用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 緊急一問!求金巴倫同York用家俾啲意見我丫! ...
樓主: hccwkm
go

緊急一問!求金巴倫同York用家俾啲意見我丫!   [複製鏈接]

OP妮歌 發表於 18-2-1 07:12
我女去年金巴倫畢業,三年同一班,班主任同英文老師都好好,有教導亦有比空間小朋友自己長大同改善。
考小 ...

想問下K3功課如何?
有沒有英文做句,重組句子,作文嗎?

回覆 superlionking 的帖子

金巴倫K3上學期中文功課有識字和寫字、認識80個部首和偏旁理解、詞彙,量詞、標點符號、下學期功課有閱讀理解、改寫句子、擴寫句子和重組造句
數學功課上學期主力做加數,方法有直式橫式運算、個位橫式連續加數、十佰千位直式加數、兩位加數進位及相差概念數學功課下學期主力做減數,方法有直式橫式運算、個位橫式連續減數、十佰千位直式減數、兩位減數借位

英文功課主要拼音練習,blending、詞彙、識字和寫字、造句、常識題目、閲讀報告

我係SN 用家, 畀你意見, 千萬唔好讀, 完全唔值得 ... 好多嘢講一套做一套, 時間和金錢冇哂, 升小一成績好麻麻 ... 先唔講佢教成點先, 或者平時點樣搵家長$, 睇睇佢派去邊間學校, 差唔多全部都係二三線或者根本搵唔到, 唔信自己去學校睇睇, 有貼出嚟, 冇呃你....
York 我唔知, 因為我唔係用家

唔覺有三線学校。不過,相对德望那些教得深及谷学校,金巴倫見happy school

superlionking 發表於 18-2-9 20:10
想問下K3功課如何?
有沒有英文做句,重組句子,作文嗎?

有weekly log,下學期中文有重組句子、閱讀理解

smellywhale 發表於 18-2-14 10:36
我係SN 用家, 畀你意見, 千萬唔好讀, 完全唔值得 ... 好多嘢講一套做一套, 時間和金錢冇哂, 升小一成績好麻 ...

我又唔覺好差。考直私有offer已是不錯了。就算去一線名幼都是大部分二線多。

認同雜費多,中文教得一般。但英數我覺得幾好,班主任都好好。

OP妮歌 發表於 18-2-21 19:57
我又唔覺好差。考直私有offer已是不錯了。就算去一線名幼都是大部分二線多。

認同雜費多,中文教得一般。 ...

名幼考直私應比SN勁D

tychow 發表於 18-2-21 21:40
名幼考直私應比SN勁D

有些考小谷大家都會討論一下自己幼稚園考小情況,都略知其他幼稚園一二

睇家庭教育同支援,比幼稚園大得多。

幼稚園選適合小朋友的就好

OP妮歌 發表於 18-2-21 19:55
有weekly log,下學期中文有重組句子、閱讀理解

what is weekly log?

hccwkm 發表於 17-1-14 14:26
所以我如果讀嘅,不會join茶點!

如果唔交差點甘小朋友全部有得食,唔join又無得食,會不會好奇怪

Lukebaby 發表於 18-2-23 19:09
如果唔交差點甘小朋友全部有得食,唔join又無得食,會不會好奇怪

不會,我小朋友三年都無join茶點。
學校無嘢,小朋友仲羡慕添

superlionking 發表於 18-2-23 17:25
what is weekly log?

週記

OP妮歌 發表於 18-2-24 09:47
不會,我小朋友三年都無join茶點。
學校無嘢,小朋友仲羡慕添

系唔系自己带啊

tychow 發表於 18-2-21 21:40
名幼考直私應比SN勁D

其實讀得私幼,家庭背景都唔差,課餘都會出外補習加強學術能力,SN考入直私比例都唔差,因為小班教學,每級學生人數晤多,相對於其他名幼級别學生人數來說,衹是中小型學校,單憑直私人數來比較,有點不足。SN校長今年家長日已經預告今年直私派位會有驚喜。同班同學現在已有幾個已被取錄,沒有等wait list recall。

包包媽ma 發表於 18-2-12 09:49
回覆 superlionking 的帖子

金巴倫K3上學期中文功課有識字和寫字、認識80個部首和偏旁理解、詞彙,量詞、 ...

有無可能呀!咪亂吹噓!連加法、千位加數、借位是小二課程,學校可以有時間教到K3生咩?80個部首?樓主家長你自己都唔知有無識咁多啦,一本字典咪已學哂!小二都學到30個到,我小朋友間區內名小咪好差!
有無功課影來睇下,我想大家都想知有幾勁,個個畢業生咪入哂名校啦!

bonnieleong 發表於 18-3-8 01:36

有無可能呀!咪亂吹噓!連加法、千位加數、借位是小二課 ...
這個論壇是分享心得,沒必要吹噓,小孩正就讀K3,一直都跟開佢學習程度,發覺金巴倫自編教材可以應付小一程度,預計入直私小學不成問題,最重要家長花多點時間與小孩重溫,因為小孩記憶力是短暫的,放低一段時間就忘記了。
同班同學有數理天資都已經計乘數及除數,有一天小孩問我乘數是什麼?可能受哪位同學影響,同班學習氣氛濃厚,但對小孩要因材施教,衹教他乘二乘三就算數,太深背乘數表恐怕嚇怕他。

金巴倫功課全部是自編教材,由於早前學期K1及K2是採用蒙特梭利教學,所以小朋友很容易掌握千位加數、加數進位及減數借位。

每日課堂要抄寫家課冊,隔週要完成一份中及英文週記及一份中及英文閲讀報告,不需要花太多時間操練功課,很容易應付。

現行中文部首偏旁超過300個,80個部首偏旁不是大數目喎,否則很難應付將來造句功課。

就算名幼都不能保證個個畢業生入哂名校啦,這句有點偏頗。

有無可能呀!咪亂吹噓!連加法、千位加數、借位是小二課 ...

數學在k3下學期係有學三位四位加法、三位進位加法等。下學期尾段亦有教乘法概念,主要以連加法帶出。
若有疑問,可先了解一下甚麼是蒙特梭利教學

至於中文,用愉快學寫字,因該作者採取蒙氏的教學取向,每次學一部首。學校方向是好,但中文仍有進步空間。

每間學校都有其長處短處,按番個別小朋友特質而衡量吧

至於入唔入名校,學術佔的比重相信無閣下想像般大。

包包媽ma 發表於 18-3-9 09:50
這個論壇是分享心得,沒必要吹噓,小孩正就讀K3,一直都跟開佢學習程度,發覺金巴倫自編教材可以應付小一程 ...

請問中文寫字是不是用四格寫字薄?謝謝

包包媽ma 發表於 18-3-9 09:50
這個論壇是分享心得,沒必要吹噓,小孩正就讀K3,一直都跟開佢學習程度,發覺金巴倫自編教材可以應付小一程 ...

當然有d同學天資聰穎,學到乘數,是不是學校課程教識?!論壇有d人吹得就吹,又無須負責、証明。80喺成本字典來講部首梗唔多,若你話小朋友巳在校學會,用得出來嘅仲唔係吹?唔多令人信服,若有咁勁,St.Cat,LH, KV, st.clare...都唔夠你校勁啦!名小又唔多見昵d畢業生喎,去咗d仲勁而我唔識個d名校呀?
‹ 上一主題|下一主題