用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中派位的實況
樓主: stanleysham
go

升中派位的實況   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 17-1-5 08:59
呢個真係堅唔合理, 我哋學校師兄師姐成日恰眼瞓 阿女前幾日至同我講, 有同學仔考作文考考下瞓著 ...

講真,過咗海就神仙,一個小六学生會吾吾為吾太関自己事嘅試而盡心盡力呢?!

回覆 catcatcat549 的帖子

真系荒谬中的荒谬!阿仔问我点解学校估佢的模拟名次会比佢自己考的實際名次后左幾名!

stanleysham 發表於 17-1-4 18:30
希望教育局睇下啲留言,啲細路其實好慘。
吳局長都hea做一份旅游工,手下就算有對教育工作有一腔熱血的官員,又有誰會惹火燒身?

kkhon 發表於 17-1-5 15:08
回覆 catcatcat549 的帖子

真系荒谬中的荒谬!阿仔问我点解学校估佢的模拟名次会比佢自己考的實際名次后左 ...
校內名次係點計先?

模擬名次即係呈分名次, 係用標準分x科比重+調整分去排

校內名次一般只係平均分去計, 所以一定會有出入
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Ivankwok2009 發表於 17-1-5 06:08
人,容易忘卻初心!
當初子女入小學,如果可以選擇的話(當然有些人無得揀)。
考慮教師質素?當然啦!
擔心家長為咗差一分就一個名次就催谷小朋友?

選校要看歷屆入英中比例係必然?

所以要睇師兄姐Pre-S1成績分Banding, 即使人地hea考都無問題?

人既邏輯都幾矛盾又有趣

果然係帶住矛盾去做人 (其實我自己都好多矛盾, 我日日都唔止帶住, 仲帶晒一抽矛盾去做人嫁!)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

校內的名次是呈一,呈二各考的級名次。模拟名次係学校估教育局標準化后的名次。比阿仔二次的平均还低了5个名次。

kkhon 發表於 17-1-5 15:28

校內的名次是呈一,呈二各考的級名次。模拟名次係学校估教育局標準化后的名次。比 ...
妳睇吓我以前既解釋, 睇吓會唔會解答到妳既疑問

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3032886

其實最低限度, 係家長交統一派位表前, 俾佢地知道小朋友既派位組別, 起碼係統一派位最後一關, 都可以做得好D, 又唔駛俾某D為咗力保首三志願比例既學校誤導

我明了,谢谢!咁仔可能衰喺中文92分,但好多人就95或以上,加上VA又吾系咁好得B。

little_yolky  你真係聰明,我睇咗1X次都唔係好明白。  發表於 17-1-6 08:52

kkhon 發表於 17-1-5 16:29

我明了,谢谢!咁仔可能衰喺中文92分,但好多人就95或以上,加上VA又吾系咁好得B。 ...
通常好多人還衰係VA同音樂兩科.

校內呈分試, 攞到幾多分其實唔重要, 最重要係每科有幾多人分數高過自己.
即使你個科只有80分, 但如果已係全級第一高分, 都足夠有餘.
反之如果你攞99分(全級第二高分), 但個科有20人攞滿分, 咁係呢科既呈分排名上, 唔好意思, 你唔係排全級第二, 係全級第二十一.

回覆:judy 的帖子

真的對小朋友打擊好大,尤其是邊緣人,在尾和頭之間游走,幻得幻失般,感覺真的不好受

little_yolky 發表於 17-1-5 08:41
這不是一個口號, 平均分差一分, 真係差咗10個名次, 係真人真事, 我女女成績比較浮動, 所以經歷過好多次大上 ...

平均分差一分差十名,我當然相信,有數得計,超過100個學生嘅平均分在75至85之間喺某啲學校係好平常,所以差一分差廿名都唔出奇!

不過有啲人講到一份卷低咗一分(計平均分可能差零點一分)就差廿名我就唔係好信!

little_yolky  我相信大家「一般」講既差一分差十名係平均分,一份卷......我都唔信。  發表於 17-1-6 08:53

回覆 Band5 的帖子

今日聽朋友話個仔今次exam平均分相差0.8分,個名次退左19名
原來真係有呀

johnmamama 發表於 17-1-4 22:53
我其實對小學睇法有所保留, 經過兩次仔囡呈分, 大囡當初小學是呈分Band 1 中, 她沒有任何補習班, 沒有報任 ...

王家爸爸  Band 1 中 派入Band 1 頭中學,其實又唔算錯配,只係因為升中人數減少既正常現象。   發表於 11 小時前

大囡第一年入了band1頭普通班, 中二至中三入了精英班,高中簡科無難度,現入了三大,
結論是小學就算同學幾位band 1頭,入到band 1 中學,dse考得不好,都未能入到大學.

細仔 小學band2生,未呈分試英文由C去到最後A, 經過六年小學,發現阿仔腦子不是差,只是未開竅,我便膽粗粗最後入了band1 中中學,中一真是下游,中二已上了上游,如果無大抽獎,對部份遲開竅同學吾公平。

你的意思是:小學的排名/成績,未必反映到孩子的真正實力嗎?
小學只是讀很小科目, 只要不是讀書太差, 補吓習已可提升分, 細仔就是好例子, 只是呈分試才去補, 由名次100多去到70-80名.
咁你女又是什麼原因,令她去到高中完全不費力呢?
阿女天生聰明, 只是DSE補了數, 最後7 科最少有5.

ALARMCLOCK 發表於 17-1-5 15:34
除了 banding 問題,其實如果自行分配可以在申請统一派位前公佈結果,自行成功的家長可以減少庒力,自行不 ...

绝對認同!咁玩法相當衰格,玩足家長一年!我記得小學自行階段公布咗先格,我得冇記錯?

yanfather 發表於 17-1-5 20:10
回覆 Band5 的帖子

今日聽朋友話個仔今次exam平均分相差0.8分,個名次退左19名

真有其事架
‹ 上一主題|下一主題