用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如果小朋友好討厭做功課, 可以點解決? ...
樓主: mypineapple
go

如果小朋友好討厭做功課, 可以點解決?   [複製鏈接]

wan_sosin 發表於 17-1-14 23:02
咁即是唔係怕寫字啦,這只是藉口,問題係佢無責任感!你比個小朋友帶你遊花園!
平常生活你有無要求佢盡好自 ...

同意,能力同責任感根本係兩様野黎,我覺得好多時小朋友冇乜責任感都係因為家長幫得太多,做唔倒就會找藉口係能力不足,其實根本係態度問題多於其他。
樓主其實有必要令孩子明白做功課係學生嘅責任,唔可以話討厭就唔做,如果唔襯初小培養好態度,到高小或升中就會更難攪。

mypineapple 發表於 17-1-14 19:16
Bundle 真係唔錯喎
小朋友並非為自己去做,完全沒有責任感,而要家長以等價交換先做其實好危險。你去初中教育睇個真實 case,該家長以交換方式去強迫孩子倒頭來換來何等失敗

Christi  請問是那個帖?  發表於 17-1-15 07:05

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖

以小學黎講,我相信80年代或之前既人大都係bundle大,唔覺呢代d人有責任感過上一代。

希望樓主小三既小朋友聽得明人生責任既道理。

Vanadium 發表於 17-1-15 01:52
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖

以小學黎講,我相信80年代或之前既人大都係bundle大,唔覺呢代d人有責任感過上一代 ...

唔多認同!
80年代物質豐富,才會出現所謂80後。
但70年代以前,物質短缺,生活都未必足夠,何來會經常有獎勵? 以前嘅人識得生性,肯發奮,就係因為知道唔努力唔洗生活!
現在嘅細路,只要所有生活細節都要佢哋自己負責,跌咗張糖紙都要佢自己執返去掉,只係得把口講道理事實真係無用,幼兒開始就要培養,樓主個小朋友已小三,講真已唔容易搞,不過襯未到青春期,快些捉緊這兩年教返好!

引用:Quote:Vanadium+發表於+17-1-15+01:52+ 回

原帖由 wan_sosin 於 17-01-15 發表
唔多認同!
80年代物質豐富,才會出現所謂80後。
但70年代以前,物質短缺,生活都未必足夠,何來會經常有獎 ...
可以㸃教,有無一些方法分享吓,謝謝!

Vanadium 發表於 17-1-15 01:52
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖

以小學黎講,我相信80年代或之前既人大都係bundle大,唔覺呢代d人有責任感過上一代 ...
80年代以前嘅人物質根本冇咁豐富,父母都要搵食為口奔馳,5/6/7拾年代好多仲要係兄姊照顧弟妹,唔會出現父母照顧週到,衣來伸手,飯來張口,父母更唔會用物質去交換。你以為以前都係咁相信你應該好後生。

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+17-01-15+發表

原帖由 benjuli 於 17-01-15 發表
以前那一代最大的好處是窮養,激發一些小朋友發奮讀書。另外一些就是打和鬧!再另一些家長要搵食,打和鬧都冇時間。就係咁簡單,有人成才,有人去做飛仔飛女。

我係話以前家長要搵食,無讀咁多書,唔識講道理,故要仔女做功課,大都會簡單bundle左功課同一D仔女好喜愛活動,如:

睇IQ博士得,做完功課就比你睇.....
落街打波得,你做完功課比你落街打......
打卡片機得,但做完功課先准玩......

我見好多因為以上情況,都快快手手做晒D功課佢,唔係成班細路有得玩,自己就無,幾無癮。

我60年代出世架,身邊所有咁樣成長既街坊、舊同學,個個今日事業有成,做事完全無欠責任感呢個問題,仔女大都讀名校......

反而D 90後,個個"好言相勸"下成長,結果今日反而做事無咩責任感,佢幾衰好似人地都有責任包容、勸勉佢,全世界都欠左佢地咁。

只見回呢個post D家長,感覺幾怪,對住個小三講責任感唔係唔得,但佢真係明咩? 唔否定有D比較思想成熟既會明,但大都最終佢既責任感都只不過係聽從父母指示,有無責任感,大個先知,係咁"溫柔勸教"既情況,反而我見唔少失敗例子,大個左真係一D責任感都無,對學業對父母都係。

中國傳統家教方法唔需要因西方思想完全否定,其實西方D小朋友好多好鬼頑皮,勁難教,個個西方人黎香港見到D班房小朋友咁乖都會嚇一跳,亞洲家庭教育既模式其實好成功架。

回覆樓主:

冇乜小學生鍾意做功課。無論量多或少,深或淺。

佢唔做,由佢欠交,等老師罰。
佢拖住做,限佢時間,做唔晒即收功課,熄燈訓覺。

其實中國人教養有句金句: 先管後教,我真係200%認同。

先管D行為,後再講道理。淨講道理但管唔掂....仲衰過唔講。

我會同小朋友講,做完功課可以做佢喜歡的事,所以佢每天好快完成,更會在校的lunch時間爭取做完。
但家長又不要當佢快完成功課而加課外練習。

初小或之前,小朋友是張白紙,任父母初圓dum便,唔願做大多數原因是覺得難,這情況最適合的方法是幫小朋友找出基本原因跨過困難,不要讓小朋友養成無助放棄的心態。

至於抄寫問題,大多都是小肌和或空間感弱

Vanadium 發表於 17-1-15 11:42
我係話以前家長要搵食,無讀咁多書,唔識講道理,故要仔女做功課,大都會簡單bundle左功課同一D仔女好喜愛 ...

我又覺得一本通書不能到老,時代唔同總需改變。 你父母果代冇書讀要早d出來做嘢養家,到你果代你父母都想你多讀兩年書啦!
但我都認同依家d父母太溫柔體貼,一味勸教說理是不行的。我絶對支持適當體罰,講唔聽,警告後一定揪,揪得就要狠,打仔莫摸頭。但不能像以前父母只鬧和打,鼓勵係好重要,打亦不能像以前見肉就打,我只打pat pat和手

我係樓主,早就打佢N鍋

benjuli 發表於 17-1-15 09:21

我是在一個自己唔理自己,就無人會理我的家庭長大! 我自己好認為人必須要學懂獨立,我從好細個就教我小朋友,舉一個例,我仔讀幼稚園時,試過帶了功課返學校,但掛住玩,沒有交給老師,放學回家後我發現了,我帶我仔回學校交給老師,還要佢向老師道歉!其實只係幼稚園,連老師也說遲一日交也沒問題的,但我也跟老師說,必須要知道自己有責任的!

在生活上舉些例,如果佢自己玩到成身泥,我要佢自己洗一次,我才幫佢再洗;佢選了一樣食物,如果發現唔好食,點都要自己食埋佢!例子太多,好難數得晒!而這些都是幼兒時已開始的教道.

道理我會講,但都會在有事情作根據才講,我會話佢聽,你係你自己,媽媽點都幫唔到你去過你自己的生命,你冷你熱,我係感覺唔到!你自己先知,有需要時你要自己出聲,你開聲我唔會唔幫.

我仔現在小三,有時屋企不知那個弄污弄亂了,佢最初會話,唔關佢事,唔係佢做成的,我話,屋企你有份,就算唔係你做成的,見到有需要,也應該幫下手,一家人唔可以分你定我,我問佢,你嘅衫係你著,點解我又幫你洗,每個人都應該做一些自己可以做的事情.

快要過年,佢呢兩日提出要執屋,還分配好誰人負責那個部份,佢自己也安排了佢負責的部份.我好開心見到佢有成長!

所以,功課,執書包等最基本的事情,佢都無大問題,我無check佢齊唔齊功課,但佢小三上學期沒有欠交一份功課,不過書就試過漏帶幾次,但都已是很理想的了!

Letter_lalaland    發表於 17-12-25 15:44

wan_sosin 發表於 17-1-15 23:06
我是在一個自己唔理自己,就無人會理我的家庭長大! 我自己好認為人必須要學懂獨立,我從好細個就教我小朋友, ...
教得好,能認清和懂承擔自己責任比什麼學業成績頂呱呱、閱讀能力有幾棒對整個人生更重要
但現今父母與孩子也不易做到

wan_sosin 發表於 17-1-15 23:06
我是在一個自己唔理自己,就無人會理我的家庭長大! 我自己好認為人必須要學懂獨立,我從好細個就教我小朋友, ...
有時我小朋友埋怨功課多唔想做,首先當然要paraphrase 佢感受,但之後我都係話老師係罰佢唔係我。
究竟係態度唔好/貪玩而唔做,還是因為覺得難抗拒而發脾氣?chicken n egg question.

MrBeast 發表於 17-1-16 06:54
有時我小朋友埋怨功課多唔想做,首先當然要paraphrase 佢感受,但之後我都係話老師係罰佢唔係我。
究竟係態 ...

人一定會有感受,有感受唔係錯,覺得辛苦,困難,係每個人都好熟識的,小朋友有這些感受,我都明白同接受,我仔都當然經過好多爭扎,話唔想做,好悶等等...我會認同佢真係覺得唔容易,但呢d時間亦是好好鼓勵小朋友,同教佢哋,唔會有一個人,可以只做開心輕鬆的事,跟住舉些例子(大把例子可以講),最後也要強調媽媽是明白的,真係有不懂的,也一定會幫助,唔會一唔識就怪責是一定係無聽書啦!小朋友要坐足大半日,好幾個老師講唔同嘅課,加上仍是低年班,間中有聽漏,有唔明,都唔係什麼錯得咁緊要嘅事!教還教,嚴厲還要加上支持同鼓勵!小朋友還小,做得好時,要錫下抱下!當然擺明做得衰,我都唔會留情地去責備!

mypineapple 發表於 17-1-13 19:52
有無方法?謝謝

請佢食薯片同雪糕一定肯做!
‹ 上一主題|下一主題