用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有沒有中學的ADHD孩子家長進來吐一下苦水 ...
go

[其他] 有沒有中學的ADHD孩子家長進來吐一下苦水 [複製鏈接]

我個仔今年中五,系小學確診爲ADHD,資優,有亞氏保加傾向。回想起這些年的經歷曾經想過逃避,想過放棄,夫婦差點離婚!
好在都堅持了下來,都想同通路人互相鼓勵分享一下心得,因爲就來考DSE,孩子面對很大壓力
   0    0    0    0
用智慧去改变能被改变的,用胸怀去接受不能被改变的!

Hello, 我個仔也有ADHD, 11歲
仍有很多衝動,不集中,易發脾氣等問題,在學校沒有很交心的朋友
但我最擔心他好像沒有改善的決心,覺得現狀無所謂

回覆 Maryahwan 的帖子

我個仔都同你嗰仔一樣情況。今年19歳,讀大學year1。希望你個仔一樣順利入大學!

回覆 丁丁丁 的帖子

恭喜,你們付出的努力和淚水有了回報可以傳授一下經驗和心得嗎?

回覆 june_mama 的帖子

如今的學生面對很大的壓力和很多的引誘!這些有特殊需要的孩子更加不容易!需要父母和孩子攜手共同面對,更加需要愛心耐心去包容引導,改變不是一時三刻就有的,制定一些小目標去一步一步完成。慢慢來,加油!

多謝鼓勵我都知面前有很多困難
看到你地的小朋友愈大愈好,對我有莫大鼓舞作用

佢都嘅才能就似一塊未曾雕琢嘅玉,日後嘅成就睇我地今日嘅栽培,大家千祈唔好放棄。

回覆 LoveFamily 的帖子

很好的提議,中一至中四阿仔都有參加學校足球隊,他很喜歡踢足球。甚至想成為職業足球員。中五學校想同學專注於學習取消了校隊,阿仔因此唔開心咗一輪,好在教會的青年人間唔中星期日都會踢足球。

Hello, 想請教我仔仔今年K2而家7歲做左評估係ADHD, 學校冇咩資援比我, 要排到2018年先見醫生, 自己覺得佢唔係好嚴重(行為)但唔知係咪佢個班咁啱都有幾個係呢D,佢好容易跟埋人地咁做同埋好易比人影響, 但佢返到屋企又好正常只係多數係學校會發生事,想問問(1)我同佢報出面果D專注力有關班有沒有用? (2)成績我已經沒有要求,因同佢溫到幾屬同埋測驗佢一見到D題目佢要去思考0既佢就冇心機睇就話唔識,到同佢一齊做問返佢佢又識, 想問問補習對佢地黎講有冇幫助? 始終怕佢應有基礎都冇.(3)如要食藥係咪食先有效,停藥就返黎? (4)我其實點樣先可以幫到佢?

但有幾多人會包容佢地呢

bebeamazing 發表於 17-2-10 17:03

Hello, 想請教我仔仔今年K2而家7歲做左評估係ADHD, 學校冇咩資援比我, 要排到2018 ...

最緊要係你要包容佢! 其他人管不了! 小兒都係6歲確疹, 上年11月開始食藥!  自問自己都係EQ低! 有時講極唔聽我都好火!!
答答你問題先:
1)冇試過,唔知
2)我小兒小二,我對成績都不太要求,小一時冇補習他成績中下,小二開始確疹後食藥加上補習成積是好了!
       小一是自教! 可能自己唔識教,我心急,搞到親子關係好差!
3)我覺得係
4)我自己讀緊D家長WORKSHOP,係確疹後E院提供的! 

其實我先前都排到2018,不過E院會寄信比你話可以推前的! 
‹ 上一主題|下一主題