用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友對數學很感興趣,請教應該如何培育他? ...
go

小朋友對數學很感興趣,請教應該如何培育他? [複製鏈接]

仔仔現在小一,自細對數字著迷,一直對數學很感感趣,成績也不錯,他很喜歡計數,很長的一張㸃心賬單他也會計一餐。最近我發現他偷偷的自己去嘗試睇和做小二和小三數學,我感覺他似真的對數學很感興趣,我自己數學很差,所以我想請教JM ,我應該怎樣試試去培育他呢?
   2    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

我兒閱讀能力好,從少我放咗一D數學遊戲書、IQ題、智力遊戲、甚至百科全書類嘅書俾佢自己睇,KG已經用遊戲方式教懂乘除、公因數、公倍數概念
數感好,仲可以學圍棋
我先生唔贊成學奧數,所以我兒無正式上過奧數班,但我就機緣下買咗一堆奧數書俾佢自己睇

試下俾佢去參加數學比賽,睇下小朋友有無興趣"玩"
我個人唔主張學深(即公文數)... 我仔响學校上數學係最多行為問題嘅一科,因為佢覺得自己識哂但奧數主要係玩數學,睇下你覺得有無必要投入資源去搞

我反而會發展其他方面嘅興趣 e.g. programming

恐龍家

小曳人 發表於 17-1-5 15:50
我兒閱讀能力好,從少我放咗一D數學遊戲書、IQ題、智力遊戲、甚至百科全書類嘅書俾佢自己睇,KG已經用遊戲 ...

你意思奧數可以自學?

我兒閱讀能力好,從少我放咗一D數學遊戲書、IQ題、智力遊戲、甚至百科全書類嘅書俾佢自己睇,KG已經用遊戲 ...

會唔會你用生活化教左佢數學概念,但學校教得太傳統太悶❓

我仔仔都一樣係話學校d數太淺太悶,真係吾知應否比深d數佢學,學深左怕佢上堂冇心機

醒目開學勳章 貢獻勳章

cclemon2009 發表於 17-1-5 18:44
你意思奧數可以自學?
hmmm... yes or no自學成效可能比唔上有人教

但我仔响無資源下,的確只係睇書,奧數大賽通常係頭5-6%嗰級
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

retriever 發表於 17-1-5 18:49
會唔會你用生活化教左佢數學概念,但學校教得太傳統太悶❓
佢話老師講嘅嘢好悶

有日同學校其中一位帶數學ECA嘅老師傾,佢話教嘅嘢深d,佢唔識就嗰堂乖好多
恐龍家

對數學有興趣是好事!

對生活數學有興趣的話,可以嘗試帶他到超市、書店或是其他店,隨便給他出題目,例如我有$200,可以買多少個貨品 A 和貨品 B,總共最多可以買多少件等等。

如果對數字邏輯有興趣,不如買些數獨書和邏輯謎題書。邏輯謎題考大腦分析能力,比數獨「估猜撞」更有挑戰性,例如著名的過河難題、Zebra Puzzle 等等。邏輯謎題書與奧數相似,卻不含「計數」成分。這樣你就可以知道兒子是對邏輯分析還是數學層面上有興趣。

我朋友喜歡運算(計算面積、機率等非常「數學」的題目),我比較喜歡邏輯推理,因為我計錯會好容易發脾氣,邏輯推理唔洗畀一個實際數字。

醒目開學勳章

cclemon2009 發表於 17-1-5 15:07
仔仔現在小一,自細對數字著迷,一直對數學很感感趣,成績也不錯,他很喜歡計數,很長的一張㸃心賬單他也會 ...
如果真係鍾意數學會去自學,而家上網搵料咁易,唔駛家長特別栽培,自己上網搵video睇同搵exercise做,作為家長真係無乜點理過。

同意,我小朋友都有投訴上中英文堂超悶,若我有知憂兒,我也會發展其他areas和思考多些

小曳人 發表於 17-1-6 07:17
hmmm... yes or no自學成效可能比唔上有人教

但我仔响無資源下,的確只係睇書,奧數大賽通常係頭5-6%嗰級

多謝你,請問可以介紹幾本自學奧數書嗎?那我買本書比佢自學,如果佢有興趣去硏究我再想想怎樣行

小曳人  let me look look~  發表於 17-1-6 10:51

小一,可會考慮學下圍棋?
‹ 上一主題|下一主題