用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2017-2018年度小一派位, 邊個小學網抽獎好? ...
樓主: hkpapa852
go

2017-2018年度小一派位, 邊個小學網抽獎好?   [複製鏈接]

papageorge 發表於 17-1-9 15:00
有冇人知如果甲乙都填哂一線學校,11網如去到乙一吾中會吾會就好大機會跌入3線呢?

...
如果按照上年派位後會員提供既資料:
11網乙2仲有少量學位既學校(即係有人乙2入有人乙2唔入):
呂明才, 李陞

同乙3仲有位, 只有:
聖嘉祿, 新會商會學校, 香港潮商學校, 天主教總堂區, 聖馬太
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:papageorge+發表於+17-1-9+15:00+有

papageorge 發表於 17-1-9 15:11
以下呢幾間通常會被視為3線校:
聖嘉祿, 新會商會學校, 香港潮商學校, 天主教總堂區, 聖馬太
對女仔嚟講入 ...
其實好難估, 11網多細校, 間間學位都唔係太多, 競爭人數真係好難估. 唯一優勢係多咗兩間女校.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:2017-2018年度小一派位, 邊個小學網抽獎好?

hkpapa825:

想請教 小朋友 統一大抽獎 62 荃灣區 或是
35 黃埔區 好?

(之前自行只有 15 分,男孩)

謝謝

回覆:monchichipapa 的帖子

HKpapa, 我有一細仔一大女,大女而家K2,有打算想搬去Net 31(now is Net 62) target新油天,考慮理細仔,但見之前的POst 好少談及Net 31,想問問意見,因知道Net 31是天地Net,搬去31 是否不智?

MandyMakST 發表於 17-1-10 17:23
HKpapa, 我有一細仔一大女,大女而家K2,有打算想搬去Net 31(now is Net 62) target新油天,考慮理細仔,但 ...要
有仔有女,要搬其實應該考慮:  12,14,16,41,88,91

linda823 發表於 17-1-9 19:06
hkpapa825:

想請教 小朋友 統一大抽獎 62 荃灣區 或是

如果只有仔,31或32會好D。
62網抽小學可以但升中大件事,35網抽小學唔係天就係地,但升中極佳。

回覆 hkpapa852 的帖子

Thanks

回覆:hkpapa852 的帖子

我小朋友是大仔, 另有妹妹。11 月收到私校 - 德雅 offer, 但是

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+17-1-10+18:38+

原帖由 hkpapa852 於 17-01-10 發表
小朋友是大仔, 另有妹妹。11 月收到私校 - 德雅 offer, 但是深水步 女仔升中有利,男仔選擇少,所以,希望 35 網抽獎一博。心儀黃埔宣道。

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+17-1-10+18:38+

原帖由 hkpapa852 於 17-01-10 發表
你所指的 35 網的天與地,是那間小學?謝謝

linda823 發表於 17-1-10 19:05
你所指的 35 網的天與地,是那間小學?謝謝
如果本身住係個好既中學網又唔打算/無需要搬, 咁彈性度高好多.

只要入到一間升中派位較理想既學校 (咁當然交通之類既問題要攪得掂), 力保子女6年後可留係B1位置, 升中時用番住址網就足夠.

如果錢唔係大問題, 德雅係唔錯既選擇

借位問問: 大抽獎表格幾時會收到?

hkpapa852 發表於 17-1-10 17:31
如果只有仔,31或32會好D。
62網抽小學可以但升中大件事,35網抽小學唔係天就係地,但升中極佳。
...
你好 HKPAPA852,本人是新手,兩仔一女,大仔明年抽獎,今年會搬,沒有宗教,兩公婆都無舊生分,想請教一下
如果係各下你,12同91會點揀?
謝謝

fhmhk 發表於 17-1-13 12:20
你好 HKPAPA852,本人是新手,兩仔一女,大仔明年抽獎,今年會搬,沒有宗教,兩公婆都無舊生分,想請教一下
如果係 ...
係長住定短租去抽學校呢?

如果只係搬過去抽學校之後就走, 自己要諗清楚呢幾個問題:

1. 搬完又抽唔到, 咁係咪得不償失呢?

2. 抽中心儀學校後搬番原本屋企, 但交通呢? 呢點好緊要

hkpapa852 發表於 17-1-13 13:53
係長住定短租去抽學校呢?

如果只係搬過去抽學校之後就走, 自己要諗清楚呢幾個問題:

長住的,地區對我無咩影響。
如果吾計$既問題,邊區對子女教育好D。
當然有好多野控制吾到,但係想自已能刀範圍內提供最好條件俾子女。
係無分既情況下邊區會好D呢。12 or 91。感謝。

想問問88網大圍區,邊間次熱但辦學有心之小學?因為想看看大抽獎如何排位!謝謝!

cyy125 發表於 17-1-16 00:32
想問問88網大圍區,邊間次熱但辦學有心之小學?因為想看看大抽獎如何排位!謝謝! ...

睇吓呢篇"古文":
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3110381&highlight=%E4%B8%BB%E5%8B%95%E5%B0%8B%E5%AF%B6

你好想問下如果18校網,田始或南官放乙一機會大嗎?謝謝
‹ 上一主題|下一主題