用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 服用利他林經驗分享
樓主: 囡囡好媽媽
go

[過動] 服用利他林經驗分享 [複製鏈接]

Boborachel 發表於 17-9-26 13:52
比小小意見!我仔今年小六!小四開始轉長效藥 8小時其實足夠!之後唔食!做功课系慢d 但晩飯才有胃口
我會 ...

請問你仔小六,幾多kg,食幾多mg?

Boborachel 發表於 17-9-26 13:52
比小小意見!我仔今年小六!小四開始轉長效藥 8小時其實足夠!之後唔食!做功课系慢d 但晩飯才有胃口
我會 ...

我仔小五,今個星期至決定比佢食藥,醫生開R 10mg 8小時 , 食一星期習慣下先,講明會無料到。第二星期開始就食R 20mg 8小時。仔食10mg 冇咩大分別及冇咩大不良反應。但食20mg 就話好眼訓而且好似有病既感覺,上堂都訓得着,隻藥唔係令人精神D? 為何會眼訓?定係要適應下隻藥就會冇呢d不良反應?

Gary_family 發表於 18-3-17 10:04
有無同時食開胃藥?

胃口係細左d, 但暫時無食開胃藥

回覆 Boborachel 的帖子

請問小朋友食哪隻益生菌, 可以PM我嗎?萬分感謝

nc2000 發表於 18-3-17 02:08
我仔小五,今個星期至決定比佢食藥,醫生開R 10mg 8小時 , 食一星期習慣下先,講明會無料到。第二星期開始 ...

我女都試過食20mg會上堂想訓,醫生話佢用多左力量去集中精神,所以先會咁,之後我轉左10mg分2次食,好似無咁勁,就小左想訓嘅情況,不過就要老師幫手提佢。

小平媽媽 發表於 18-5-11 00:42
我女都試過食20mg會上堂想訓,醫生話佢用多左力量去集中精神,所以先會咁,之後我轉左10mg分2次食,好似無 ...

我而家轉左concerta 18mg , 情況好左,起碼踾眼瞓,專注都唔錯。但個醫生話兩隻藥成份一樣,但效果真係唔同喎。

囝囝剛開始食Ritalin 5 mg, 食完hyper咗2小時, 跟住話胃痛, 要上床休息, 要過2小時先好D, 我暫時唔敢俾佢食.
請問各位小朋友有無試過?謝謝
‹ 上一主題|下一主題