用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 從<林鄭>看聖芳濟各書院
go

從<林鄭>看聖芳濟各書院 [複製鏈接]

好多人都知林鄭好打得,又係特區奶媽,不過她的成長背景係點,大家似乎所知不多。 

由小一到中七就讀灣仔嘉諾撒聖方濟各書院的林鄭月娥,學生時代作風低調,個性文靜,但因為讀書成績出眾,幾乎年年考第一,又是學校head girl模範生,無形中成為學校風頭躉。 

不過原來讀書的時候的她,不愛打扮,更是一名長髮孖辮妹。但她的頭髮天生又多又粗又硬,經常被同事取笑。「佢細個係紥辮嘅,佢嗰兩條辮,好大紥,佢啲頭髮好硬。」她的學妹鄧藹霖說。 

電台節目主持人鄧藹霖,較林鄭月娥低一屆,她說,讀書時候的林鄭,絶對不是貪靚型,林鄭有次回學校演講,更自言又笨又薯︰「聖心同埋聖瑪利書院係我哋姊妹學校,我記得當年我哋三校聯校運動會呢,我哋係特別笨,人哋又識做啦啦隊,又講得好好聽,運動又係健將,但係我哋硬係好薯咁嘅。」 

不過,林鄭在學校的人緣十分好。「佢喺學校好respectful(受尊敬)。佢人緣好好,佢哋有個group,同班同學都有聯絡。幾十年囉都仲keep到,可想而知佢同啲同學感情幾好。」每次重返母校,林鄭也表明不會坐主禮嘉賓席位,因為要爭取時間跟同學聚舊。 

林鄭不但跟同學感情好,跟學校修女的關係亦很好。出生基層的林鄭,原來人生第一次幫襯鏞記,都是學校修女帶她去見識;中五那年未選定文科還是理科,又是修女指導。林鄭亦不諱言,今天的成就,有賴學校的栽培。 

撰文:陳明慧

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=2_467520_0&category_guid=nextplus&category=magazine&issue=
   1    0    0    0

retriever 發表於 17-1-13 07:45
好多人都知林鄭好打得,又係特區奶媽,不過她的成長背景係點,大家似乎所知不多。

由小一到中七就讀灣仔 ...
一個人可以代表所有學生?
人是最善變的生物。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

咁咩嘢令一個文靜的人變得咁打得?

hkpapa852 發表於 17-1-13 09:07
一個人可以代表所有學生?
人是最善變的生物。

睇野睇側面.

點解你睇野咁直架?!

雲牛 發表於 17-1-13 09:19
咁咩嘢令一個文靜的人變得咁打得?

"上主是我的牧者, 我一無所懼!"

雲牛  連她的神也不用再敬畏?  發表於 17-1-13 10:29

點解要睇到佢參選係件evil嘅事?我個人唔覺佢係咁aggressive是為名…what if 佢唔肯頂,亞爺就要689繼續?唔好插我睇野簡單,只是冇人知到底是什麼一回事…乜都有可能!

retriever 發表於 17-1-13 07:45

由小一到中七就讀灣仔 ...

就算幾打得,唔代表係一個好領䄂。
就算是出身某學校,唔代表曬某校所有的學生。
就算是天主教徒,唔見得係主的旨意,唔好係唔係都拖天主落水。
反口覆舌的人,我比較有保留。

人家辦學幾十年,因一個學生而被評定?真係情何以堪。

版主仲未kill post ?

Felix223 發表於 17-1-13 11:33
就算幾打得,唔代表係一個好領䄂。
就算是出身某學校,唔代表曬某校所有的學生。
就算是天主教徒,唔見得 ...

點解大家覺得QUOTE 呢單新聞係用佢代表全校?

報道有話學生感情好好,修女亦對佢地好好。。

而林鄭亦因為學校搵到信仰。

據我知佢呀媽好神心既,都有係教會幫下手,有時亦見林鄭去陪呀媽做禮拜。

retriever 發表於 17-1-13 09:19
睇野睇側面.

咁點解唔研究出自聖提女子既葉劉?
側面去睇?

培正係咪多出天真富二代?(唐英年)
小白菜專出奇女子?(黃夏蕙,徐濠縈)
皇仁鍾意訓練反賊?(孫中山,當年一定係當權既滿清政府眼中釘; 近年既司徒華同胡志偉,都係當權者眼中釘)

雲牛  唐生都讀過高主教喎  發表於 17-1-13 11:54
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

sorman 發表於 17-1-13 11:38
人家辦學幾十年,因一個學生而被評定?真係情何以堪。

奇怪? 點解要KILL POST。

報道好中性,似乎有立場果個係你播。

hkpapa852 發表於 17-1-13 11:43
咁點解唔研究出自聖提女子既葉劉?
側面去睇?

好簡單,因為無報導嘛,點QUOTE 呀。

唔通我做記者去查咩。

引用:Quote:hkpapa852+發表於+17-1-13+11:43+ 咁

原帖由 retriever 於 17-01-13 發表
好簡單,因為無報導嘛,點QUOTE 呀。

唔通我做記者去查咩。
因為其他SFCC 或 SSGC 或 其他中學既家長,無傳謀去分享佢地既過往成長路瓜~~~

retriever 發表於 17-1-13 11:44
奇怪? 點解要KILL POST。

報道好中性,似乎有立場果個係你播。
睇唔出呢個帖同小一選校有咩關係。

retriever 發表於 17-1-13 11:42
點解大家覺得QUOTE 呢單新聞係用佢代表全校?

報道有話學生感情好好,修女亦對佢地好好。。

明顯係pr 技倆,只是擔心咁仲影響咗間學校。何苦?

hkpapa852 發表於 17-1-13 12:00
睇唔出呢個帖同小一選校有咩關係。

奇。 報道一間學校既知名校友,仲有其他校友講佢地對學校既印象同回憶。

多認識學校,點解對選校無關係?

唔係只有3322 統計先有幫助架?

Felix223 發表於 17-1-13 12:04
明顯係pr 技倆,只是擔心咁仲影響咗間學校。何苦?

唔駛怕,天主自有安排,

引用:Quote:hkpapa852+發表於+17-1-13+12:00+ 睇

原帖由 retriever 於 17-01-13 發表

奇。 報道一間學校既知名校友,仲有其他校友講佢地對學校 ...
唔奇,因為呢個轉貼應出現在選校,除非你係有既定用意~~~

retriever 發表於 17-1-13 12:05

奇。 報道一間學校既知名校友,仲有其他校友講佢地對學校 ...
小學閱讀理解都會考小朋友文章主旨,我唔認為呢篇文章主旨係學校。
如果家長未有能力分辨文章主旨,留意可能幫唔到小朋友學習。

mcl203 發表於 17-1-13 12:08
唔奇,因為呢個轉貼應出現在選校,除非你係有既定用意~~~

唔同意喎。

點解只要係有關學校論壇?

如果有人無IDEA 在選校區見到個POST 對學校產生興趣都OK 架。

漢堡包廣告,唔會只在老MC 內貼架!?
‹ 上一主題|下一主題