用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Deleted
go

Deleted [複製鏈接]

Deleted
   0    0    0    0

其實我想囝囝黎緊做超大B再戰2018-19 K1, <- If that’s the case, ask yourself if you target those SC/KV/KM next year, think so as you are planning to repeat and that means taking one more year, normally will target better school. If you are aggressive, York is a good training and help your kid to adept to those ‘similar’ environment in KLT. Suggest go York. (as you said, besides commercial, it’s academic is good).  

荃灣思博/青衣卓思 not familiar so no comment

catcat2046 發表於 17-1-5 15:04
其實我想囝囝黎緊做超大B再戰2018-19 K1,

十分感激你的回覆同意見. 我黎緊報2018-19 K1都會報SC/KV/KM 同D龍/半龍幼試下. 同意你所講, YORK 各方面同其他名幼接近D!

其實, 如果唔係距離太遠, 我就一定揀YORK 架啦........

就係因為距離太遠, 先令自己十五十六中.......

Anyway, thanks again for your reply!

iababy 發表於 17-1-5 16:02
十分感激你的回覆同意見. 我黎緊報2018-19 K1都會報SC/KV/KM 同D龍/半龍幼試下. 同意你所講, YORK 各方面 ...

York美孚校舍等緊牌,可以考慮下

YORK's location is similiar to SC/KV/KM...  
if you can accept SC/KV/KM...  .. maybe it's not that hard to try York's Location first..

babymu 發表於 17-1-5 16:41
York美孚校舍等緊牌,可以考慮下
美孚校舍都有K1啊?
咁請問有冇戶外活動空間啊?

iababy 發表於 17-1-5 17:20
美孚校舍都有K1啊?
咁請問有冇戶外活動空間啊?

我估有掛,係美孚百老匯街,你可以打去學校問下會唔會有k班

catcat2046 發表於 17-1-5 16:56
YORK's location is similiar to SC/KV/KM...  
if you can accept SC/KV/KM...  .. maybe it's not that h ...

我估樓主係覺得york又未有神校,唔知worth or not to take york因為路程遠

catcat2046 發表於 17-1-5 16:56
if you can accept SC/KV/KM...  .. maybe it's not that h ...
如果有幸考到SC/KV/KM, 到時已是下年8月的事, 囝囝又大左一年, 感覺上佢的體力會再好D, 會比較容易適應到長途跋涉, 而且, 佢到時需要午睡的時間會少D, 甚至唔駛午睡, 所以先覺得比較acceptable.

點都好, 好多謝你的意見! 你頭先提左我, YORK 同其他名幼會接近D, 呢個POINT 好重要!

babymu 發表於 17-1-5 17:29
我估樓主係覺得york又未有神校,唔知worth or not to take york因為路程遠
Bingo! That's exactly what I am thinking about.

元朗park yoho都會開York,美孚、元朗點都近過九龍塘,我都俾仔仔做超大b,n班一間學校,k1第二,repeat第三,照我平時觀察,適應冇問題,

回覆:真心求用家意見: York AM vs 荃灣思博 AM vs 青衣卓思AM (多字!)

呢3間都並不是你最心儀,我會先選卓思,有學劵又近,且教法也不錯,反正下年也再戰吧。
利申2014年細b,也放了浸附幼,選讀近嘅學劵,明年再戰

sharonchan.0711 發表於 17-1-6 07:06
元朗park yoho都會開York,美孚、元朗點都近過九龍塘,我都俾仔仔做超大b,n班一間學校,k1第二,repeat第 ...

Thank you for your reply! 如果York 美孚今年開得成,又有K1,我都覺得係一個好選擇。但元朗其實對於青衣黎講都好遠,自己開車都至少要20分鐘(己經係行大欖隧道)。

係呢,想請問一下,你囝囝係唔係性格外向活潑,喜歡與人相處,所以適應新環境冇難度啊?

iababy 發表於 17-1-5 11:01
囝囝係細B, 有以上K1 Offer, 未諗掂要讀邊間. 有時真係當局者迷, 所以真心希望讀緊或讀過的用家俾D意見:

...

pn 是否綠楊?點解唔考慮直升呢?

鈴瑾 發表於 17-1-6 08:04
呢3間都並不是你最心儀,我會先選卓思,有學劵又近,且教法也不錯,反正下年也再戰吧。
利申2014年細b,也 ...

你講得好啱, 呢3間都唔係最心儀.

雖然打算再戰K1, 但亦有好多人話超大B未必有優勢, 因為學校的要求會高D, 而且小朋友大左亦未必咁合作。呢樣野我正在感受到。去年11月面試果排, 仔仔都算乖, 肯叫人肯答人野, 但呢一兩個月突然唔肯叫人, 唔同人打招呼, 連見到熟人都唔講.........可能大個左, 反而怕醜左? 真係唔知點解會咁.  所以其實我對下年戰績唔敢抱太大期望。因此, 我想揀一間係, 如果我下年都考唔到最心儀學校時, 都可以繼續讀落去的學校. 好擔心而家揀錯左, 令自己下年無退路.......

iababy 發表於 17-1-6 09:48
你講得好啱, 呢3間都唔係最心儀.

雖然打算再戰K1, 但亦有好多人話超大B未必有優勢, 因為學校的要求會高D, ...

你咁諗又啱,我之前冇諗過

回覆:iababy 的帖子

其實我同你一樣……但我最終放了浸附幼,一間我比較覺得好嘅私幼,而取捨了附近間學劵,有興趣pm再傾,本身我都係葵青荃人

卓思

ccaanyt 發表於 17-1-7 23:05
卓思

Thanks for your reply! Can you elaborate why?

我女由PN到衣家K3都係思博度讀....其實K1出過學劵學校, 但返左4個月都要返思博...依家細佬仔都係返PN.
總括, 勁開心, 老師有愛, 雖然見到D好後生老師, 而佢每年都會換老師, 但有一批資深會留低, 校長同我講, 其實佢地喜歡請新老師, 一年後建議他們出去學券學校試下, 等他們了解自已想教私校還是學券學校, 因為很大分別的, 當中有老師都回巢思博教.....其實校長都好為D 老師著想, BTW, 老師係後生但教得都唔好錯, 校長分配老師分得好好, 知道PN和K3比較重要, 佢會安排資深一些老師做班主任, 另外日日有NET 和普通話堂.
‹ 上一主題|下一主題