用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行誇區是否難D?
go

自行誇區是否難D? [複製鏈接]

B1C-2A 九龍城網, 如果自行誇區慈雲山協和是不是有難度?

聽說自行誇區比本區是否難D ? 為什麼?  請指教
   1    0    0    0

b1尾B2考黃大仙協和?!唔係嘛~

little_yolky  協和不是黃大仙的B1學校嗎?  發表於 17-1-4 16:33

nicolelouie 發表於 17-1-4 16:17
B1C-2A 九龍城網, 如果自行誇區慈雲山協和是不是有難度?

聽說自行誇區比本區是否難D ? 為什麼?  請指教 ...
自行本來就唔分區, 所以唔存在跨區, 問題只在於, 有無跨band而已。自行要越級挑戰, 而且係官津學校, 可能有D難度。

多謝指教

回覆 little_yolky 的帖子

我意思就係佢有九龍城位多唔搏走去搏黃大仙

little_yolky  可能係住黃大仙,想近D屋企。但邊緣人可能.......  發表於 17-1-4 16:43

little_yolky 發表於 17-1-4 16:34
自行本來就唔分區, 所以唔存在跨區, 問題只在於, 有無跨band而已。自行要越級挑戰, 而且係官津學校, 可能有 ...

對學校banding 不太熟,請問黃大仙區有什麼學校適合?

little_yolky  我比較熟九龍城區。  發表於 17-1-4 17:02

其實九龍城都好多好學校,反而黃大仙不多,很多人都是由黃大仙區出去其他區,我想問協和有什麼吸引你, 跨區去試。

littlelamma 發表於 17-1-5 08:11
其實九龍城都好多好學校,反而黃大仙不多,很多人都是由黃大仙區出去其他區,我想問協和有什麼吸引你, 跨 ...

因為近屋企,walkable distance

little_yolky  呢個真係好好既理由  發表於 17-1-6 08:58

請教誇banding 是否指因為條隊係全城
所以小朋友個banding會變呀?

謝謝
[url=http://www.snugglepie.com][img]http://www.snugglepie.com/ezb/362025.png

jocola 發表於 17-1-5 23:50

其實自行都可以唔用誇區去形容...根本就係全港自由行
全港自由行當然會有機會...例如...強區既全港B1本區B2...弱區既全港B2本區B1
但真正全港性Banding只有係統一甲部有D作用....自行都係睇申請者去排位 ~~~

little_yolky 發表於 17-1-4 16:34
自行本來就唔分區, 所以唔存在跨區, 問題只在於, 有無跨band而已。自行要越級挑戰, 而且係官津學校, 可能有 ...
自行升到全港性Banding都無乜用....都係同一班申請者對手...排位都係一樣

little_yolky  我指既係B2生考B1校既跨band越級挑戰。  發表於 17-1-6 09:04

回覆:mcl203 的帖子

明白明白,謝謝

[url=http://www.snugglepie.com][img]http://www.snugglepie.com/ezb/362025.png

jocola 發表於 17-1-5 23:50

我指既跨band, 係好多家長响自行時會用既策略, B2A考B1C, B1C考B1A等等既意思, 同小朋友本身個band無關。家長自行當然想搏高一線, 但學校亦想自行收高一線, 官津同直資唔一樣, 有70%大抽獎, B1A學校可能收到B1C學生, 所以務求有自主權既自行時收多D成績好的, 所以, 自行時要越級挑戰, 其實並唔容易。

坦白講, 近乎零機會.

協和係黃大仙區內B1A和B1B必爭既學校之一, 加上黃大仙本區根本唔夠B1位, 淨係本區B1學生都大把, 區外B1C-B2A學生想考入去? 自己諗清楚吧!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-1-6 09:46
坦白講, 近乎零機會.

協和係黃大仙區內B1A和B1B必爭既學校之一, 加上黃大仙本區根本唔夠B1位, 淨係本區B1 ...
其實唔計區外區內, B1C-B2A邊緣人, 自行想考B1A-B學校, 其實都幾渺茫。
‹ 上一主題|下一主題