用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 非常懊惱!請教大家比下意見我,選校困難。 ...
go

非常懊惱!請教大家比下意見我,選校困難。

回覆 sbear521 的帖子

之前有無試過直資?揀人in 的直資可以作為測試

sbear521 發表於 17-1-4 18:42
小兒是深水埗崇真小學,級15/87。奧數只是3等獎,優異獎之類。
乒乓球只考到金章,沒有比賽獎。
自行1想揀 ...

去年崇真入九華的, 級五內,級15可能有得in 但勝算未必好大

可考慮旅港, 長天 ,去年呢d 名次入

沙崇都夠入

有冇報直資?如英華收, 九華自行入便機會大。

九華怕冇機會, LS有得博下??
LS 比 九華 難入好多

sbear521 發表於 17-1-5 03:09

唉...仲未諗通,攪到瞓唔著!

Ls, 英皇,好少係派學名單內,應估到收崇真學生有幾多,自行既最終目的係收左,而in既分數佔全個自行分唔多,要用interview 既分超越別校既級頭考生,難度可想而知。
級15如果唔係interview強差人意, 沙崇係會收,沙崇收多少唔重要,最重要係呢d名次(呈一二級15)沙崇會收。但你講得對, 好谷下,呢樣要諗諗

小兒是深水埗崇真小學,級15/87。奧數只是3等獎,優異獎之類。
自行1想揀 ...
沙崇收級15?! ....... 簡值係優待貴校啦! (咁鬼叫係同一辦學團體咩!)

九華相信有機會, 其它九龍區男校, 可以考慮聖芳濟, 觀塘瑪利諾書院, 呢兩間唔會差過長天, 而且相信機會都唔差的

再搏一D, 可以諗埋聖言, 不過機會應較低.

little_yolky  原來當年小學校長無講大話,真係有「聯繫」既......  發表於 17-1-5 10:45
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

沙崇簡介會,校長話冇連繫位比深崇小,但加多句「我們関系友好」,即意味著會「睇高D」。試下啦!

引用:沙崇簡介會,校長話冇連繫位比深崇小,但加

原帖由 fatman69 於 17-01-05 發表
沙崇簡介會,校長話冇連繫位比深崇小,但加多句「我們関系友好」,即意味著會「睇高D」。試下啦!
...
好現實, 自行階段關係幾友好都係成績行先。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 sbear521 的帖子

沙崇應該機會好微。

其實我真心覺得除非自己小朋友面試能力超強,第一階段無必要考慮學校是否全in, 應該考慮自己小朋友的能力。學校總叫我們睇高一缐,但我就覺得如果自行報不是全in的學校,可以藉此分析下小朋友的實力,如果無得in的話,而又不想小朋友讀得辛苦,我會嚴重考慮大抽獎是否還會選擇那一級別的學校。

shypama    發表於 17-1-7 11:21

醒目開學勳章 王國長老

sbear521 發表於 17-1-5 11:53
講得冇錯,點都係睇成績!
前年有一大批學生唔收!
舊年都只係收左2個我地校學生。
你仔學校有學生入沙祟讀得幾辛苦, 英文科唔掂, 其他科我無八到.

怕太真係要諗清楚.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

自行1想揀 ...

除非有特異功能,否則我估 in 九華的機會好細。因為我小朋友舊校有位男生,在地區名校考12/180,九華in都冇得in, 反而考30/180另一位小朋友,有特異功能,叫佢in,最後收埋⋯⋯

October.  唔知你講既係唔係油天?油天學生前25名都有得in的。  發表於 17-1-7 00:09

sbear521 發表於 17-1-5 11:53
講得冇錯,點都係睇成績!
前年有一大批學生唔收!
舊年都只係收左2個我地校學生。
英皇當然難入只比皇仁易D.

sbear521 發表於 17-1-6 22:10
是舊年嗎?
唉...好像對九華不能抱有期望!
除了九龍區的中學(家去何田文太唔方面),還有什麼好選擇呢?

前2年,而老師的feedback 係全級頭十內先好試下,除非有其他嘢搭夠。