用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 求有關考插班意見, 謝謝大家 !
樓主: IYY
go

求有關考插班意見, 謝謝大家 ! [複製鏈接]

IYY 發表於 17-1-10 15:38
回覆 奥脫福 的帖子

只知附近有小學
令郎小學間直屬中學既鄰居
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

聖言中學..... 哈哈, 我成日以為在觀塘

九龍灣聖約瑟英文小學入聖言數量應該唔多

IYY 發表於 17-1-10 15:54

聖言中學..... 哈哈, 我成日以為在觀塘
以前係藍田
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 奥脫福 的帖子

請問點解半隻腳入左 ??

呢間聽講好難入, 自行收B1A

IYY 發表於 17-1-10 16:05

呢間聽講好難入, 自行收B1A
大仔有冇考慮呢間?

要問。之前沒有留意, 因九宣好少入呢間, 沒有數據。

但唔知3月幾時interview, 比較麻煩

奥脫福 發表於 17-1-10 14:56
其實令郎基本上都半隻腳入左山上果間B1男校,加埋對boot,都
可以唔駛再攪咁多野!

SJACPS 頭 30 名,可以穩入聖言嗎?

另外,以下名次去向如何呢?請指教。

1-40名

41-80名 = 聽說小學80分平均分,可直升中學部,正確嗎?

81-120名

0909MAMI 發表於 17-1-10 16:59
SJACPS 頭 30 名,可以穩入聖言嗎?

另外,以下名次去向如何呢?請指教。

樓主公子足球勁,所以至少應可拿到面試的機會,當然名次再前就更穩陣
;而一般人無特異功能級20內都無乜大問題。

小學平均分80分應該入到級20內吧?呢個位置應該較少同學會考慮升
中學部。睇番去年派位資料,大約只有24-25位同學上中學部,直屬
位未有用盡。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

IYY 發表於 17-1-10 16:13

要問。之前沒有留意, 因九宣好少入呢間, 沒有數據。
講番你細仔,其實如奧脫福所言,只要係原校保持到成績,日後升中唔會太頭痛。如果仍然想插班 應該將目標放在有聯繫/直屬B1中學既小學會好D。

IYY  HKPAPA, 謝謝您, 我會好好考慮清楚。煩完大B 升中選校及面試之後, 就會仔細處理小B應否轉校這個項目。再一   發表於 17-1-11 03:02

HKpapa

講樣搞笑野你聽, 細佬間學校成日要默書, 默書改正有幾個級數:

少少錯:  詞語改4次
中等錯:  成句寫幾次
大錯:     成篇抄幾次

由一年班開始, BB 為左做少樣功課 (默書改正) 都會好努力溫習, 務求全取 100 分。

上星期終於失守, 要寫幾個詞語更正4次, 一路寫一路投訴, 笑死我。

呢間學校年年都多人走, 我都會同仔仔傾, 搵到少功課, 我地都會考慮。

奥脫福 發表於 17-1-10 17:32
樓主公子足球勁,所以至少應可拿到面試的機會,當然名次再前就更穩陣
;而一般人無特異功能級20內都無乜 ...
舊年朋友呈分名次級名次12及18名自行都無份面試, 據知要十名內才有份見, 已經係小出生率了

karen55407 發表於 17-1-10 20:57

舊年朋友呈分名次級名次12及18名自行都無份面試, 據知要十名內才有份見, 已經係小出生率了

乜有講呈分名次架?!一直以來六年級連名次都無講(我以為),咁我被
蒙左在鼓裏七年多啦。。。

十名內?去哂SJC咯,仲使在觀塘?

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆 奥脫福 的帖子

你的仔仔也曾讀九龍灣聖約瑟 ??

Should apply for transfer to SJPS or WYPS. Your son has a decent chance.

奥脫福 發表於 17-1-10 17:32
;而一般人無特異功能級20內都無乜 ...
我個仔,今年小一,一年級有120人,80分平均分全級名次 5X名。
中學部,要求好似提左升,要有 80分平均分先先番。
中學部,升大學率,好似提升左,有40%,不是三大也有計算入內。

IYY 發表於 17-1-10 18:14

HKpapa

暫時小一功課量OK,如比起名津可能算小。 :)

0909MAMI 發表於 17-1-11 09:47
我個仔,今年小一,一年級有120人,80分平均分全級名次 5X名。
中學部,要求好似提左升,要有 80分平均分先 ...

一般到高小時,平均分差異会開始比較大。部份課程比較深既學校高小,平均分80分或以上已經係唔錯既成績。

IYY  Agree no more.  發表於 17-1-11 11:55

Soundervolt 發表於 17-1-11 11:43
一般到高小時,平均分差異会開始比較大。部份課程比較深既學校高小,平均分80分或以上已經係唔錯既成績。
...
我小朋友個間, 初小全級頭40名既學生, 全科都係85+, 頭20名更係全科90+
‹ 上一主題|下一主題