用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想請問大家、王家爸爸要知道小朋友band 2a,b,c 有何作用 ...
go

想請問大家、王家爸爸要知道小朋友band 2a,b,c 有何作用? [複製鏈接]

是否用來選擇,例如2a 生配合2a學校?
   0    0    0    0

Cherilam 發表於 17-1-4 14:20
是的。
如果係B2A學生, 程度唔係差好遠, 可以揀B2A學校, 或B1C。大抽獎時可以乙一搏一搏B1C。如果係B2B, 咁起碼唔係邊緣人, 填大抽獎都可以定D。如果B2C, 就唔好搏B1C了。仲要擔心有無可能係邊緣人, 跌咗落B3A, 咁填表策略完全唔一樣。

Cherilam 發表於 17-1-4 14:20

如果知道小朋友既確實banding,家長再配合小朋友既實際情況,可以幫小朋友揀到間最適合既學校。例如如果你係喺灣仔區,你知道小朋友係B2A,你最理想既學校可能係聖鄧(如果你覺得小朋友會進步)或者鄧鏡波(如果你覺得小朋友已經盡咗力)。相反,如果知道小朋友係B2C,係大部分情況下,家長唔應該揀聖鄧(除非覺得小朋友真係會進步好多),否則讀唔掂影響可以好大。

回覆 王家爸爸 的帖子

王家爸爸, 請問要怎樣確實banding? 自己怎樣計出來? 幾多分range係屬於哪類Band? 謝謝。

queenie0102 發表於 17-1-4 16:01
回覆 王家爸爸 的帖子

王家爸爸, 請問要怎樣確實banding? 自己怎樣計出來? 幾多分range係屬於哪類Band? 謝 ...
我既意思係唔好淨係話小朋友係B1、B2、B3。為小朋友選擇適合既學校,最少需要確實知道小朋友喺band裡面係屬於頭、中、尾,同埋有無機會係邊緣人(B1C、B2A之間)。

「確實」其實係個相對同埋比較rough既概念,理論上無野係「確實」既。

回覆 王家爸爸 的帖子

以你分析, range幾多分屬於哪個組別呢?這點我不太清楚

queenie0102 發表於 17-1-4 18:31
回覆 王家爸爸 的帖子

以你分析, range幾多分屬於哪個組別呢?這點我不太清楚 ...
不如你講下你既具體情況,等大家幫你估計下?

王家爸爸,我孩子是灣仔區英小學生,級5X,老師說是band1尾,可信嗎?因為我最怕老師高估咗banding.

王家爸爸 發表於 17-1-4 14:39
如果知道小朋友既確實banding,家長再配合小朋友既實際情況,可以幫小朋友揀到間最適合既學校。例如如果你 ...

王家爸爸,我在大埔區,老師只透露小女屬於band 2,我再問班主任,没有再透露是band 2 a,b,c,我現在正準備選擇band 2 中的学校!

little_yolky 發表於 17-1-4 14:24
是的。
如果係B2A學生, 程度唔係差好遠, 可以揀B2A學校, 或B1C。大抽獎時可以乙一搏一搏B1C。如果係B2B, 咁 ...

Thx

王家爸爸 發表於 17-1-4 14:39
如果知道小朋友既確實banding,家長再配合小朋友既實際情況,可以幫小朋友揀到間最適合既學校。例如如果你 ...

謝謝你!王家爸爸!

王家爸爸,請問由觀塘誇去九龍城同黃大仙網會跌band嗎?我囡囡係B2A
:-D  :adore: [size=x-large]我個黄帝女嘉善喺05年5月21号出世啦

bluestar3000 發表於 17-1-5 14:16
王家爸爸,我孩子是灣仔區英小學生,級5X,老師說是band1尾,可信嗎?因為我最怕老師高估咗banding. ...
級5X係唔係B1尾,好睇係灣仔區邊間英小。如果係聖若瑟小學、瑪利曼小學應該有機會係;如果係高記,你最好既做法係信佢,然後報返自己中學,唔好諗咁多,大家開心。

Cherilam 發表於 17-1-6 07:28

校內排名係幾多?你可以問返老師,舊年類似排名既去咗邊幾間?
‹ 上一主題|下一主題