用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 普教中vs廣教中
go

普教中vs廣教中 [複製鏈接]

阿仔學校二年級時,就要選定要讀普教中同廣教中,好想聽下大家意見!其實普教中小朋友難唔難習慣?邊種教法好啲?睇書時,小朋友會不會好混亂.....睇圖書時,普教嘅小朋友對廣東話字會唔會唔識個音,形成睇住個字,知國語發音,卻唔知廣東話個音?
   0    0    0    0

回覆樓主:

如只是中文科是普教中其他科用粤語我贊成入的,因多些機會聽和講,大仔小二至現小六普教中班,interview 直資中學有用普粤英問&答,起碼佢講到&唔怕講。

反而唔喜歡小學只用普通話&英文,呢類型小朋友真係唔識用廣東話讀字了。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

Honey 發表於 17-1-8 23:35
如只是中文科是普教中其他科用粤語我贊成入的,因多些機會聽和講,大仔小二至現小六普教中班,interview 直 ...

但會影響呈分試嗎?

黑糖豆醬 發表於 17-1-22 01:47
但會影響呈分試嗎?

冇。小二選了普教中班,完全冇影響中文科成績。

因小四至小六有精英班,精英班是普教中,早些適應,小二已選普教中班。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

黑糖豆醬 發表於 17-1-22 01:47
但會影響呈分試嗎?

我孩子學校小二起普教中,他的普通話口語沒問題,但筆試尤其考聲調時對他卻頗困難,這令他不單對普通話卻步,連帶中文學習也有影響,小一小二時中文科他都曾在全級頭5名內,自小三起便無緣踏足頭5名。

huba 發表於 17-1-22 14:47
我孩子學校小二起普教中,他的普通話口語沒問題,但筆試尤其考聲調時對他卻頗困難,這令他不單對普通話卻 ...

没有頭五名,又關咩事?

skkeung 發表於 17-1-22 21:55
没有頭五名,又關咩事?

成績是指標,想表達的是孩子對中文學習興趣及發展速度減退了。

jadenhayden 發表於 17-1-8 23:02
阿仔學校二年級時,就要選定要讀普教中同廣教中,好想聽下大家意見!其實普教中小朋友難唔難習慣?邊種教法 ...
梗揀廣(粤)中啦! 中文成績好否根本同普通話無關。97前香港會考那些7A,8A的人中文得唔得? 咪俾人催眠到唔學普通話中文科會差。

jadenhayden 發表於 17-1-8 23:02
阿仔學校二年級時,就要選定要讀普教中同廣教中,好想聽下大家意見!其實普教中小朋友難唔難習慣?邊種教法 ...

香港已推了普教中多年但並不見到普遍的中文程度改善。如可以,我會為孩子選用母語(粵語)上中文課而普通話是獨立一科。小兒現在唸高小及已經接受普教中數年,他有你提到的中文字知普通話發音卻不知粵音怎唸的情況,不過情況普不嚴重,知道他學了一些新字的時候我便會幫他,不然他便會根據近似字來唸。

Duplucate

好与坏,我看关鍵在乎你对普教中準備了多少……

我只講个人經历而不对普教中作出評論~

阿女小-已是普教中,幼稚園是英普班,再另学拼音班~整个小学学习全無问題,应付自如,無影响兴趣。當然,我同意对提升中文程度無乜幫助,最大收益只係流利普通話。不过小学階段既中文只在於运用層面,而佢又有-定普通話底子,所以不影响理解同兴趣,最多就如楼上所言,有些詞彙未必知广東話讀音,但问題不太大,好易就学会。

反而今年中一,我替她選了广教中班,事关中学的中文層面已到理解文章、作者,要瞭解文意同背後作者心情、背景……比小学的运用層面深了,我觉得还是用广教中好些,不竟是用广東話思考~

洋蔥頭媽咪  同我諗法一樣,所以我仔小學普教中,中學一定要揀廣教中  發表於 17-1-23 20:16
MrBeast  要看小學程度,有些小二三已有寓意試題,n for similar reason,我都選粵教中  發表於 17-1-23 09:25

Yanamami 發表於 17-1-23 09:17
好与坏,我看关鍵在乎你对普教中準備了多少……

我只講个人經历而不对普教中作出評論~
學中文(尤其是現代中文),要捕捉的技巧是語言結構,不是普通話發音。粵教或普教的中文根本一樣。除非想放棄粵語,否則以粵語學中文會較有效。省卻記普通話發音的程序,多研究筆序、造句等訓練,相信小學生的中文程度會更進一步。普通話最好以興趣班形式實行。

【番鬼佬教廣東話】甘師傅:冇廣東話嘅香港,唔係香港!
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20170124/56213273

回覆 jadenhayden 的帖子

母語學中文,一定係最好
如果家中冇人識普通話,想藉此「一箭雙鵰」,聰明的小朋友點學都得,資質平庸的小朋友只會得不嘗失。

而且仲要睇師資,如果由母語是普通話的老師敎,當然好。如果只是基準試達標,個人認為不如撰擇普通話獨立成科好了。

其實,普通話只要肯聽肯講,唔難學。

個人認為學校只要有獨立一課普通話已足夠。

Felix223    發表於 17-2-28 11:28
2jkidsfather    發表於 17-1-26 19:10

山海兒女 發表於 17-1-26 14:47

母語學中文,一定係最好

有見地

我覺得普教中放喺精英班係有佢嘅原因,班學生叻啲負面影響冇咁大,我成日覺得如果佢哋用廣教中成績會更好。阿仔讀普教中,簡直係災難,雖然成績中上,但我覺得佢啲中文好差,主要原因係唔理點教,都係用廣東話再作轉換,多了一個程序。還有感覺課文係用國內人士編寫,用字同睇慣嘅國語人金庸,倪匡,古龍,柏楊,嚴沁等不同,對我呢類老人家感覺有啲怪怪咁。

akys 發表於 17-1-27 12:02
我覺得普教中放喺精英班係有佢嘅原因,班學生叻啲負面影響冇咁大,我成日覺得如果佢哋用廣教中成績會更好。 ...
我地説「士多啤梨」,大陸叫「草莓」,無問題,但他們説我們錯。教局ETV 都説 講廣東話的是魔鬼, 小朋友懂分辨????

簽名被屏蔽

之前有幾個頗in depth 討論,有時間的話爬爬文

普教學校的老師是否母語係普通話?  我地得一班是普教, 由二年級開始去到小四, 到五年級就用反粤教。所以我覺得好似我女的學校用反粤教反而更好。如果係用普教, 最好有時叫個女用粤語讀返一次比自己聽, 我女有時粤語發錯音比人笑。
‹ 上一主題|下一主題