用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問屯門仁愛堂田家炳中學是Band幾?
樓主: arun
go

請問屯門仁愛堂田家炳中學是Band幾? [複製鏈接]

jimjimjim 發表於 17-5-8 19:26
回覆 miriam 的帖子

台灣大學唔使有dse 成績都已經收左架了

其實我又好想知, 坊間所謂非B1既中學, 又有幾多間整體升讀本地+海外Degree, 可以有50%以上呢?

記住係升讀Degree, 唔係入大學

如果成績本身唔掂, 唔好話台灣既大學, 澳門大學都唔會收你, 到時可能要搵國力
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

呢間係band 1因為英中一定是band 1

不過我唔太同意你最後一句

另外band1 中呢間一定係所謂band 1c
當中有band 2 學生
而且睇番畢業生英文情況的確唔理想
之前有人留言講話呢間公開試英文合格100% 一定不是事實
咁當然我唔排除其他band 1 都不是100% 英文拎到level 3

回覆 jimjimjim 的帖子

請問你是用家嗎?

醒目開學勳章 王國長老

jimjimjim 發表於 17-1-21 07:18
回覆 chingman1976 的帖子

著重體育視藝英文成績差
著重體育呢點好有保留....................
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

田中同馬中,邊間好D?

vmum 發表於 17-5-14 20:29
田中同馬中,邊間好D?

馬中好谷,超多功課

jimjimjim 發表於 17-4-15 11:39
回覆 hohei 的帖子

你在哪裡收到資料架?再者 作為band 1 中學佢有5/ 5* / 5 ** 英文既少得可憐

學校網頁有資料,但就真係5級好少

yinyinBB 發表於 17-5-21 12:22
馬中好谷,超多功課
大仔讀緊又唔覺多功課,但就好多活動好開心

回覆 hohei 的帖子

有咁既事?學校網站既邊度?

佢網站都有話自己連續幾年收生100% band 1
不過係幾多年前既事了?
依家一早唔係100% band 1啦
Band 2 既大有人在
公開試仲要轉用中文考
因為學生英文差

佢sell 自己重體育藝術叩門成功既都係體育人喎
點解你唔覺既

醒目開學勳章 王國長老

jimjimjim 發表於 17-5-29 07:18

佢sell 自己重體育藝術叩門成功既都係體育人喎
我當然知道某 d 事先會咁講, 唔想講出黎影響到有關學生.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

👍🏼佢咁重體育都唔重既話
(例如 叩門收運動員、校內成績唔達標運動員會升班....)
咁.... 仲有咩可以sell....

醒目開學勳章 王國長老

jimjimjim 發表於 17-5-31 06:18

👍🏼佢咁重體育都唔重既話
睇左屯門區學界賽成績, 運動都唔算強啵

總之 "重" 同 "支持" 係有好大分別

jimjimjim 發表於 17-5-11 00:20
回覆 hkpapa852 的帖子

呢間係band 1因為英中一定是band 1

100% 是指 level 2 or 3?

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

只能說 重視 支持 都唔一定會比賽拎獎

回覆 ANChan59 的帖子

唔知話佢100%。pass既係指咩了不過英文科合格點睇都應要有3 啦
佢一定無100% 拎到3

jimjimjim 發表於 17-6-1 07:14

唔知話佢100%。pass既係指咩了不過英文科合格點睇都應要有3 啦
That's my point, some schools take 100% based on level 2 and not level 3.

In old system, CCSC had consecutively 20+ years Chinese, English and Maths all 100% passed in HKCEC, it's an amazing achievements.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

CCSC?呢個post 唔係講呢間學校
講緊山景間田家炳啊

醒目開學勳章 王國長老

jimjimjim 發表於 17-6-1 07:13

只能說 重視 支持 都唔一定會比賽拎獎
總之我識既人所發生既事, 叫呢間學校只重成績算數喇!

但呢間學校成績唔多掂 除非唔當佢係band 1
‹ 上一主題|下一主題