用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA用家一問
樓主: YCJL
go

SFA用家一問 [複製鏈接]

YCJL 發表於 17-1-15 11:18
多謝大家分享!請問幾點返學放學?要放學後或星期六參加課外活動嗎?

早上7.50-2.50, 放學及星期六的課外活動自由參與,因我住得遠,所以活動也沒有參加。

luvgaga 發表於 17-1-15 09:55
付出了一定有回報的 祝福你們 學校lee d野最緊要適合自己

其實我都有想過轉校,雖然多功課,細囝知道自己手慢的惡果,但他仍然好喜歡此校,所以冇佢符!

mokimui 發表於 17-1-14 15:12
三測三考你話谷吾谷,差不多每月也在準備測考,中英數也教深,功課不多但深,老師冇愛心,但對我小朋友來 ...

如果話老師冇愛心,我就有點兒心寒了 !

ha.haa 發表於 17-1-15 16:55
如果話老師冇愛心,我就有點兒心寒了 !

一般大班教也不要對老師太大期望吧!不是SFA,就算很多津小也是這樣,何況SFA多資優兒童,老師不惡,很難控制學生,課程緊密,冇乜時間去關心你,但小朋友與小朋友之間十分關愛,家長Group也十分幫助,有佷多家長也無私分享!

kwan_kwan3 發表於 17-1-15 15:42
其實我都有想過轉校,雖然多功課,細囝知道自己手慢的惡果,但他仍然好喜歡此校,所以冇佢符!
...

佢鐘意先最重要!

mokimui 發表於 17-1-15 17:23
一般大班教也不要對老師太大期望吧!不是SFA,就算很多津小也是這樣,何況SFA多資優兒童,老師不惡,很難 ...

小朋友同家長都好好!

回覆 YCJL 的帖子

係咪好谷?
小朋友未讀過其他學校,唔知道SFA是否算谷?不過個人認為部分家長比學校更谷。

教得好深?
比較過 APS,TSL 初小英文科測驗 paper ,以難度計三者程度相若,SFA 唔算特別深。

功課多唔多?
視符小朋友是否做野快手,我知有部分小朋友晚晚做功課要搞到10-11點,亦有小朋友大部分時間晚晚9點可以訓教,唔可以一概而論。

只注意學業?
其實如小朋友中意參加課外活動,要玩既校內的活動都唔少,除了坐定定的授課形式的興趣班外,其他如義工(探訪街頭露舍者)、舍營(小兒今年P5,12月參加第一次,1月參加第二次)、校內大小活動 MC & helper、如果係教友仲可以參加做學校的彌撒輔祭等。當然亦有家長、小朋友選擇只注意學業,一間學校唔可能只有一種學生。

學生乖唔乖?校風如何?
同部分小朋友、家長接觸過,感覺幾有品,我幾放心小朋友係呢間學校讀書。

老師有無愛心?
個人唔知點為之有愛心,不過呢間學校 d 師生關係唔錯,有時老師係 facebook post 張假期留係屋企改功課的相,成班同學仔有留言同老師打氣;都讀到小學,師生反應好多時都係互動,而非單向要求老師有愛心吧?小朋友乖地,做好分內應該做的事,老師自然會有合理反應。

係咪好多人轉校?頂唔順?定插班名津?
P1開學時一班45人,而家P5一班約32-34人;校方沒有公開統計數據,但根據小朋友考試名次上的變動 + 家長們的口耳相傳,大部分離開的都係頂班馬,離開的都係插入有龍中的小學。

學生功課「無間做」,有就讀深水埗名校的小三生,被要求兩週內完成西遊記原裝版的閱書報告,家長形容是「最離譜」功課,惟恐大量功課長遠影響兒子的身心健康,毅然為兒子轉校,結果兒子全班名次由包尾變為首10名內。

育有一女一子的羅太,原為現年11歲的幼子報讀深水埗區名校,但學校的功課量過多、過深,「無十樣都有八樣」,導致她和幼子每天都需要花大量時間做功課,甚至做到晚上11時。

羅太覺得「最離譜」的功課是兒子小三時,學校要求他做西遊記原裝版的閱書報告。《西遊記》是中國「四大名著」之一,書中講述唐三藏師徒4人西天取經的故事,共有100回。羅太形容,原裝版即不是漫畫、卡通版,「幾百頁那種」,閱讀報告2週後要交;另一科則要求學生就一個題目用電腦製作簡報(powerpoint)及向同學匯報。羅太為免兒子欠交會被學校投訴,堅持讓兒子完成西遊記閱書報告。

羅太認為長遠對兒子的身心健康有不良影響,遂前年為兒子轉校,重讀小三。羅太稱,轉校後功課量減少,功課變淺,兒子變得更開心及有自信,由舊校的全班考第尾變,在新校考全班頭十名,親子時間也增加。

http://topick.hket.com/article/1623438/r=mcsdfb

好奇一問,這間是指Sfa嗎?

回覆:SFA用家一問

Jane1983 發表於 17-1-16 08:15
http://topick.hket.com/article/1623438/r=mcsdfb

咁激?!so far 未聽聞過噃!
呢個難度的功课呀仔一定 handle 唔到,但又唔見呀仔有幫手的要求。

Jane1983  係幾激!  發表於 17-1-16 09:17

yuenkw 發表於 17-1-16 08:50
咁激?!so far 未聽聞過噃!
呢個難度的功课呀仔一定 handle 唔到,但又唔見呀仔有幫手的要求。

深水埗不止一間名校掛

引用:+http://topick.hket.com/article/1623438/

原帖由 Jane1983 於 17-01-16 發表

似英華多啲

chieco 發表於 17-1-16 11:07
似英華多啲

有朋友了解過,不是英華

edniebridge 發表於 17-1-16 11:32
有朋友了解過,不是英華
But有朋友了解過,是英華

lovebb2 發表於 17-1-16 11:45
But有朋友了解過,是英華

呢份功課有幾小朋友交唔到?

回覆:SFA用家一問

老師有無愛心,見仁見智,應該都唔可以一概而論。

我仔暫時遇到既老師,都幾有愛心,又關心學生。

回覆:Jane1983 的帖子

肯定不是SFA,有d內容不相符

sheffield  真係唔係…  發表於 17-1-17 17:26
Jane1983  似乎真係唔係  發表於 17-1-16 18:36

回覆樓主:

做功課做得再深都冇問題
反正咁深都喺家長做

但係我倆個囝咁多年都未試過在SFA做BOOK REPORT 是學校指定的書本 ,只是細仔的課外讀默是學校指定一本200-300頁的書抽一段來默, 唔溫唔睇,都冇人會理你,你有時間咪下囉, 好自由的
‹ 上一主題|下一主題