用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 藍田啟思 VS 觀塘浸信會
go

藍田啟思 VS 觀塘浸信會

囡囡本身在啟思讀緊n, 因為好慢熱,讀左半個學期才較熟習,出年可直升k1,同期觀浸收左k1,諗緊邊間好d! 聽人講觀浸好似多左國內既小朋友,同埋如果較靜既小朋友會容易被忽略,因為我囡好靜,會怕被忽略,但如果轉讀觀浸,又怕佢要重新適應!想問讀過兩間幼稚園既家長,有無意見呢?謝謝!

回覆樓主:

路過,如果好唔容易咁適應咗
既然無其他問題同因素
個人覺得,一動不如一靜

ZEROXZERO 發表於 17-1-2 00:44
路過,如果好唔容易咁適應咗
既然無其他問題同因素
個人覺得,一動不如一靜

謝回覆呀,但我自己係怕啟思太淺,對佢上小學困難!但我都唔太清楚觀浸深還是淺的!

nero714 發表於 17-1-2 00:48
謝回覆呀,但我自己係怕啟思太淺,對佢上小學困難!但我都唔太清楚觀浸深還是淺的!
...

其實學卷學校,課程大同小異,既然慢熱又靜,建議留係啟思,啓思老師相當有愛心,靜的小朋友老師都會関顧到,怕太淺就外補啦。

nero714 發表於 17-1-2 00:48
...

我囡讀啓思的,今年剛上小一。
啓思課程的確較淺,但又未至於乜都唔識,不用嚇怕,其實上左K3後,課程明顯比K2多野做左,功課係比較少,所以讀得幾輕鬆的。
我囡班畢業既同學,有部分都考到直資架,我諗家長點裁培都有些影響。我囡派了普通小學,開學初期的確要花些時間適應,但2-3月後適應左都冇乜野。

macvn123 發表於 17-1-12 15:01
我囡讀啓思的,今年剛上小一。
啓思課程的確較淺,但又未至於乜都唔識,不用嚇怕,其實上左K3後,課程明顯 ...

謝謝回覆!