用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 [大學之路]請賜教:咩係(校長推薦計劃)?thx.thx. ...
go

[大學之路]請賜教:咩係(校長推薦計劃)?thx.thx. [複製鏈接]

如題,咁!是否有校長推薦會容易D被大學取錄呢?

thx.thx.
   1    0    0    0

我學校校長可以推薦 5 個,所有同學必須自薦給校長,然後從中挑選 5 個。
我朋友是其中一個,報中大藝術系。
正常人沒有或是很遲才有面試,有推薦信會早點(2 月)面試。
不過不代表容易點入大學,最總還是看分數。有推薦信只是代表如果在放榜後,你的成績和其他人一樣分數的話,你因為有推薦信,大學會優先考慮你的申請。
(PS 最終朋友因為分數不夠高,與中大無緣,入了理工讀設計。)

1998Ruby1998 發表於 17-1-9 23:31
我學校校長可以推薦 5 個,所有同學必須自薦給校長,然後從中挑選 5 個。
我朋友是其中一個,報中大藝術系 ...

依!看來"校長推薦計劃"有其好處呢!

明多了,謝謝你!

那麼,這封"校長推薦信"真係與升中嗰封很不同呢!升中那封(校長信),是所有中學名言[不收].

回覆 YmOra 的帖子

哈哈,因為我小學與聖家是同一個「家庭」,所有入唔翻中學的同學都會收到「校長推薦讀聖家」信,拿著封信,聖家一定收。不過升大學呢一封,作用比升中那一封作用少好多,最終都係好實際,睇分收生,少一分都無緣。

1998Ruby1998 發表於 17-1-10 08:56

哈哈,因為我小學與聖家是同一個「家庭」,所有入唔翻中學的同學都會收到「校長推薦讀 ...

現實就係咁!認同少一分也不可以,只有同分才起到"信"嘅作用.

過往阿仔中學可以發出多封校長推薦信
舊年開始, 全校只能發出5封, 主要給名次在30-80的同學, 增強入讀心儀學科機會.
一般手執他們校長的推薦信, 一定有面試機會, 而且很大機會獲發一封比正常低一分的有條件取錄通知.

BSCYL 發表於 17-1-10 09:06
過往阿仔中學可以發出多封校長推薦信
舊年開始, 全校只能發出5封, 主要給名次在30-80的同學, 增強入讀心儀 ...

聽你咁講,貴中學都幾好喎!校長會幫有需要幫的學生,30名以上的都可以靠自己啦! 30-80範圍又幾適中呢!你令我了解到多D,"校長推薦信"的(推薦條件)可以由中學自行釐定,可起到[鼓勵讀書]作用呢!校長都叫做幫一把,得唔得就好講同學們的表現了,你文中講到比正常要求可低1分,這點我明白,但""有條件取錄""是指怎樣的條件呢?

thx.thx.

最低的""有條件取錄""是33222
另外通常校長會選擇d成日幫學校攞獎既學生
唔係日後點樣可以推d學生出去比賽?
又另外通常運動好攞獎多成功率較大
大學都想要比賽獎架

YmOra 發表於 17-1-10 09:19
聽你咁講,貴中學都幾好喎!校長會幫有需要幫的學生,30名以上的都可以靠自己啦! 30-80範圍又幾適中呢!你令我 ...

是, 頭30要靠自己
有條件取錄 (Conditional Offer )
譬如面試醫科, 港大給予 37分的有條件接受。 DSE 放榜後, 有37分,又A1 選港大醫, 即會獲派。 有推薦信的是36分。

YmOra  明白晒.thx.thx.  發表於 17-1-10 12:42

YmOra 發表於 17-1-9 22:56
如題,咁!是否有校長推薦會容易D被大學取錄呢?

thx.thx.
本地大學唔清楚,但國內三大名大學,如有校長推薦而面試過關,好似連DSE成績都唔駛睇就即收兼有獎學金
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-1-10 16:31
本地大學唔清楚,但國內三大名大學,如有校長推薦而面試過關,好似連DSE成績都唔駛睇就即收兼有獎學金 ...

嘩!!!犀利喎!校長個地位可算超然,值{{{萬金}}}也.

醒目開學勳章

今年台灣5間國立大學新加校長推薦信睇學校成績,自薦信,獲取錄都是吾睇DSE成績.

yklee 發表於 17-1-10 21:49

今年台灣5間國立大學新加校長推薦信睇學校成績,自薦信,獲取錄都是吾睇DSE成績.

聽落好似好普遍的唔睇DSE成績.

yklee 發表於 17-1-10 21:49

去台灣讀大學,要留意學位係香港既認可性。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題