用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 14網,乙2,3放咩好?
go

14網,乙2,3放咩好?

甲1乙1=滬江,請問乙2,乙3放邊間好?北官還是太古?? 還是根本兩間都冇機?

乙二,三冇架喇, 除非放佛康。
乙一得就得, 唔得只有叩門...
個人見解

mavismama0520 發表於 17-1-12 10:07
乙二,三冇架喇, 除非放佛康。
乙一得就得, 唔得只有叩門...
個人見解

丹循乙二/ 三有無機?

alice06_hk 發表於 17-1-13 00:15
丹循乙二/ 三有無機?

無,因為今年自行超收,抽既位變相少左,呢間放乙一也未必抽中。
[img align=right]http://as-luv2-454139179.blog.ocn.ne.jp/nova/images/tamama.jpg[/img][img align=left]http://game.21cn.com/zhuanti/comic/keroro/images/keroro.jpg[/img]

醒目開學勳章 王國長老

alice06_hk 發表於 17-1-13 00:15
丹循乙二/ 三有無機?

呢間不嬲乙一都唔一定入

回覆:Charlotte_mom 的帖子

請問14網有邊間乙一大機會入?

醒目開學勳章 王國長老

julialiu 發表於 17-1-13 08:25
請問14網有邊間乙一大機會入?
請參與置頂文章http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3273936&extra=page%3D1

任何校網中,你最唔想入既學校,都係最大機會係乙1入到。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

未出借位資料, 好難決定乙2, 3放什麼.

如果16唔借位, 咁真係填完乙一就收工.
乙二放好多都唔得, 應該會直去康山或啟基.

如果你不甘咁快就乙2係"康"同"啟"中選一間, 咁乙2你可考慮其他以往無111都扣到門的學校, 起碼俾學校見到你都排過佢第2.

引用:甲1乙1=滬江,請問乙2,乙3放邊間好?北官還

原帖由 katheyu 於 17-01-11 發表
甲1乙1=滬江,請問乙2,乙3放邊間好?北官還是太古?? 還是根本兩間都冇機?

...
放乙2,乙3,應該變成考慮扣門機會,想當年我仔放滬一,炮米二,北官三,三間都扣返。因為滬江擺明要放第一,北官和炮米相對只要放前三就可以,只要找個理由不放第一大家有個記錄,大家明白的。

回覆 MMVV 的帖子

對, 乙4放康山止蝕 (IF 今年冇得借16位)
14 網真係好易填.....根本冇得填, 只有看天!

上年我乙二填北官,因為見佢位多,不過都唔中⋯⋯⋯

回覆:gk678 的帖子

你乙一填乜?咁最後派左邊間?

julialiu 發表於 17-1-13 20:15
你乙一填乜?咁最後派左邊間?

乙一填衛下,派第六跨區梁李秀如;扣返衛下。
呢區雖然難中,但唔洗太擔心,因為好多人都扣到。

舊年派到乙二係因該選了16網。如康山是最後著,別把它放得過後。當大家都放做水泡時可能連佢都派不到。
培理家長group
得閒入黎傾下
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=4975

回覆樓主:

今年康山好多人填,尤其其它區

lileikam 發表於 17-1-27 00:11

其他區揀康山?咁熱門咩,寶校喎

mywl 發表於 17-2-6 23:03
其他區揀康山?咁熱門咩,寶校喎
學校有校車到藍田, 油塘, 觀塘區, 都好多學生坐。這兩年自行第一輪已收滿! 開始升呢...不再是寶校了!

引用:今年康山好多人填,尤其其它區

原帖由 lileikam 於 17-01-27 發表
其他區也即是中甲部, 5個人左右,對嗎

回覆:14網,乙2,3放咩好?

我不是住14網,但都有考慮過康山。我ㄧD都不覺得佢是寶校。