用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 大學畢業禮分成績等级上台
樓主: jumphigh
go

大學畢業禮分成績等级上台 [複製鏈接]

mother904 發表於 17-1-12 20:56
大學的hon向來是公開的,我當年畢業禮那天便看到(hku)某同學3rd hon(定bare pass,已經唔記得太清楚)。如 ...
我BUY你所講! 再者,成績公開不是新鮮事,預左有呢個安排,但「選擇」係自己度,咁考試前係咪有D野可以做得好D呢?!

ppmmbb 發表於 17-1-13 09:39
將小學生的「求學不是求分數」放在大學生身上,味變咗小學雞囉!

近幾年請果啲大學畢業生咁「小 ...
話就話多粒星放係姓名旁,要玻璃心既始終會玻璃心。呢D家長...讓我想起呢條片

王家爸爸  講得啱:要玻璃心既始終都會玻璃心   發表於 17-1-13 15:31

回覆樓主:

jumphigh 發表於 17-1-13 10:39
你点知人地冇做好?冇盡力?
就是一般人以為成績代表付出,所以才对別人做成壓力
...

文中寫係 當事人自己唔開心先、覺得有問題先 (不過無寫是否覺得成績差無面、定係自己已盡力都咁差有壓力、定其它 ...)

jumphigh 發表於 17-1-12 21:13

唔关保護唔保護事。個人成績本來就是私隱,同學间互知也罷 ...
不同意你將成績和人工比較
私人公司,人工真的是私隱,因為同工同職位可以不同薪酬

政府工所有職位都列明薪酬的ranking,你做咩位,大約知道你幾多人工,這便不能算是私隱

大學教授按職位有幾多人工,出過幾多論文,俾幾多月刊或機構引用,這些全部有得查證的,不能算是私隱。

同樣,現在沒有列明GPA或成績,只是分在不同的batch,算不上是「私隱」

我最想知道的,是這個制度行之已久,從前的大學生為甚麼面對得起,現在不可以?成人社會過於顧全孩子(大學生其實算是成人)的感受,是不是真的對他們好?

"ME" 世代, 只係活係自己世界.

引用:Quote:silvia_ng+發表於+17-1-13+10:34+ 我

原帖由 jumphigh 於 17-01-13 發表
你点知人地冇做好?冇盡力?
就是一般人以為成績代表付出,所以才对別人做成壓力
...
我唔覺得一個人盡力後既成績要覺得羞恥喎!我小朋友都唔係叻,如果佢成績差我只會反問佢有冇盡力。佢試過中文默書得2分(100分滿分), 佢會覺得羞恥,因自己冇溫書。但盡力溫習後,之後一次攞到60幾分,佢會proud of佢自己既努力囉!當然,我都會激讚佢努力啦!

jumphigh 發表於 17-1-13 10:55
講左啦,冇你所谓「行之已久」呢回事,事實好多畢業礼冇咁分hon上台,更冇列出比街外人睇,只係学生自己知 ...
由我畢業到而家超過廿年,怎不是「行之已久」?
我不管其他大學怎樣畢業,總之我當年是這樣畢業,對我黎講,已經足夠

jumphigh 發表於 17-1-13 10:43
夏蟲不可以語冰。
沒同理心的人永遠是活在自己的世界。

去到同理心,相信沒有參加討論的朋友認為那個年輕人是活該,反為因為這篇文章,佢同家人反被放射燈下,事情有沒有和學校溝通?曝光後年輕的年長的又該如何自處了?

自己也不喜歡常常把獅子山精神掛在口邊,但有首老歌的歌詞很想送給那位不知名的朋友,也相信他已經做得到。

小小苦楚等於激勵

http://www.com.cuhk.edu.hk/ubeat_past/990430/30result.htm

對 於 刊 登 畢 業 榮 譽 等 級 是 否 侵 犯 私 隱 , 個 人 資 料 私 隱 專 員 公 署 發 言 人 貝 小 姐 表 示 , 由 於 刊 登 的 資 料 只 作 學 術 用 途 , 是 為 了 「 資 料 使 用 者 」 進 行 的 有 關 活 動 而 收 集 , 故 沒 有 觸 犯 《 個 人 資 料 ( 私 隱 ) 條 例 》 ( 下 稱 「 條 例 」 ) 。

唔知條例有無修改過呢?

jumphigh 發表於 17-1-13 11:00
点解要用政府比,唔可以用私人公司比??
因為只列Hounor batch同政府salary ranking的性質近似,邏輯一樣,大學有註明每個hounor所需要的成績的
一個hounor batch的成績包括面很廣,如果有一間大學將學生的GPA公開詳細列出,先可以同私人機構同工不同酬的性況底下公開每個人的人工的性質類比

事實上,Hounor degree和degree是不同的,香港以前都有大學提供學位課程而不是榮譽學位課程,現在不知道仍然有沒有。這些學位畢業生當然不需要在畢業禮註明他有沒有學位。當大家都是學位課程畢業,大學公開每一個人的詳細成績便是侵犯私隱,但榮譽學位便不同。

一個人入讀Hounor degree的時候,畢業時註明他是甚麼hounor畢業是有需要的,因為這關乎所頒授學位的認受性,這和中、小學表揚優等生的意義和目的都不相同

jumphigh 發表於 17-1-13 11:03
你不見有人留帖話那年輕人冇做好d嗎?只欠「扺死」兩字未打出來

抵死和做好D,好大分別咖,有些時候就算站在道德高地上,也有不同的防守方案呀。

‹ 上一主題|下一主題