用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 Kindle Unlimited 30 days free try
go

Kindle Unlimited 30 days free try [複製鏈接]

因為想閱讀多啲書買左部Paper white 2016, 見到Amazon 有得試用Kindle Unlimited,請問大家有試過嘛?本身已經試用緊prime睇免費e-book,其實同KU借啲書有咩分別呢?
   3    0    0    0

香港好似用唔到kindle unlimited

anthony8899 發表於 17-1-20 14:36
香港好似用唔到kindle unlimited

用到,不過要填外國地址(我用美國集運地址)。
試用左一段日子,如果純睇電子書的話,我覺得Kindle Unlimited 係比Prime 適合嘅。

Prime 免費電子書係同KU重壘,即係每月係KU library 選一堆出黎開放比prime會員。

呢段期間我覺得如入寶庫,有好多書都係我想睇嘅,但KU月費方面有啲貴,所以都考慮緊Join唔Join.

ktdanielli 發表於 17-1-27 11:19
回覆 mamummypig 的帖子

Groupon KINDLE Paperwhite 賣$968。3個冃保養。算抵嗎?

Sorry我搵唔到你講果個團購呀……但如果佢係團購paperwhite 2016版(330dpi)4GB我就覺得唔抵。團購要指定時間換機,又只得3個月保養。我去 price.com 4GB機都係$1080,包1年保養,爭80幾我會直接去旺角買。

http://www.price.com.hk/product.php?p=238539

mamummypig 發表於 17-1-20 14:48
用到,不過要填外國地址(我用美國集運地址)。
試用左一段日子,如果純睇電子書的話,我覺得Kindle Unlim ...

想問下prime免費書應該係邊到搵, 因為我click入去之後, 都係見要收錢既.

mamummypig 發表於 17-1-28 00:33
Sorry我搵唔到你講果個團購呀……但如果佢係團購paperwhite 2016版(330dpi)4GB我就覺得唔抵。團購要指定 ...
請問4GB夠用嗎?定32GB好啲?

Christi 發表於 17-3-31 21:54
請問4GB夠用嗎?定32GB好啲?
建議直接買KPW 32GB。
FYI, 最近行過深水埗紅葉書室,KPW 價錢如下:

2016 4GB   $930
2016 32GB $1070

醒目開學勳章

huba 發表於 17-4-3 02:48
其實我覺得4gb都幾夠用,通常1本書(無乜圖)under 2mb,4gb已經可以擺到過千本,擺太多書搵起上嚟都難。

bobbob 發表於 17-4-3 12:02
其實我覺得4gb都幾夠用,通常1本書(無乜圖)under 2mb,4gb已經可以擺到過千本,擺太多書搵起上嚟都難。 ...
初用Kindle 時覺得1GB已夠用,但上年孩子用的2013KPW 2GB 已滿(其實未滿前已變得反應很慢),結果轉用了我的2016KPW。
如果再買及價錢差距小的話,我會考慮更新及容量更大的款式。在Kindle 內用search function 揾書不太難吧,而且可以用collection 將書整理。

同意,差咁少$硬是買32gb

Christi  thanks !  發表於 17-4-5 12:49

醒目開學勳章

huba 發表於 17-4-3 12:38
初用Kindle 時覺得1GB已夠用,但上年孩子用的2013KPW 2GB 已滿(其實未滿前已變得反應很慢),結果轉用了我的 ...
反應快慢應該同hard drive capacity無乜關係,我估好似pc咁,用多幾年無乜做maintenance會越用越慢,所以我通常用幾年就換機(even hd仲有大把位),新version用新chips點都會快啲。
我係連書名都唔記得嘅人,用collection整理過千本書browse起上嚟都有難度,所以習慣定時清,而家部機仲有2g幾淨,但我已經打算換機。

bobbob 發表於 17-4-4 00:05
反應快慢應該同hard drive capacity無乜關係,我估好似pc咁,用多幾年無乜做maintenance會越用越慢,所以我 ...
非也,唔go into tech detail,ssd above 90% capacity 會變慢,通常平板用較平的emmc仲死

ps 以前多gb 貴好多都仲要考慮下,e加差咁少真是no brainer

bobbob 發表於 17-4-4 00:05
反應快慢應該同hard drive capacity無乜關係,我估好似pc咁,用多幾年無乜做maintenance會越用越慢,所以我 ...
對閣下的技術分析有保留,不過尊重你的換機決定及好奇部舊機會怎安置?

Hi there huba ! 竟然碰到你。

謝謝資料提供。

huba  見到係你,梗係即刻入來回應啦!  發表於 17-4-5 13:46

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 17-4-4 07:59
非也,唔go into tech detail,ssd above 90% capacity 會變慢,通常平板用較平的emmc仲死 ...
唔好話90%,比較健康係唔會用超過80%容量。
首先,我講緊hd capacity(唔係話used space)係唔影響讀碟速度(容量越大理論上點都慢啲啲,不過應該係negligible),影響速度主要係粒chips。

第2,我用緊部kindle有4gb,我foresee到我恆常用途下唔會用超過2gb(which is far below the threshold), 咁我仲有冇需要買部32gb?除非我改變用途用嚟睇漫畫,呢個亦係日本kindle出32gb嘅主要原因。

我買嘢通常夠用就得,有時個sales話1蚊多一件,但當我見到自己點都用唔到,我係唔會花多1蚊去買多件我唔需要嘅嘢,所以我應該唔會發達

MrBeast  照e加你的用量應不會有問題,up to u la.  發表於 17-4-5 15:58

我買左kindle最平果部同32GB果部,同意如果只睇文件同書,4GB最平款已經好夠。要睇埋漫畫就32GB,因為我有時一次過推50幾本漫畫,再慢慢睇。佢兩者轉頁速度(睇文字計)唔係爭得好多,基本上無對比係唔太覺。而漫畫RAM數細果部就明顯慢少少。

yaya_c 發表於 17-3-30 15:52
想問下prime免費書應該係邊到搵, 因為我click入去之後, 都係見要收錢既.
Sorry 我太耐無用Prime啦,所以唔太記得,但我幫你搵左個教學:
https://zaq.us/amazon-prime-reading/

希望幫到你

回覆樓主:

阿仔最近想睇 Richard Fox 的 Ember War Saga 共9本書,買實體書要過千。

剛好見到KU 有這套書,仲有30日免費試用,立即參加。 So far, 阿仔在KU只找到十數本有興趣的書,多數暑假完就不再續KU,使費在HK$90以內,很經濟。
‹ 上一主題|下一主題