用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖公會和維記,如何選擇呢?
樓主: edniebridge
go

聖公會和維記,如何選擇呢? [複製鏈接]

lovingu2 發表於 17-1-15 19:34
小兒不才,入左DBS second in 之後止步,其他offer有救恩,SFA,高主教,St Stephen,而Paul Boys 等緊結 ...

好叻仔,爸媽也一定付出良多。祝小朋友入到最適合的學校!!

請教小朋友在學期間,家長如何培育孩子?如何分配時間?謝謝分享!

carmenn1231 發表於 17-1-15 20:37
請問兒子出面需要外補什麼?

Phonics,有上面試班,不過請大家唔好問我邊間,我唔想幫人賣廣告

chanchancat 發表於 17-1-15 23:38
Did u go for SPCC? I think u will succeed in Paul boys ! But st stephen is a very good sch

有in 但冇offer,我也希望Paul Boys 成功,承你貴言!

lovingu2 發表於 17-1-16 13:32
有in 但冇offer,我也希望Paul Boys 成功,承你貴言!

Wish ur son success in SPB!!!

edniebridge 發表於 17-1-14 18:18
回覆 elvina_lmk 的帖子

謝謝告知, 我之前都有睇過VIC的升小資料, 確是除了升返佢本身小學之外, 升津小私 ...
咁我諗返兩個仔女讀vic 的朋友,佢本身對小朋友要求幾嚴的。佢又係FTM可以跟得好緊。如果你本身是對仔女要求高又能嚴格執行紀律嘅,讀Vic 無問題。如果想學校執得嚴,揀SKH吧。

小兒不才,入左DBS second in 之後止步,其他offer有救恩,SFA,高主教,St Stephen,而Paul Boys 等緊結 ...
請問你有無報St Joseph?

elvina_lmk 發表於 17-1-16 17:46
咁我諗返兩個仔女讀vic 的朋友,佢本身對小朋友要求幾嚴的。佢又係FTM可以跟得好緊。如果你本身是對仔女要 ...

多謝你的資訊
現今世代似乎家長的角色越來越重要,讀咩學校都係一樣 就算家長跟得緊,學校都要配合到。我女在學校是好學生,在家就是小淘氣,聖公會會適合佢多啲。

But I heard that actually SKH accepts quite a lot of siblings of famous schools like SPCC and that's why their admission rate to SPCC is very good while those non-RPT's chance is more or less the same as compared with other non-SKH students, is that true?!

edniebridge 發表於 17-1-16 10:11
好叻仔,爸媽也一定付出良多。祝小朋友入到最適合的學校!!

請教小朋友在學期間,家長如何培育孩子?如 ...

過獎了,我自己並不是育兒專家,自己都撞左好多版,而且老土d講句,沒有最好的方法,只有最合適的方法。

真心要分享的,係父母要做好榜樣,身教永遠是最重要的,例如你對工人不禮貌,你點可能要求仔女對別人有禮貌呢?

Guaichu 發表於 17-1-16 18:11
請問你有無報St Joseph?

沒有報啊

lovingu2 發表於 17-1-17 14:21
過獎了,我自己並不是育兒專家,自己都撞左好多版,而且老土d講句,沒有最好的方法,只有最合適的方法。

...

聖公會

lovingu2 發表於 17-1-17 14:21

...

同意,身教永遠是最重要

congratulations!   
‹ 上一主題|下一主題