用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 如何開始伴讀ORT
go

如何開始伴讀ORT

兒子兩歲半,想同佢開始閱讀ORT,請問大家是如何開始半讀的,是讀給他聽還是播放audio呢?求教有冇什麼要特別留意的,請分享經驗

回覆 sammi20000 的帖子

UP~
我個女而家都係2歲半. 同樣想開始讀ORT..有爸爸/媽媽分享下嗎?

Follow, I want to know too !

回覆 sammi20000 的帖子

小兒今年小一,兩歲開始伴讀ORT,我依書直說。有時自己加少少內容。

UPup ~
我個女而家都係2歲半. 同樣想開始讀ORT..有爸爸/媽媽分享下嗎?

由冇字果個level開始,每版用英文簡單地講解吓發生乜事。之後嘅有字嘅level就指住字讀俾佢聽先,等佢地知道字同音有關。讀得熟就唔駛再指。通常一本都可以睇一個月。其實ORT啲書好好,每本都會教你點引導小朋友睇、問啲咩問題吸引佢地思考等等

回覆 jilmama 的帖子

同意!佢每set書都有本guild book ,家長可以睇左先。另外開頭可以培養左佢聽既興趣先,中間加d問題問下,等到大少少認到字或者識得併就可以再慢慢鼓勵佢自己讀下。

回覆樓主

我女兩歲半,早一個月左右開始伴讀ORT無字書,我無刻意用英文講故事,但每本書嘅書名會指讀,再指返件物件。
呀女依家會自己攞書,再講返故事俾我聽。
我個人心態係,要鐘意閱讀,要由培養興趣開始。

淘寶有點讀筆和書,小朋友可點讀ORT