用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如果小朋友好討厭做功課, 可以點解決? ...
樓主: mypineapple
go

如果小朋友好討厭做功課, 可以點解決?   [複製鏈接]

wan_sosin 發表於 17-1-16 07:59
人一定會有感受,有感受唔係錯,覺得辛苦,困難,係每個人都好熟識的,小朋友有這些感受,我都明白同接受 ...
paraphrase 我都是跟snoopy 校長學,聽落好容易,但好多時父母會jump to 解決問題方法而忘記肯定小朋友感受(就算唔認同)。正所謂:在乎溝通與關懷,在小時父母能master 這些技巧,青春期就會易過

MrBeast 發表於 17-1-16 08:33
paraphrase 我都是跟snoopy 校長學,聽落好容易,但好多時父母會jump to 解決問題方法而忘記肯定小朋友感受 ...

我是從聖經及教會學來的,聖經講愛講得好全面。
家長有時以目標為本,忘記小朋友是要經歷人生過程才能學懂一些道理,家長唔比機會小朋友去經歷,就想佢哋學識,亦欠缺一路上的陪伴!
小朋友成長並不容易,佢哋好需要父母陪佢哋面對成長的困難。

回覆 wan_sosin 的帖子

My son complianted the homework is hard during P2, and wait until I went back to home after work.Then I know he cheated me sometimes. One day, I punished him that he can't have the dinner. I explained to him that your mother needed to work and earned money for food. It's my responsibility to work hard. As a student, the basic is the attitude on learning include doing homework. So there's no dinner that day because he did not take his responsibility.

retriever  SHHH.... may trouble if somebody report....  發表於 17-1-17 16:15

mypineapple 發表於 17-1-14 19:17
功課量唔算多, 只係佢眼中只想玩樂, 仲未覺得做功課係佢既責任

咁由幼稚園到而家點過的?你從幼稚園開始又點樣處理呢個問題呢?

mummyWai 發表於 17-1-16 12:02

My son complianted the homework is hard during P2, and wait until I went back ...

你的小朋友之後的情況如何?

wan_sosin 發表於 17-1-15 08:52
唔多認同!
80年代物質豐富,才會出現所謂80後。
但70年代以前,物質短缺,生活都未必足夠,何來會經常有獎 ...

老實講,呢代細路唔少問題,係因為唔打得。
另一樣係父母怕細路吃虧,連玩遊戲都爭取機會幫代排隊。

細路自己負責已經唔係執糖紙咁簡單,係要自己承受後果。

譬如細路自己收野出去游水自己揹,執漏就無得游。專搵佢鍾意晚既野自己負責。

當然而家上左小學先攪呢有 D 遲,因為好老實無咁多時間同佢磨。

Olympian 發表於 17-1-15 10:23
以前那一代最大的好處是窮養,激發一些小朋友發奮讀書。另外一些就是打和鬧!再另一些家長要搵食,打和鬧都 ...

BUT 老實講句,以前果代學壞左做飛仔飛女,佢地在家庭家族圈子中仲識得簡單尊重他人。

而家細路自信過龍,唔少真係鍾意認叻又無禮貌。

Vanadium 發表於 17-1-15 11:42
我係話以前家長要搵食,無讀咁多書,唔識講道理,故要仔女做功課,大都會簡單bundle左功課同一D仔女好喜愛 ...

相同感受!

老實講,所謂”不打不鬧” 我覺得幾反智既。

問題只係程度同情況而已。

責任感唔係淨講架,要佢真係承擔後果。搵D 佢鍾意既野,要佢自己安排,自己負責,最後扇佢一鑊

Different person has different character, its work for my son as he understood that it make me really angry.
教完唔聽,就狠狠一次. Its better that agreed by your husband/wife before any punishment.

Vanadium 發表於 17-1-14 16:07
總有人極唔鐘意做功課,如果你問D仔女都唔太討厭做功課既人既意見,通常都唔能夠應用係自己身上。

先了解 ...
如果係純難或相似原因,好易解決。 <===== 請問點解決? 解極都唔明白。唔駛用腦或畫畫既功課, 好願意做的, 今年小二。

回覆 little_yolky 的帖子

如果小朋友有心做功課,只係覺得功課難,真係好易解決,較淺D功課咪得lor。

如果個咩小三西遊記閱讀功課,若然小朋友都有心睇,係覺得原版太多字或太難明睇得好辛苦,比我咪比個簡易版、漫畫版佢睇,一樣寫到閱讀報告,老師鬼知你係咪睇原版咩。

教小朋友既原則,一定要保持小朋友既學習動機 (只要佢仲有),而學習動機,一定要係包含興趣、力可所及同成功感。有時有D功課興趣就真係無架啦,但只要小朋友仲覺得自己做得到,做完會有成功感(如父母讚下佢叻...甚至獎勵下),都叫仲有D動力去做。

不過有樣野好多家長未必知,有時太淺既野小朋友都會無心機做,能刺激小朋友學習、去挑戰自己既,應該係小朋友已有能力範圍之外,但又不至於做唔到既野,一做到.....係家長同老師讚賞,再加內在滿足感下,佢地通常都會好開心繼續接受新嘗試。

我覺得,首先應該讓孩子覺得學習是一件開心的事情,是他作爲孩童應有的權利。(不是個個孩子可以那麽幸福去學校,他們有機會上學,是一種幸福。)學習是開心的,做功課也是一種游戲,(腦力游戲),與去公園玩的(體力游戲)都是一種游戲。
沒有小朋友不喜歡游戲。
做錯功課,不是責駡,而是幫他們找到下次玩時,可以更成功的方法。那麽孩子在做功課,改功課時得到的不是責駡,而是父母的關愛,就不會覺得不開心,不會害怕,不會有挫折感。

Vanadium 發表於 17-1-17 15:18

如果小朋友有心做功課,只係覺得功課難,真係好易解決,較淺D功課咪得lor。
點有得較淺, 老師派乜就做乜囉。佢唔識做就無心機, 就放peah。我試過俾練習佢做, 因為容易啲(例如供詞, 或選擇等等), 佢識, 就做得好開心的, 叫佢做一個練習, 佢要做兩個至夠。又好似網上閱讀練習, 因為係選擇題, 佢又好鐘意做。總之, 要用腦, 要串字就唔鐘意, 因為唔識。

wan_sosin 發表於 17-1-16 10:28

希望更多明白過程比結果重要.

仲有有聖經果句: 人要離開父母....

唔好真係準備長憂99.

八卦睇下中學交流版, 上中學呀媽竟然仲係擔心緊同一堆野, 好似昇小一咁... 冷氣大有識唔識著衫, 飯盒好唔好食, 食唔食得哂....

唉!

wan_sosin  需要多些家長來分享心得!給予一些實質建議給家長們.  發表於 17-1-19 00:43

200904 發表於 17-1-17 15:26
我覺得,首先應該讓孩子覺得學習是一件開心的事情,是他作爲孩童應有的權利。(不是個個孩子可以那麽幸福去 ...

我覺得一半半...

要讓他覺得學習是快樂事是絕對正確...

但同時要限制他接觸更快樂的其他事...

時間有限....

吸引力也時相對性的

咁你要confirm佢唔識定覺得難唔想做。若係後者,我打到佢死都唔會比佢一難就唔做,否則後果嚴重,日後好大機會變選擇性懶鬼。
但若係前者,佢真係明顯盡力唔得,咁就應調淺難度。學校比都可自動調,你識做架嘛,如10題數,3淺3中4深,咁就按佢能力,幫佢處理兩條深,引導佢去諗其餘兩條,佢一得就勁讚佢。串字學校串20個,佢真串唔到,咁未自定10個,仲比佢揀,當佢串到,又勁讚佢,佢有左信心先再慢慢加上去。

學校果邊,無論默書考試,比我就唔理佢,跟自己schedule去做,但真係要200%保証佢唔係怕難唔想做先好玩d咁野,否則佢一難就唔做,習慣左就大鑊。

Vanadium 發表於 17-1-17 17:13

咁你要confirm佢唔識定覺得難唔想做。若係後者,我打到佢死都唔會比佢一難就唔 ...
佢總之一見到難, 要用腦, 即刻閂機。

唔識, 唔想用腦諗, 其實小二D嘢有幾難呢? 不過佢好醒, 唔會留空, 會是旦寫個答案落去。咁, 又要改正, 樣樣功課做兩次, 咪惡性循環囉。

retriever 發表於 17-1-17 16:14
希望更多明白過程比結果重要.

仲有有聖經果句: 人要離開父母....

放手讓小朋友活佢自己嘅生命,也並非易事,試過我小朋友幼稚園時落公園玩,當時有些秋涼,我著長袖衫,仔著短袖,比人話我自己就暖,由得個仔冷!
講真做人呀媽,心裡那有唔緊小朋友的!實在佢花了一點皮肉我都心痛!不過真正愛個小朋友,最基本都要令佢自己將來有足夠能力好好生活!

wan_sosin 發表於 17-1-16 10:28

講得啱,好多家長都係過於以目標為本,其實最重要係要令小朋友享受過程。只有用心經歷過,先可以從過程中學懂道理,做到融會貫通,受用一生。

回覆 王家爸爸 的帖子

金句時間:important thing in life is not the triumph but the struggle
‹ 上一主題|下一主題