用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 服用利他林經驗分享
go

[過動] 服用利他林經驗分享 [複製鏈接]

又到考試啦!相信會黎呢度既家長同我一樣咁煎熬。囡囡從小四服藥到而家讀名校中五純理科,歷經艱難,好想將咁多年寶貴經驗分享給各位水深火熱中的家長,但我要睇住女女,真係好少時間,可能好耐先覆,但一定會回覆各位既問題。首先講幾樣好重要既用藥訣竅,係我咁多年係女女身上做白老鼠得出的寶貴體驗。
一,如何對抗營養不良
一定要食飽之後服藥!就算係非食飯時間段,都要食野!唔用12小時緩釋!雖然小朋友會成日都好乖,同時佢都會成日唔開心唔食野,所以我用過12個鐘緩釋藥之後,就棄用改返8小時和4小時。
小學生下午d課程唔重要,所以上午食飽早餐服用4小時就夠,下午放學先食野再服藥。寧願晚飯遲d食。咁一日三餐有保障,營養不良問題完全可避免。中學生可以8小時緩釋,放學4小時速釋。

二,如何最大程度發揮藥力
食飯之前服藥!既係要開飯啦,先吞藥,即刻食飯,差不多半小時,小朋友狀態就有變化,那時都食得七七八八,即刻可以開工做功課,而且藥力比較飯後服用會更明顯。
當然,如果你小朋友食飯要用成個鐘,那就不建議了,因為藥力查唔多係半個鐘時發作,會食唔到野。
我冇估錯既話,有ADD或ADHD既小朋友基本上做事好多粒漏,好拖拉,所以細個時我係睇住佢食野,甚至喂佢令佢係藥力發作前盡量多食野。飯前服藥,係會令藥力發揮最快最明顯。

三,如何保持長期有明顯藥效
之前係其他網站分享用藥經驗,好多人同我講,點解食食下就冇藥性?效果冇一開始咁好。
首先,利他林不是咖啡安眠藥,佢唔會上癮,呢點絕對放心。
其次,身體是會對物質產生適應性的,當身體適應咗只藥,習慣咗,藥性就會降低。所以你要令身體忘記你既藥,就要間歇性停藥!記住!一定要停藥!時長7-10天,半個月更好。
我女女逢考試藥會越食越多,第一個星期每次食一粒,第二個星期就要一粒半,到後面就要上2粒,等到考完即刻停藥。就算要返學有功課都唔食,交唔到功課最多被人鬧幾句,家長撐小朋友才是最重要!
停藥後再服藥,又可以從一粒開始。以我女女的體重年齡,而家佢一日係可以食60mg,但我依然同佢控制係30mg一日。

27    0    0    0

屈指一算,藥齡都有八年!從入讀一間谷得好勁既小學,入到精英班;跟住又費盡心機入讀又係出名谷得緊要既中學,又過五關斬六將,讀到純理科精英班,其中辛酸不忍回想。相信各位家長也是心有慼慼。
有專注力問題係米多數讀唔好書,入唔到好學校呢?我只係可以話,係醫生名單裏,女女係最叻的一個,雖然佢係自己班內賤為學渣。
我相信呢度既家長會比其他小盆友既家長付出多幾十倍,但可能收穫甚少。世界本來就不公平,有Add必定係要比人付出更多倍的努力,都未必能達到同人齊肩並行。但如果你唔努力,唔肯付出,就一定乜都冇。

今日就寫到呢度。女女開考第一日,見佢讀書漸入佳境,我心情很好。我要幫女女準備考試資料啦。得閒再來寫過,分享經驗之餘,希望可以幫到更多同病相憐既家長。

回覆樓主:

囡囡好媽媽 發表於 17-1-5 10:36
屈指一算,藥齡都有八年!從入讀一間谷得好勁既小學,入到精英班;跟住又費盡心機入讀又係出名谷得緊要既 ...

謝謝分享!我兒小四之前(去年5月)食過12hr (18mg)長效,但副作用(頭痛、喟口等)問題,暑假停藥,開學改了早上8hr(10mg)+放學4(5mg),因早上藥效不明顯,學校算嚴,開始有些投訴下又而轉了4(5mg)+中午4(5mg),間中重要日子又食12hr,因為食長效佢人整日定啲(但個仔形容被壓制住感覺好唔開心),六日、假期、功課也大多停藥。
總之食到好亂,上星期睇政府e生,她也聽到眉頭都皺,本來想開短效打發地,經我死纏終開了少量12hr 長效留月考時段用。
我既問題點解8hr (10mg)比4hr (5mg)藥效細?其實我補足藥4+4+4,都係15mg, 未去到長效18mg, 咁我迫個仔食長效係咪多餘?

囡囡好媽媽 發表於 17-1-5 10:12
又到考試啦!相信會黎呢度既家長同我一樣咁煎熬。囡囡從小四服藥到而家讀名校中五純理科,歷經艱難,好想將 ...

請問可否介紹一下你囡囡睇開的私人精神科醫生!另外,是否一直以來只是靠藥物治療,有沒有其他治療方法?

想問假期停藥後,不用時間再適應開學服藥嗎?
阿囝聖誕減藥,再服藥正常份量時副作用又來(頭痛,肚痛,沒胃口),而且再服藥個效果無之前咁好,要2星期左右才回復假期前的狀態。你們的孩子會這樣嗎?

另,你孩子有申請考試週適加時嗎?到中學也有嗎?

多謝樓主的分享。

囡囡都上了中學, 醫生有冇提過可以減藥或者停藥試下。 因為部份ADHD大左後, 前額葉可能已發育成熟, 同正常人唔會好大分別。

bbpooh 發表於 17-1-16 13:12
想問假期停藥後,不用時間再適應開學服藥嗎?
阿囝聖誕減藥,再服藥正常份量時副作用又來(頭痛,肚痛,沒 ...

我都發覺係會呀,
所以要係放假前一個星期開始食定
如果無食,就會勁多甩漏

個人認為除左食藥都要做訓練。否則只係靠藥效,佢都學唔到點幫自己。

Tifftiff0115 發表於 17-2-8 14:48
個人認為除左食藥都要做訓練。否則只係靠藥效,佢都學唔到點幫自己。

請問那裏的訓練適合靑少年組别?之前見大部份6/8歲以下。

回覆 tutik 的帖子

請問你仔仔而家小五,利他林食10mg已經可以8小時嗎?

我小朋友已吃半年長效12小時18mg,佢食左真係完全無胃口。
佢成日都問我可否唔食藥,佢應該係唔太舒服。

但之前食5mg去不 去4小時,所以醫生建議轉12小時長效。

而家見到你分享,令我知道有8小時既....好有衝動想打去睇下醫生比唔比我中途改藥

BeBe媽媽 發表於 17-2-13 02:16

請問你仔仔而家小五,利他林食10mg已經可以8小時嗎?

呀仔小四,平時食5mg,上下午各一次。考試前兩星期用18mg Concerta,.佢之前食過8小時LA,只有副作用但幫唔到注專,所以唔知究竟有效幾耐坡。食返5mg 4小時,只係取過平衡,幫到啲又舒服些。不過呀仔以前食concerta 副作用一樣好大架,可能由4小時慢慢加,佢上次考前兩星期食就可以接受,

回覆 BeBe媽媽 的帖子

每個小朋友的情況唔同,食的份量多少又要睇小朋友的體重。我小朋友食18mg Concerta 長效都唔得,要去到27mg先得。但做事都係一樣慢吞吞。

回覆 bbpooh 的帖子

我都明白個個既份量及藥力都唔同。
多謝意見

我小朋友食左C 18mg 差唔多一年了,假期係唔食藥既。

但佢新年假期後,開始番學食藥,
由第一日開始晚晚瞓唔到,
搞到12:00、 01:00.....慘....

過左幾日我就比 R 10mg 4小時一次,
佢就可以同平時一樣 10:00幾瞓得著。

但因為4小時藥力,佢日日都忘記食午餐果粒,
以我所知,佢有被老師話唔專心.....

又試下食番 C....慘,真係瞓唔著,眼光光....

BeBe媽媽 發表於 17-2-24 13:28

我小朋友食左C 18mg 差唔多一年了,假期係唔食藥既。

係呀,食Concerta 晚上夜訓呀仔都有呀。要提佢快快手攪惦所有野,訓前八九點落街打下籃球就會训得早啲。
不過食到12小時即搏殺時段又困難啲,而且要爸爸配合。

已經 7:00 食佢。但好多時 5:00、6:00其實已經活躍番晒。
但唔知點解夜晚成 11:00、12:00都瞓唔到,
佢話唔眼瞓....總之唔食呢隻藥就10:00幾瞓著。

回覆樓主

小朋友升小2,啱先見完心理醫生,話好大機會係ADHD➕專注力不足,會轉介精神科醫生跟進。之後可能要食藥。醫生話佢唔算十分嚴重。我唔知係咪個個小朋友都要食藥? 有冇唔食藥都可以?

絕對係可以唔食藥既, 你要睇下佢既行為是否好影響佢成長, 例如不停比老師投訴, 學業問題(唔一定係要成績叻, 但基本做功課佢都handle唔到), 影響社交, 情緒問題等.....自己衡量一下是否需要用藥

回覆樓主:

比小小意見!我仔今年小六!小四開始轉長效藥 8小時其實足夠!之後唔食!做功课系慢d 但晩飯才有胃口
我會给他吃益生菌排走多餘野!胃口自然好!lunch 學校個餐—時吃-半—時吃曬!因吃了藥預左
之前吃4小時—次—曰二次吃唔到唔吸收
成個排骨一様
轉了長效薬!+ 益生菌!立即肥番!
‹ 上一主題|下一主題