用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 啟思am vs又一村am
go

啟思am vs又一村am

2間也是happy school,大家可比一些意見嗎?因又一村的分享很少,只校園大還有其他嗎?

啓思好啲,我見又一村用家話佢時時轉先生,學術淺,上小學好辛苦

又一村

我會選 九龍塘啟思。

同問

回覆樓主:

啟思收左pm, 但有些擔心真的太淺。唔知有冇人可分享下?

(之前在另一個thread 回答過,copy 過來給大家參考)

小女K3, 只會話又一村是一所物超所值的學校
扣學卷後$3xx , 一年才是人家一個月的學費
校舍大小及設備毋庸置疑、大部份星期五都安排活動(各類節慶慶祝、時裝表演、音樂活動、煮食活動、畫畫活動應有盡有)、老師關顧一流(你們在面試日見到老師排場的場面,基本上每次家長活動都會出現)(他們家長日的安排,更是我見過的最好:知道有家長會帶埋小朋友去家長日,會開放操場設施任玩,每個課室門外會安排多一位老師,會跟等待的家庭傾計、亦方便提示裏面的老師時間安排)
至於課程,我真的不覺得如外間所言的淺(我家另外有兩個小朋友曾經讀大家口中的龍校名幼,亦見過城中出名教得深的幼稚園功課),但當然你不要期望學校會未足五歲同你報劍英、提供大量街外比賽讓你參加(她不是這類型)
小女來年將入讀英小,但我絕不擔心佢上小學適應
(註:從未出外進補,自己教)
(另:K1&2教過我女嘅老師仲係度敎,一間有3X 班的幼稚園,過百個老師,個人覺得有老師變動一點都不奇)

有幼教老師告知又一村因比好大壓力老師, 做很多行政上工作, 而唔係FOCUS 係小朋友身上, 所以老師轉得很快而又不能有多餘時間關顧學生.
朋友說在行內其實好多人都知

而九龍塘啟思係出名有愛心的HAPPY SHOOL.  而2間都唔係學術高的情況下, 比我我一定會選間有口碑的