用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 <代問> 市價上門私補普通話, 中文, 中作約幾錢個鐘? ...
go

<代問> 市價上門私補普通話, 中文, 中作約幾錢個鐘? [複製鏈接]

幼稚園?
初小??

高小??

<留意非廣告帖>
   0    0    0    0

做咩要補小學作文呢?

着小朋友寫週記,不用改,只留定錯别字,鼓勵盡量寫多點。到五、六年班水準自然有咁上下。當然,如要出類拔翠,那睇天分了。

judy 發表於 17-1-4 12:20
做咩要補小學作文呢?

着小朋友寫週記,不用改,只留定錯别字,鼓勵盡量寫多點。到五、六年班水準自然有咁 ...

謝謝關心。

代問。。。 朋友都要揾食。

回覆 retriever 的帖子

不是說閱讀是皇道?,一陣又覺得你出補習貼,煩了

有個同學仔,由幼稚園一直到高小,都私補普通話,冇寫作成分,1對2, 好似二百幾一小時。

回覆樓主:

babywoman 發表於 17-1-4 13:52

不是說閱讀是皇道?,一陣又覺得你出補習貼,煩了

都話代問啦... 哈哈...

老實講, 見到D 人問CENTER 問得咁熱鬧, 我都想問埋一份

醒目開學勳章

retriever 發表於 17-1-4 12:22
謝謝關心。

代問。。。 朋友都要揾食。
通常話係朋友即係自己
價錢好depends on你『朋友』嘅qualification,識人搵個小學中文老師私補個初小生,$400/hr

bobbob 發表於 17-1-4 23:03
通常話係朋友即係自己
價錢好depends on你『朋友』嘅qualification,識人搵個小學中文老師私補個初 ...

你睇我呢個朋友幾好,用自己既名聲來幫佢問。。。

先謝謝!

Those tutors who are now teaching in primary schools, or are retired teachers, charge about $300/hr, minimum 1.5 hours per lessons.  

NatalieBaby 發表於 17-1-5 17:41

Those tutors who are now teaching in primary schools, or are retired teachers ...

謝謝。

教普通話呢❓

王家爸爸  一甲過千都大把人搵   發表於 17-1-6 14:44
王家爸爸  嘜野程度?  發表於 17-1-6 14:43

引用:Quote:NatalieBaby+發表於+17-1-5+17:41+

原帖由 retriever 於 17-01-05 發表
謝謝。

教普通話呢❓
好的PTH老師约$350/hr, 有些每堂只上1小時也肯教. 另有些普通話老師可以教埋中文, 每堂時數可能要長一點. But 教作文比較要技巧和專門, 老師未必咁通才普通話+作文都教得好.

可以差無遠,一甲同三乙係兩個唔同世界;不入級既,當揍仔,又唔同。

王家爸爸 發表於 17-1-6 14:41
可以差無遠,一甲同三乙係兩個唔同世界;不入級既,當揍仔,又唔同。

一甲唔多喎。

二級呢?

retriever 發表於 17-1-6 14:51
一甲唔多喎。

二級呢?
一甲係新聞主播水平,香港應該唔多,過千都請唔到;二乙人數最多,競爭最大,所以我估唔會收得貴,可能只係正常補習老師收費;二甲,我估收貴幾十蚊都算合理。

王家爸爸 發表於 17-1-6 14:58
一甲係新聞主播水平,香港應該唔多,過千都請唔到;二乙人數最多,競爭最大,所以我估唔會收得貴,可能只係 ...

"可能只係正常補習老師收費"

正常即係$300?

王家爸爸  差唔多啦  發表於 17-1-6 15:01

retriever 發表於 17-1-6 14:51
一甲唔多喎。

二級呢?
其實行多步,學下朗誦,然後去教朗誦可能仲好揾,但係每年得兩、三個月做。

littlestar_2009  曾經都倒過錢落海,哈哈  發表於 17-4-10 22:48
judy  我每次見人朗誦,我都想笑。  發表於 17-1-9 17:33
retriever  精明!  發表於 17-1-6 15:07

NatalieBaby 發表於 17-1-5 17:41

Those tutors who are now teaching in primary schools, or are retired teachers ...

練習題係咪包埋架?

仲有普通話書要另外買還是私補老師提供?

王家爸爸 發表於 17-1-6 14:58
一甲係新聞主播水平,香港應該唔多,過千都請唔到;二乙人數最多,競爭最大,所以我估唔會收得貴,可能只係 ...

過千都請唔到?太誇張啦!我朋友第一次考已經一乙,97分,一年後唔憤氣,再考99分佢只收250@小時!好多學生搵佢教,但補唔長久,因為教法太悶

王家爸爸  咁高分?係唔係喺天津、北京長大?  發表於 17-1-15 10:34

701003 發表於 17-1-14 21:13
過千都請唔到?太誇張啦!我朋友第一次考已經一乙,97分,一年後唔憤氣,再考99分佢只收250@小時! ...

如果唔識教,幾平都無用。

可能佢學下Drama之後,識得點樣好有趣咁教,可以收貴好多。
‹ 上一主題|下一主題