用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 揀語境好既學校定半龍?(harts同宣道)
go

揀語境好既學校定半龍?(harts同宣道) [複製鏈接]

如題,小女性格活潑開朗而受教,依家讀緊harts,hkps姐妹校,課程一樣,真心好鍾意佢課程.reading scheme.presentation skill既training同自信心既培養全部都做得好好,老師有愛心,學校比好多唔同機會訓練佢地既自信心同演說能力,小班教學,有net班主任,語境好好,pn翻左學冇耐兩文三語都掂,雖然我地揀主流班,但佢普通話幾乎可以同我大仔(K2)比,雖然無可否認女仔語言能力係強d,但真係好驚訝可以有甘既進步!
另外小女有幸有宣幼offer,大班,老師有愛心有經驗,學校有宗教背景有助對小朋友既德育培育。雖則佢只有50%即六十人左右升上宣小,但百幾個爭60個位點都著數過幾千人爭100個位而且入到宣小仲可以大抽獎,又多個機會博高一線!但最怕入唔到宣小後考其他小學又不夠競爭力。
ps:如學費不作影響,本人ftm,無論讀邊間幼稚園都會有足夠支援比佢'進補',應選語境好小班教學定有後備大班教學?
   0    0    0    1

我女都係讀緊harts pn, 如果學費不是考慮因素,我一定係揀harts, 只係擔心名氣不夠, 有考慮轉preschool嗎? 樂基正校都是小班

tobebee 發表於 17-1-10 23:36
我女都係讀緊harts pn, 如果學費不是考慮因素,我一定係揀harts, 只係擔心名氣不夠, 有考慮轉preschool嗎 ...

因之前唔知可以轉過去所以冇寫信申請,但今日已問了班主任如果想轉應該如何是好,佢話聽日會覆我

tobebee 發表於 17-1-10 23:36
我女都係讀緊harts pn, 如果學費不是考慮因素,我一定係揀harts, 只係擔心名氣不夠, 有考慮轉preschool嗎 ...

你寫信轉hkps了嗎?
‹ 上一主題|下一主題