用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 重讀申請!!
go

重讀申請!! [複製鏈接]

小兒現在K2有學卷 !!  巳向學校申請重讀!!但老師今日講來緊16-17年實施幼稚園3年免費教育..會比較難批!!

話教育局轉了制度要醫生証明比教育局批准先,最後學校先留到位!!

請問家長們知道現在制度嗎~~ 打去教育局留言又無人覆!!  

hppa  Why repeat ?  發表於 17-1-13 00:48
   0    0    0    0

128haydenmama 發表於 17-1-11 15:29
小兒現在K2有學卷 !!  巳向學校申請重讀!!但老師今日講來緊16-17年實施幼稚園3年免費教育..會比較難批!!  ...

係,要醫生證明小朋友有需要多讀一年,教育局果邊先會考慮俾你延長一年資助,正常係每位小朋友有3年資助(K1-3)

如果你不用資助(俾全費),學校果邊留位應該問題不大,但最好盡早通知學校留位

回覆 128haydenmama 的帖子

因小兒係細B12月尾生世,現在他的口肌和小手肌比較弱,老師幫我轉介了健康院做評估.

回覆 macvn123 的帖子

我亦表明3年學券後,第4年我交全費,但老師仍然話要教育局批了先到學校留位 !!!!!

而前日教育局幼稚園部回覆話如我唔需要延長學券,,係唔需要教局肓局批,,,學校可自行決定留位!!!!!!

現在不知點做好!!!

回覆 128haydenmama 的帖子

因小兒係細B12月尾生世,現在他的口肌和小手肌比較弱,老師幫我轉介了健康院做評估.

128haydenmama 發表於 17-1-18 15:34
回覆 macvn123 的帖子

以我所知既程序都係咁,不過時代變,可能政策變了都唔定。既然你問了政府,將政府既回覆話俾學校知,'提'下學校你仲有乜野要做配合學校向教育局申請留位

你不如轉校重讀啦,個個同學都升班,得你小朋友冇得升距會點唸
‹ 上一主題|下一主題