用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正,民生,聖心
樓主: kingandi888
go

培正,民生,聖心   [複製鏈接]

個人意見,我一定唔會揀男校or女校。朋友女讀名女校,成績頭三名,朋友女本身係自動波,好學,懂事乖巧型。都話女仔小心思多,又敏感,勾心鬥角多,你成績好,當面同你好friend ,但轉頭又講你衰嘢,其實係嫉妒。成績唔好都有嘢講,總之就係現實版宮心計。
朋友女讀民生K1,節假日我啲經常一起對比功課,培正真的算Happy  school ,培幼給我感覺在品德,紀律,自理等方面抓的比較好。民生是否谷,要睇參照物。但老實講,民幼教學真係比較多元化,比較吸引我,如果我只得一個小朋友,精力充沛,我都會考慮民幼。

babydream16 發表於 17-6-4 14:10
個人意見,我一定唔會揀男校or女校。朋友女讀名女校,成績頭三名,朋友女本身係自動波,好學,懂事乖巧型。 ...

如果純講男女校/女校,聖心差不多由幼稚園至中學都是女校(連幼稚園也是女多男少),又好似唔係太好。

babydream16 發表於 17-6-4 13:49
我係培正K1用家,其實每週只係一三五有net同埋普通話,學校話每次有30分鐘,自從觀課后,才發現原來30分鐘 ...

補充少少,我觀课當天Net teacher 全班上堂用遊戲形式教了30分鐘(has have)~K3。真係好鬼開心,好好玩,我都想舉手玩埋一份。

NICOLE123 發表於 17-6-4 22:41
補充少少,我觀课當天Net teacher 全班上堂用遊戲形式教了30分鐘(has have)~K3。真係好鬼開心,好好玩,我 ...

Very good

babydream16 發表於 17-6-4 14:10
個人意見,我一定唔會揀男校or女校。朋友女讀名女校,成績頭三名,朋友女本身係自動波,好學,懂事乖巧型。 ...

意見很中肯,謝謝分享!

回覆 babydream16 的帖子

Babydream16, 培正幼稚園是否net 教英文?培正小學呢?

培正係最穩'

回覆樓主

我選聖心

hkpapa852 發表於 17-1-13 09:15
民幼唔谷,民小先谷。聖心亦是

民幼唔谷,冇默書,只係多親子功課,英文語境十分好

回覆 kingandi888 的帖子

幼稚園係net教英文,小學唔係。
‹ 上一主題|下一主題