用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學奧數對數學有幫助嗎?
樓主: cherrieshum
go

學奧數對數學有幫助嗎? [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 17-1-2 00:05
Thanks!
我就係咁樣覺得。因為我大仔好得意,佢邏輯思維好好,但佢小一至小三數學都麻麻。因為佢係一個大 ...

奧數都分好多唔同類型,好似數學咁,有計算、圖形……,細仔數感好,可能你比計算型嘅奧數比佢做,佢會做得好好。

以下係2015年華夏盃小二初賽其中一條題目:
求20152015+20162016-20172017+20182018-20192019的值。

回覆 MNIF 的帖子

謝謝你。
有留意你非常推崇中國文學,在語文方面,小女背誦詩詞及課文沒有問題,她說很快可以記住了。

最近她迷上三國演義,我已經借了兒童圖書中頗高程度,字也是密麻麻的,睡前看一至兩小時直至零晨12時才肯睡覺。

她說想我讀原著,我很猶疑,還有什麼版本推介呢?

bobbob 發表於 17-1-3 11:10
我估佢意思係奧數叻唔代表能成為真正數學家,因為奧數主要係solve 一啲有既定答案嘅懶刁鑽問題,但數學家反 ...
我並未發現女兒是否能夠發掘問題,而她的性格係你俾條數佢,佢會想自己諗,如果你好快俾答案佢,佢會好唔開心
所以教佢時,要就住就住,又要俾少少提示又唔好俾答案,傷透腦筋

回覆 IloveJJ 的帖子

她從幼兒起已不多睡,就算你不給她看書,也不會早睡。昨晚已勸她今天要返學,早了半小時熄燈

Rachelmummy2008 發表於 17-1-3 13:43
回覆 IloveJJ 的帖子

她從幼兒起已不多睡,就算你不給她看書,也不會早睡。昨晚已勸她今天要返學,早了半 ...

我仔從小都有睡眠問題,但我堅持要佢九點三熄燈瞓覺,雖然每晚都不能即時入睡,有時真係會11點先瞓得著,但睡在床上,給身體、腦袋(雖然都會想東想西,但想下想下總會睡著),但始終都係一個休息。我覺得睇書都會係對腦袋的一種刺激,尤其對這類有睡眠問題我小朋友,會更難入眠。

Rachelmummy2008  多謝提醒  發表於 17-1-3 16:39

IloveJJ 發表於 17-1-3 13:33
謝謝! 我無咁勤力啊!我只做補底,好少拔尖 。

見你咁講,路過搭傘

IloveJJ  謝謝!  發表於 17-1-3 15:01

cherrieshum 發表於 17-1-1 16:01
阿女不自量力,盲中中想報奧數比賽,我給她試下,買了一本練習回來做,怎知原來奧數好難,大多不懂做。想問 ...

我覺得有幫助 。 幼稚園期間, 唔覺得我仔數學特別好, 上小一後, 學校竟然揀佢去參加奧數比賽, 所以我幫佢報啲課程, 原來佢係嗰種喜歡思考難題的人 ,所以奧數成績好, 連學校的數學唔使溫都好高分,有點意外。 我覺得佢將數學融會貫通,令兩個項目都得益。
不過好睇天份, 我女數理弱, 搞掂學校啲數已經好安樂, 唔敢奢望學奧數。

引用:講咗重點,初小十一x÷,高小要開始用腦,

原帖由 brother4 於 17-01-02 發表
講咗重點,初小十一x÷,高小要開始用腦,初小著重基本功,朋友孩子早學奧數,計數就亂,所以不合格,小升 ...
咁如小三,四開始去上奧數班,會否攪亂佢學校果面學數學的思維呢?

我小朋友愛參加奥數比賽,初小時只買練習做,但現在我開始覺得題目愈來愈難,似乎單靠自己買練習學已不足以應付,要上堂才易明白,正考慮是否該找恒常課程上。

請問可否給我點意見呢?謝謝!

回覆 Rachelmummy2008 的帖子

你女好似我女呀!  所以我女有時會凶出面老師, 因為佢唔喜歡人太多提示。

回覆 S-Kwok 的帖子

因為這類小朋友個腦不停想野, 所以更本唔可以立即入睡, 我通常是十点要她瞓。

cherrieshum 發表於 17-1-1 16:01
阿女不自量力,盲中中想報奧數比賽,我給她試下,買了一本練習回來做,怎知原來奧數好難,大多不懂做。想問 ...
數學能力其實先天佔多數,數理感強嘅小朋友,好多時除了一般小學數學課程外,會喜歡玩一啲挑戰題或推理題以獲取成功感,而奧數正正就是須要思考及解難,所以數學能力強嘅小朋友學奧數會增加思維能力,會覺得好有趣味,高小時思考快左連帶學業上嘅成績都有幫助,但數理較弱嘅小朋友就不適而學習奧數,迫佢學會令佢學得好辛苦甚至更害怕數學。樓主如果囡囡對奧數有興趣,可以比佢玩下唔一定要考試嘅,買書比佢做下或者參加下奧數班都可以,最重要是小朋友要有興趣及能有成功感,切忌為考試而去學,強迫就會失去學習嘅意義。待佢自己都想試下可以報啲比賽來玩,吸收經驗挑戰下都好。

pingu_k 發表於 17-1-7 08:19
咁如小三,四開始去上奧數班,會否攪亂佢學校果面學數學的思維呢?

我小朋友愛參加奥數比賽,初小時只買練 ...

數學能力強嘅小朋友,唔會因爲學了奧數就會攪亂思維,由其高小起嘅課程更要思考,如果小朋友本身數學唔差,數感亦強,不仿考慮比佢學,學奧數並非只為比賽,查實對孩子思考能力都會有益。我兩個兒子從小數學成績都好,喜歡玩思考嘅題目,細仔從未學過奧數,但就有參加過比賽玩下,高小時佢自己要求想學數學,我幫佢揀了解難課程比佢學了一段時間,佢覺得好有趣好鍾意。升中後而家學校嘅功課徐了必答題外,老師都有比挑戰題同學自己選擇黎做,我仔通常都會做曬,所以重點係孩子都要有興趣先得。我大仔小學有學過珠心算及奧數,珠算靠背口訣計數快但其實好機械式冇乜樂趣,相反奧數會好玩得多。

scyauchris 發表於 17-1-7 17:06
回覆 S-Kwok 的帖子

因為這類小朋友個腦不停想野, 所以更本唔可以立即入睡, 我通常是十点要她瞓。 ...

唉…我仔都係咁,上床後仍不停問我問題
‹ 上一主題|下一主題