用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPC vs SSC vs Ying Wah College
go

SPC vs SSC vs Ying Wah College

想請問以上3間的排位及banding, 謝謝🙇

請問SSC 係邊間??

回覆:SPC vs SSC vs Ying Wah College

SSC: St. Stephen's College

w-w 發表於 17-1-9 16:23
想請問以上3間的排位及banding, 謝謝🙇
其實三間差別唔大,我會排SPC第一

lala12345678 發表於 17-1-9 17:39
SSC學費咁貴,其實值嗎?
SSC好受歡迎,又有寄宿,所以有獨特賣點。

回覆:SPC vs SSC vs Ying Wah College

謝謝王家爸爸的意見👍。請問知唔知SSC入3大的比例呢? 我地search咗好耐也找不到🙇

elbar  SPC   發表於 17-1-9 19:24

w-w 發表於 17-1-9 17:54
謝謝王家爸爸的意見👍。請問知唔知SSC入3大的比例呢? 我地search咗好耐也找不到🙇

...
其實呢三間直資,尤其係SSC,唔可以淨睇DSE入3大的比例。原因係:首先,SSC每年都有比較多成績唔差既人去外國讀書;第二,SSC可以通過IB既認證,教育質素應該唔差。

回覆 w-w 的帖子

舊年入3 大%:
SPC : 44% (另18% overseas U)
SSC 同 Ying Wah 好似冇公開

Thanks 王家爸爸及IYY😘

王家爸爸 發表於 17-1-9 17:59
其實呢三間直資,尤其係SSC,唔可以淨睇DSE入3大的比例。原因係:首先,SSC每年都有比較多成績唔差既人去外 ...
可以通過IB認証,唔代表成績一定好喎! 尤其係考DSE個班。
啟思同真道都有版你睇
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-1-10 13:41
可以通過IB認証,唔代表成績一定好喎! 尤其係考DSE個班。
啟思同真道都有版你睇
...
通過IB認証,只代表教育質量符合IB既要求,但係SSC其實係超班咗啲。從歷史、教育質量、收生、實際成績等角度考慮,啟思其實唔可以同SSC比較。

王家爸爸 發表於 17-1-10 13:52
通過IB認証,只代表教育質量符合IB既要求,但係SSC其實係超班咗啲。從歷史、教育質量、收生、實際成績等角 ...
當然, 如果睇番SSC近年DSE英文同數學既成績, 點都至少有B1中游水平 (除非其它科成績遠低於呢兩科)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王家爸爸 發表於 17-1-10 13:52
通過IB認証,只代表教育質量符合IB既要求,但係SSC其實係超班咗啲。從歷史、教育質量、收生、實際成績等角 ...

王家爸爸,如果打算係香港考DSE,唔會出國讀書,選SSC是否不太合適呢?

SSC校園真係好得呀,但總覺得大部分學生都唔會入本地大學咁,唔知有無了解錯,請指教。

carphoto 發表於 17-1-10 14:22
王家爸爸,如果打算係香港考DSE,唔會出國讀書,選SSC是否不太合適呢?

SSC校園真係好得呀,但總覺得大部 ...
又未必唔適合,留喺香港考DSE或者出國讀書其實都有可能適合讀SSC,其實留低既始終係大部分,不過同其他直資唔同,佢哋走既有啲都係成績唔差既(例如移民、父母去咗外國做野等)。我覺得無論報邊間都好,最好帶小朋友去睇下,感受下間學校,最緊要係小朋友鍾意。

阿仔屬B1 中至尾, 中西區校網, 乙一KC 有機嗎?  請王家爸爸及其他高人指教.

w-w 發表於 17-1-10 14:45
阿仔屬B1 中至尾, 中西區校網, 乙一KC 有機嗎?  請王家爸爸及其他高人指教.
識得既KC仔,入去既時候都係大約B1中水平,所以我估如果係B1中至尾偏中,應該有機會。

回覆 王家爸爸 的帖子

Thanks

w-w 發表於 17-1-10 15:38
回覆 王家爸爸 的帖子

Thanks
灣仔區係自行入,中西區校網除咗自行仲可以大抽獎,所以機會大好多。

w-w    發表於 17-1-10 17:14

回覆 王家爸爸 的帖子

真心覺得王家爸爸好多建議都非常中肯客觀。我發愁猶豫了兩日,搜索了好多舊討論統統看完。最要緊是仔仔自己喜歡,而不是單純的入U率。講真,去到這個級別的所有中學都差不太多,只要小朋友始終系前1/3的水平,更加需要考慮的其實系:讀書環境,同學們習慣和影響,體育和多樣化興趣對其一生的影響,校風同老師們對其11-18歲的重要影響。。。。如此一來,釋懷好多。Thank you very much!

bettyay    發表於 18-1-8 13:30