用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小朋友能力能讀英中, 會否選中中?
go

小朋友能力能讀英中, 會否選中中? [複製鏈接]

醒目開學勳章

老師建議全選B1 A英中,小朋友自己選了一間B1 B半英中﹙理科用英文﹚,
中文讀對升大學適應是不是真係很大影響?
請給意見, 謝謝!

elbar  no   發表於 17-1-5 10:25
   1    0    0    0

mcdullyiu 發表於 17-1-5 09:56
老師建議全選B1 A英中,小朋友自己選了一間B1 B半英中﹙理科用英文﹚,
中文讀對升大學適應是不是真係很大影 ...
點解會有B1B既中中?

王家爸爸  喺 Parallel Universe 既學校?    發表於 17-1-5 10:42

醒目開學勳章

回覆 little_yolky 的帖子

因為學校是可以全英文教學但唔轉, 只理科用英文教, 文科用中文教。所以算中中!

我不會

仔仔點解會選這間?

有間咁既B1中學嗎? 係邊間? 我仲未詳細研究各校各科用咩語文教

mcdullyiu  求教!譚伯羽唔係應該算中中?我見升大學率排第5?應選麼?THANK  發表於 17-1-5 10:55
王家爸爸  仲以為近排興平行時空。   發表於 17-1-5 10:45
mcdullyiu  屯門的  發表於 17-1-5 10:40
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

何謂英中? 何謂中中? 標籤而已......

坊間的英文補習天王用中文口講去教英文作文,一樣大把dgs, dbs, spcc學生去讀,每年食左佢劑雞精考到5**大有人在

英中學oral好d?
只是”香港老師”上堂用”香港英文” 去講書而已…
能學到標準英文oral嗎?

用英文課本學多d英文?
頂級英文中學曾肇添、英皇用中文教通識!!!
相反….
培正中學精英班是用英文教通識!!!

咁係咪應該標籤成….
曾肇添中文中學、英皇中文中學
培正英文中學

醒目開學勳章

回覆 qkhui 的帖子

可能因為去看得唔多學校。
B1A 4間我只看了2間﹙因為最初覺得選晒1A好進取,而且唔覺得阿女真係得,所以覺得都無咩可能﹚
跟住就係幾間B1B 和C

阿女選左1間B1A和1間B1B

阿女話
1. 近
2. 課室D檯的擺位唔同﹙我都唔知這個是什麼﹚
3. 多空間, 多設施,較新
老師就話,B1A的整體學習氣氛唔同, 我小朋友適合D一齊努力的學校。

hkpapa852 發表於 17-1-5 10:34
有間咁既B1中學嗎? 係邊間? 我仲未詳細研究各校各科用咩語文教
可能係講緊B1B/B1C之間既譚伯羽

mcdullyiu  是的是的!就是這間, 今年微調了,理科用英文,文科用中文。  發表於 17-1-5 10:58

講真,除非有特別原因(例如想改善中文能力),如果小朋友真係B1頭,真係無需要報譚伯羽。

http://www.tpyc.edu.hk/home/learning/2016dse_homepage.pdf

我覺得老師講得啱,最好跟老師既建議。

mcdullyiu  謝謝王家爸爸意見。  發表於 17-1-5 11:13

回覆 mcdullyiu 的帖子

原來係屯門區

譚仔記成績幾浮動吓, 過去四年DSE成績統計:

3322率

整體平均4+率

2012-2013

71.92%

58.20%

2013-2014

84.46%

67.30%

2014-2015

79.45%

60.40%

2015-2016

67.91%

54.80%

和王家爸爸理解一樣, 應屬於B1B, 但接近B1C既學校

至於你所謂4大B1A, 我估計係李兆忠, 梁球琚, 董玉娣同陳瑞芝吧!

呢4間中, 過去多年係DSE中仍能恒常保持B1A成績, 亦只有3間
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 17-1-5 11:05
回覆 mcdullyiu 的帖子

原來係屯門區
是的,1是梁,2老師叫選李兆忠/陳瑞芝謝謝你的資料!

小朋友好鍾意間b1b?

醒目開學勳章

Eaton 發表於 17-1-5 12:12
小朋友好鍾意間b1b?

係。她最初想自行一入這間。

若是1A, 我會自行選兩間1A, 原因是同學的質素

mcdullyiu 發表於 17-1-5 12:42
係。她最初想自行一入這間。
其實學校過去學生成績都只係參考, 如果女兒真係好鍾意間學校, 咁入到去可能佢會多一份推動力讀好書為校爭光.

反正都係屬都學術水平較高既學校. 如果要佢入一間唔鍾意既B1A學校, 亦未必係一件好事

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 17-1-5 13:13
其實學校過去學生成績都只係參考, 如果女兒真係好鍾意間學校, 咁入到去可能佢會多一份推動力讀好書為校爭光 ...

也是的。謝謝幫忙分析
‹ 上一主題|下一主題