用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band 2A直資(英中)
go

band 2A直資(英中) [複製鏈接]

請問有邊幾間直資係band 2A?
   5    0    0    0

cherriesiu 發表於 17-1-10 01:56
培僑,黃錦輝,基崇,德信,都是band 2A-2B
德信成績應該遠未達B2B水平
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-1-10 08:32

睇完年報裡面既SWOT分析之後,我都覺得王錦輝,應該都係遠未達B2B水平,可以係B2C或者更低。
不過學校都算老實:
https://www.hkbuas.edu.hk/s/s09_pr/docs/annual_report_ss_1516_v2.pdf

憫母  而ka教筒局攪咁多咩鬼SWOT, 公司咩! 唔怪得之E ka D 學生叫用家 , 校長係唔係叫CEO ar:quest   發表於 17-1-21 11:20

王家爸爸 發表於 17-1-10 09:27
睇完年報裡面既SWOP分析之後,我都覺得王錦輝,應該都係遠未達B2B水平,可以係B2C或者更低。
不過學校都算 ...
SWOP? 定係SWOT?

我唔係太留意佢既資料可以幾反映到成績, 不過對於PDF P.60呢一點, 我有D驚:

For the score of Social integration of senior grade students (1.48) is lower than Hong Kong average score (2.94), meanwhile the score of negative affect (2.41) is higher than Hong Kong average score (1.94), therefore, better understanding of individual needs of students encountering emotional difficulties should be enhanced by teachers, and there should have a closer collaboration with parents to enhance the physical, mental and emotional health of students in coming years

高年級學生既社會融合度較全港平均低, 負面影響較全港平均高 ... (我有冇理解錯呢?)

王家爸爸  打錯   發表於 17-1-10 13:05
王家爸爸  SWOT   發表於 17-1-10 13:04
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 17-1-10 08:32

有咁差嗎?我仔老師話我仔band 2中,我仔自己都好想入,因為我唔想咁谷個仔,今日去面試喇,如果有offer,都唔知比唔比佢讀好

王家爸爸 發表於 17-1-10 09:27
睇完年報裡面既SWOT分析之後,我都覺得王錦輝,應該都係遠未達B2B水平,可以係B2C或者更低。
不過學校都算 ...

請教王完爸爸,b2 頭學生,自行應該選兩間b1c的中學或一間b1c和一間b2a的中學呢?謝謝。

bigheadis 發表於 17-1-14 08:50
請教王完爸爸,b2 頭學生,自行應該選兩間b1c的中學或一間b1c和一間b2a的中學呢?謝謝。
...

視乎地區,但大部份情况我會建議一間B1C加一間B2A。

王家爸爸 發表於 17-1-14 09:00
視乎地區,但大部份情况我會建議一間B1C加一間B2A。

觀塘區,b1c想選呂郭,b2的想緊羅陳或寧二。。。thx

回覆樓主:

回覆樓主:

ilovematthew 發表於 17-1-14 07:52
有咁差嗎?我仔老師話我仔band 2中,我仔自己都好想入,因為我唔想咁谷個仔,今日去面試喇,如果有offer, ...
德信中學過去4年DSE成績和入U率統計:

畢業年度

DSE合格率 (整體2級平均比例)

升讀本地學士課程比例

2012 -  2013

73.40%

15.11%

2013 -  2014

75.00%

11.00%

2014 -  2015

74.70%

15.79%

2015 -  2016

73.90%

6.09%

係咪B2中呢? 自己衡量吓

洋蔥頭媽咪  我識個家長兒子讀德信,都打算出國升學  發表於 17-1-19 13:05
洋蔥頭媽咪  但會不會有機會去海外升學多  發表於 17-1-19 13:03

bigheadis 發表於 17-1-14 09:05
觀塘區,b1c想選呂郭,b2的想緊羅陳或寧二。。。thx
觀塘區,B1C揀呂郭合理,但係揀羅陳、寧二有啲太保守,除非係邊緣人。

王家爸爸 發表於 17-1-16 16:05
觀塘區,B1C揀呂郭合理,但係揀羅陳、寧二有啲太保守,除非係邊緣人。
B1C揀呂郭個人覺得係降lv.....

揀蒙民偉同梁式芝吧!

王家爸爸  合理,但係有啲進取   發表於 17-1-16 16:19

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 17-1-16 15:49

但我仔鐘意呢間,如果佢係band 2中成績,可以嗎?我都想佢接觸多點英文

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 17-1-16 15:49

死喇,仲有d每況愈下添,不過我又唔一定要個仔一定要讀大學既,我自己又知個仔咩料子,讀唔到band 1,入大學的機會已經折上折,只求校風好,浸多幾年英文

王家爸爸 發表於 17-1-16 16:05

王家爸爸,佢是b2a生。咁呂郭搭邊間合宜?thx

bigheadis 發表於 17-1-17 09:45
王家爸爸,佢是b2a生。咁呂郭搭邊間合宜?thx
我會建議自行表一報蒙民偉或者梁式芝,自行表二報呂郭。

王家爸爸 發表於 17-1-17 09:57
我會建議自行表一報蒙民偉或者梁式芝,自行表二報呂郭。

蒙民偉的校長在簡介會坦言只收b1 生,所以我有猶疑,雖然知道它好。

那麼觀塘區有冇b2a校建議?謝謝。

cherriesiu 發表於 17-1-10 01:56
培僑,黃錦輝,基崇,德信,都是band 2A-2B

培橋是 1C嗎?
‹ 上一主題|下一主題