用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 BAND 1頭男仔自行揀邊間
go

BAND 1頭男仔自行揀邊間 [複製鏈接]

油尖旺直資BAND 1A男仔 (呀女同學),全級頭十名內,比你揀會點排?數學校隊(但只得D銀,銅獎),琴5級,THAT'S IT。

A) 皇仁
B) ST JOSEPH
C) 喇沙

唔該各位意見,當時人自己會上黎睇架啦!

YDLFATHER  我選C  發表於 17-1-11 20:43
elbar  C   發表於 17-1-11 12:07
   9    0    2    0

silvia_ng 發表於 17-1-11 11:58
油尖旺直資BAND 1A男仔 (呀女同學),全級頭十名內,比你揀會點排?數學校隊(但只得D銀,銅獎),琴5級,THAT' ...

按上述資料, 皇仁獲派學位機會不高。

BSCYL 發表於 17-1-11 12:25

自行學位
統一可以博抽

油尖旺直資BAND 1A男仔 (呀女同學),全級頭十名內,比你揀會點排?數學校隊(但只得D銀,銅獎),琴5級,THAT' ...
A) 機會極低

B) 同 C) 機會高D

嚇得我吖, 仲等我以為妳幾時多咗個私生子添
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

BSCYL 發表於 17-1-11 12:25
哈哈,我就係叫佢博高D揀QC,反正ST JOE機會應該都大。

hkpapa852 發表於 17-1-11 12:35
A) 機會極低

B) 同 C) 機會高D
哈哈,借肚都生唔切,要TWINS先可以多個仔呀

阿仔當年, 一班內有大半人有金獎。 數學獎無吸引力。
能擠身校隊樂團, 不少是演奏級, 鋼琴, 小提琴8級都無優勢。琴不算。
即所有列出的課外活動無助入選。
某地區強校, 級一欠課外獎項, 只獲安排下午面試, 最後都是落選。
除非自問面試有 '超卓無敵' 的表現。 否則自行成功機會很低。

王家爸爸    發表於 17-1-11 12:59

BSCYL 發表於 17-1-11 12:57
阿仔當年, 一班內有大半人有金獎。 數學獎無吸引力。
能擠身校隊樂團, 不少是演奏級, 鋼琴, 小提琴8級 ...
如果係QC,佢哋比較睇排名,所以面試可能只係程序上既做法,如果排名偏低,即使有'超卓無敵'既表現,機會都好低。

王家爸爸 發表於 17-1-11 13:00
如果係QC,佢哋比較睇排名,所以面試可能只係程序上既做法,如果排名偏低,即使有'超卓無敵'既表現,機會都 ...

皇仁不欠缺教局名次前的學生報自行。 不能光靠學業成績。未能表達出學生多方面的才能, 週身刀, 張張利, 很難。

BSCYL 發表於 17-1-11 13:08
皇仁不欠缺教局名次前的學生報自行。 不能光靠學業成績。未能表達出學生多方面的才能, 週身刀, 張張利, ...
啦沙可能係咁,識得入皇仁既都係成績超級勁,其他方面比較弱。

王家爸爸 發表於 17-1-11 13:13

當然成績亦一定要很前很前

阿仔當年, 自行成功的同學, 有運動項目的港隊代表,音樂演奏級,大型節目的公開表演。 中一已修讀大學一年級的數學。全港10大傑出學生。

(下列為同一人)東華三院全港小學的傑出學生總冠軍。 幼稚園全校一人的傑出學生,小學 5度奪得全級1位的品學兼優生,6年獎學金,教局主辦專題研習(隊長),獲獎北京遊學團。藝發局的第一屆藝術大使。 學校的小記者,公開節目的主持,風紀隊長,全港校際問答隊亞軍(電視播映)隊長。 集誦全港冠軍, 英語話劇亞軍, 展版全港冠軍。個人問答全港亞軍, 奧數,獨誦豬肉獎。 全中國傑出學生入圍,全港10大傑出學生,進入總決賽(未獲獎)

BSCYL 發表於 17-1-11 13:39
阿仔當年, 自行成功的同學, 有運動項目的港隊代表,音樂演奏級,大型節目的公開表演。 中一已修讀大學一 ...
咁OUTSTANDING既學生會有幾多個呢?! 總冠軍都係每年一個,我諗皇仁算係主攻讀書型孩子?!

王家爸爸 發表於 17-1-11 13:13
我地學校較多人揀直資中學,好多時前面果班仔都去左SPCC / DBS果D, 夠膽等到尾攞大抽獎結果既比較少呢。
以早兩年我仔果屆為例,SPCC入3個男,DBS入6個男,加埋都9個。所以我諗排頭十名內既男仔,應該好多都閃左唔等放榜。以我呢個同學仔CASE,皇仁/ST JOE/喇沙都看似有機咁呢!

王家爸爸  真係勁既,首選一定係SPCC。   發表於 17-1-11 14:53

silvia_ng 發表於 17-1-11 14:39
咁OUTSTANDING既學生會有幾多個呢?! 總冠軍都係每年一個,我諗皇仁算係主攻讀書型孩子?! ...
皇仁係學界運動比賽都無排名,諗起皇仁既運動,只係諗到西瓜波。 反而學術比賽,經常見佢哋有獎。

peipeiwong  西瓜波, 笑咗!  發表於 17-1-11 16:07

王家爸爸 發表於 17-1-11 14:58
皇仁係學界運動比賽都無排名,諗起皇仁既運動,只係諗到西瓜波。 反而學術比賽,經常見佢哋有獎。 ...
所以我都覺得皇仁適合齋讀書,冇咩活動既細路囉
鐘意玩其他野既讀書人,會去左其他學界division one 既名校了

王家爸爸    發表於 17-1-11 15:11

silvia_ng 發表於 17-1-11 14:39
咁OUTSTANDING既學生會有幾多個呢?! 總冠軍都係每年一個,我諗皇仁算係主攻讀書型孩子?! ...

那位同學在皇仁只是普通地球人, 中學在學6年, 從未在年度頒獎禮領過獎。考試在級40名內。未能入選任何的校隊。

回覆樓主:

運動方面應該羽毛球最強, 學屆多年的冠軍。
另外是野外定向。
音樂多個人發展。

silvia_ng  羽毛球港島區冇DXS&LX麻   發表於 17-1-12 11:49

回覆樓主:

當年某直資小學級一,自行派港華, 自一落選皇仁, 後叩門入。
在中學名次一直徘迴在100名左右。

silvia_ng  好有興趣知邊間小學喎! 哈!~  發表於 17-1-12 11:49

回覆樓主:

學會眾多, 新同學可以各自各精彩。到中四有機會成為骨幹成員, 協助籌備活動會務。
中五獨當一面, 統籌主持, 由於學會眾多, 加上大型組織, 訓導組, 輔導組,學生會, 圖書館, 升學就業輔導組, 很多同學都有機會成為領袖, 這種實戰經驗為將來做人處事, 上了寶貴的一課。
‹ 上一主題|下一主題