用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 喜歡了一間(人人派到都話要叩門走)學校 ...
go

喜歡了一間(人人派到都話要叩門走)學校 [複製鏈接]

細女今年9月選校了。11區。某官校有分但不太心儀。

有點迷失,間學校係之前幫大仔搵學校時睇的,大仔學習慢,周圍參觀&出席講座,同家長分享佢地子女在校情況,都很喜歡間學校,校長大愛,老師團隊都有心,叻既有資源上B1中學,有學習需要既老師幫一把,講座校長分享最多係某某在谷既學校讀不上,轉過後開心哂有返自信。

我女社交語言良好&學野快(自己觀課所見&老師講)主動做功課,喜歡睇書,但因為11月細B,寫字易倦&間中叫手痛。係咪應該選間「人人話好」&通常都谷既學校?你地會點選?

1    0    0    0

mama01 發表於 17-1-15 10:07

有點迷失,間學校係之前幫大仔搵學校時睇的,大仔學習 ...

要開學校名大家先分析到

mama01 發表於 17-1-15 10:07

有點迷失,間學校係之前幫大仔搵學校時睇的,大仔學習 ...

賣廣告講的是否事實之全部?如果真的是一間咁好既學校,會否長期是間較不受歡迎的學校?我自己是不會信推銷員講的話

引用:Quote:mama01+發表於+17-1-15+10:07+ 細女

原帖由 晴晴小B 於 17-01-15 發表
賣廣告講的是否事實之全部?如果真的是一間咁好既學校,會否長期是間較不受歡迎的學校?我自己是不會信推 ...
只知道曾經差點殺校,之後不知是因為出生率高,還是因為佢既包容方向,多人報讀連自行都爆。

引用:Quote:mama01+發表於+17-1-15+10:07+ 細女

原帖由 pirudi 於 17-01-15 發表
要開學校名大家先分析到
好,希望有參觀過&了解過呢間學校既家長幫忙分析:新會商會

mama01 發表於 17-1-15 11:56
好,希望有參觀過&了解過呢間學校既家長幫忙分析:新會商會

看過介紹,的確很吸引。但適合你女嗎?你女學野快,這學校有沒有拔尖支援?如只有補底沒有拔尖,可能又未必適合。

引用:Quote:mama01+發表於+17-1-15+11:56+ 好,

原帖由 964000 於 17-01-15 發表
看過介紹,的確很吸引。但適合你女嗎?你女學野快,這學校有沒有拔尖支援?如只有補底沒有拔尖,可能又未 ...
多謝你意見。去過幾次呢間學校,他不講拔尖,只係佢將SEN&非SEN分班,因材施教。

如果學校環境相差不遠, 而小朋友估計可谷到或應付得到, 我會選人人叫好個間:

1) 細女/仔 係小一可能仲蝕少少, 但小二或小三開始, 好容易追上來, 基本上配合唔到, 大女絶對有可能會跟唔上; 如果家庭配合得好, 細女亦絶對可以考全班第一。我囡有班同學,小五小六考班考一和二都是超小女。
2) 小學是打底的年紀, 如果同學仔平均水準高些是有好處, 校風亦可能好些;
3) 如果在殺校的學校小朋友都可以升到B1, 咁在人人話好的學校會反而升不到B1中學? 我覺得人人話好的學校升B1中學機會多啲...
4) 小學剛剛起跑, 讀書如長途賽, 個人意見, 你跟著前面堆選手跑, 即使是陪跑, 都好過跑最後一堆頭幾個...

引用:如果學校環境相差不遠,+而小朋友估計可谷到

原帖由 panbaby 於 17-01-15 發表
如果學校環境相差不遠, 而小朋友估計可谷到或應付得到, 我會選人人叫好個間:

1) 細女/仔 係小一可能仲蝕少 ...
多謝你詳細回答,我諗應該幫細女了解多d不同學校,選間選合既比佢。

‹ 上一主題|下一主題