用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 煩惱中, 比下意見
樓主: 芝心批
go

煩惱中, 比下意見 [複製鏈接]

ume 發表於 17-1-6 21:18

唉,我就係驚吾識貨走左寶
但數據話我知佢地升小一堅吾係好得....

芝心批 發表於 17-1-9 13:31

讀得救世軍大多喜歡佢地關愛~對小朋友有愛心~重視小朋友~以人為本~重自理~以及多數家長諗官津大抽獎多~但講真如果小朋友夠醒~自己再加強下英文~出去考直資都唔係無機會的~其實好多都係睇表現~

回覆:煩惱中, 比下意見

如果負擔到,我會轉,屋企日常語境吾多用英文,咁國際班係會學得好過出面報補習,其實補習同車費,加埋同讀國際班吾差得遠。愛心,我唸每間幼稚園都開心嘅~ 語文在小朋友越細時學比較好,因為升小後工課繁多,到時番完全日學要去惡補英文,好似好申苦

希望樓主唔好介意, 我覺得你未熟制度,大抽獎是不計分的。另外,我覺得你想法有矛盾,最少同好多打算考直資的家長不同. 全港有21間直資, 沙田得2間培僑同王錦輝,競爭一定唔細。你口中說唔想狂谷,我唔知你點介定狂唔狂。 但比我就盡力谷, 我唔想搞一大輪都是靠大抽獎,一係我改變目標。

芝心批 發表於 17-1-4 09:24
多謝大家回復
我諗講多少少我地情況/諗法

請問已浸係已經係基督徒意思嗎?馬鞍山搬沙田 20分係咩意思?唔好意思 我都係新手媽咪 住沙田 女女讀K1,最近都了解ing沙田的小學,你了解多的,可以推薦下沙田邊間小學比較無壓力?tks!

星星的後裔 發表於 17-1-31 11:56
希望樓主唔好介意, 我覺得你未熟制度,大抽獎是不計分的。另外,我覺得你想法有矛盾,最少同好多打算考直 ...

請問大抽獎係咪幾分都有學校?請問沙田唔谷的小學有咩推薦?

沙田有 發表於 17-2-14 23:06
請問大抽獎係咪幾分都有學校?請問沙田唔谷的小學有咩推薦?

簡單講大抽獎有甲乙部。甲可以填全港所有官校或資助小學不論地區。乙只是當區或有借位區的官校或資助小學。甲部位少,乙部位多。詳細你爬文。我不熟沙田區。

如果無好小學世襲位,讀咩幼稚園都唔可以完全放手靠幼稚園教。更何況學校係教一班人唔係一對一,始終唔夠家長有針對性執漏。

考直私小學真係全港性競爭,就算LH同基督堂都無100%保證。同事兩個仔女分別讀呢兩間,又補習又興趣班,考左2x間直私小學都無一間收,最後靠世襲位派左去地區名校。

芝心批 發表於 17-1-3 12:28
本人是爸爸 呀女而家讀緊k1救世軍

之前N班讀開think, 但因為見think 學費貴得來又無咩特別 朋友間個個都 ...

請問樓主最後轉唔轉?

greentea000 發表於 17-2-15 03:06
考直私小學真係全港性競爭,就算LH同基督堂都無100%保證。同事兩個仔女分別讀呢兩間,又補習又興趣班,考左 ...

你同事都好叻吓

芝心批 發表於 17-1-9 13:31
其實只係一個"物以類聚"既現象。
俾得小朋友入救世軍幼稚園既家長,通常都唔會太催谷小朋友,對小學要求不太高,又或低估考小學既難度。因為大多數家長心態如此,所以結果自然唔理想。

如果今時今日你得20分想入熱門學校,機會係極低。至於你話諗住自己教中文,建議你去書局睇吓依家小學既補充練習既要求,去評估吓自己有冇能力教吧!

隨著人口上升,競爭只會越嚟越大,基本上除非入到龍校,否則沒有任何一間名校有能力保証你任何嘢。家長早點瞭解遊戲規則,做好心理調適吧!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題