的同學共通點都係早訓

sarahdad   這經驗比較認同。  發表於 17-1-16 20:45

回覆樓主:

還有就是大多數都喜愛閱讀

成績中上,我覺得天資佔8成,勤力佔2成
成績上上,天資勤力各5成

我中學讀名男校,有個好友給我印象最深刻,阿爸係黑社會,阿爸阿媽生佢時都未到15歲,阿嫲帶大,升中係自己填表選校,我中一識佢時已食煙,中四上堂瞓足8堂或氹同學賭錢,會考7A1C,學校的跳遠、足球、籃球和排球校隊,中六開始跟阿爸去嫖妓,高考3A1B1C,入左港大醫科,現在是出名醫生,家住半山

其他同學只知他聰明絕頂,只有好友才知他其實專注力一流,佢少時住3百尺公屋,阿嫲在打牌,阿爸在賭馬,佢可以一邊聽住discman一邊食住煙溫書,佢上堂瞓覺係因為晚晚等家人睡了讀通宵,同埋因為阿sir太廢
作為一個理科生,當你日做3小時純數仍遇到的難題給他用5分鐘就拆解了的時候,你就會明白天資的無敵了

順帶一提:他是不喜歡閱讀課外書的

引用:+本帖最後由+Tintin926+於+17-1-17+01:31+

原帖由 Tintin926 於 17-01-17 發表

實在係 一命二運三風水 四積陰德五讀書,落地哭三聲,好醜命生成……命裡有一個讀書慨腦袋就是好成績了、師父話齋勤力不勤力都是命中注定的。雖然好玄,但我都參透左好耐才開始明白。

yovin 發表於 17-1-17 01:42
實在係 一命二運三風水 四積陰德五讀書,落地哭三聲,好醜命生成……命裡有一個讀書慨腦袋就是好成績了、師 ...
説得好,但為人父母也沒選擇,盡了力也無憾
我當年也一樣,明白怎努力也不及我朋友,但我唯一選擇就是勤力,佢pure maths A1, 我都有B3,只不過我情願攞B4囉!哈哈!

yovin 發表於 17-1-17 01:42
實在係 一命二運三風水 四積陰德五讀書,落地哭三聲,好醜命生成……命裡有一個讀書慨腦袋就是好成績了、師 ...
我仲好記得佢當年會考前講笑又好串,佢話佢只需要Maths and AMaths 拿A1,其他6科A2就夠,如果唔係會好蝕和費事我唔開心,結果佢真係maths and amaths A1, 其餘5科A2,中文C6
無語!!!

小曳人 發表於 17-1-16 09:58
我只知,越係成績好嗰d,越係花時間响課外
成績唔係咁理想嗰d,就成日花時間响功課上面
...

你講果個係結果喎,原因係物?

上課留心,明哂。返屋企做功課快手?

Tintin926 發表於 17-1-17 02:20
説得好,但為人父母也沒選擇,盡了力也無憾
我當年也一樣,明白怎努力也不及我朋友,但我唯一選擇就是勤力 ...

HKAL? 唔係A3, B4 咩?

Tintin926  (A1,2) (B3,4), (C5,6) (D7,8) (E9,10) (F)  發表於 17-1-17 10:34

Tintin926 發表於 17-1-17 01:14

我識有位師兄都係老黑出身,而家都好似係皮膚科,哈哈,不過應唔係你朋友。

你朋友唔睇課外書,段估個C 係英文。

三A 應該係兩科數加物理?

IloveJJ 發表於 17-1-16 22:34
唔係呀!唔好咁諗啦!仲細啫,仲有好多變數。

通常啲成績,幾年班會定落黎?
好多人都話,小一未見真章
但又好多人話,其實年年上台頭十名,來來去去都係同一班人!

Tintin926 發表於 17-1-17 01:14

深感佩服!嗰個年代啲人就係咁!憑自己努力可以讀得好好!
不過佢似乎學習態度都好好!而且都好努力溫習!佢嘅成功我諗天資+良好學習態度+努力溫習

醒目開學勳章 貢獻勳章

retriever 發表於 17-1-17 07:59
你講果個係結果喎,原因係物?

上課留心,明哂。返屋企做功課快手?
本身識哂,唔一定留心聽書,但都有部份係留心聽書嘅,特點係吸收快,記性好
當然,我都認同有一批中上成績嘅,真係好勤力,好乖...

恐龍家

小曳人 發表於 17-1-17 09:20
本身識哂,唔一定留心聽書,但都有部份係留心聽書嘅,特點係吸收快,記性好
當然,我都認同有一批中上成績 ...

大家認為怎為之天資好? 專注力、記性、仔細、分析力、應變?

Yanamami  以上全部  發表於 17-1-17 13:49

retriever 發表於 17-1-17 08:00

HKAL? 唔係A3, B4 咩?

相信他是在2002年或之後考A Level, 當時已改為一級分二等即A1, A2, B3, B4 ...

回覆 jadenhayden 的帖子

估計你小朋友只係小一,現在不要太著眼成績和分數。
派卷後應睇佢錯的原因,係唔識就敎返佢,唔小心就提醒佢。

每個成績好的小朋友也有唔同的讀書方法。小兒似Daddy那邊的人,要早睡才吸收,小兒堂兄現在大四,也要十二點前睡覺,他說考DSE時最夜十一點要瞓。之於小女,就似我,早上發夢,晚上就愈讀愈精神,但考試係早上,所以唯有慢慢改變佢。

retriever 發表於 17-1-17 08:08
我識有位師兄都係老黑出身,而家都好似係皮膚科,哈哈,不過應唔係你朋友。

你朋友唔睇課外書,段估個C  ...

我忘記了他C了什麼,他物理失手揸B3,但A左Chem, 因入醫最緊要科化學

佢唔睇書,但看當時流行的South China Morning Post

suzuki12 發表於 17-1-17 09:51
大家認為怎為之天資好? 專注力、記性、仔細、分析力、應變?
我覺得
小學:記性、專注力已夠殺
高中:以上全部,但仍是記性、專注力最緊要
‹ 上一主題|下一主題