用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2017-2018年度小一派位, 邊個小學網抽獎好? ...
樓主: hkpapa852
go

2017-2018年度小一派位, 邊個小學網抽獎好?   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 17-1-6 09:56
簡單D去講吧!

未來4年黃大仙區既小六畢業生, 將會每年有3000人以上. 當扣除區內音小和GH兩間小學合共約300 ...

請問學生人數上升,教局是否只加位於大校或小人讀的中學度呢?

引用:Quote:旺角卡門+發表於+17-1-5+12:50+想請

原帖由 hkpapa852 於 17-01-05 發表
入得聖心幼, 基本上都差唔多一定會攞到個聖心私中學位, 所以有得搏, 我會去搏MPS.

相比之下, MPS應該係中 ...
差不多情況想請教,聖心幼首名女仔,住12網,也心儀MPS, 自行15分應該無望。另外是天神舊生有20分,自行如果成功就可一條龍st Mary, 問題是距離比較遠,而且成功了就要放棄net 12抽獎。我自己覺得其實呢三間學校出路相距不大,想請教一下意見。

引用:Quote:原帖由+Bao太太+於+17-01-06+發表係

原帖由 晴晴小B 於 17-01-06 發表
青衣一線得青衣主恩同世德
何澤芸係1線啊,青衣嚟3間聖公會主恩,2間何澤芸爭崩頭

引用:Quote:原帖由+晴晴小B+於+17-01-06+發表青

原帖由 旺角卡門 於 17-01-07 發表
何澤芸係1線啊,青衣嚟3間聖公會主恩,2間何澤芸爭崩頭
你我無法得知有幾多人報咩學校,但兩間何澤芸升英中比率絕對不會是一線學校,兩間何澤芸應該只有三成左右升到英中。

晴晴小B 發表於 17-1-7 14:18
你我無法得知有幾多人報咩學校,但兩間何澤芸升英中比率絕對不會是一線學校,兩間何澤芸應該只有三成左右升 ...
其實好多校網都有不少"有一線受家長追捧程度", 但只有"二線或以下升中派位表現"既學校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:晴晴小B+發表於+17-1-7+14:18+你我無

回覆:papageorge 的帖子

hkpapa, 想請教,囝囝45網,本網最熱錦泰或嘉諾撒,如果好彩抽到,暫時囝囝有崇真小學,優才等3rd in, 以校網及升中計,點選好呢?有細佬跟尾,謝謝

引用:Quote:晴晴小B+發表於+17-1-7+14:18+你我無

原帖由 hkpapa852 於 17-01-07 發表
其實好多校網都有不少"有一線受家長追捧程度", 但只有"二線或以下升中派位表現"既學校 ...
同意

引用:Quote:原帖由+旺角卡門+於+17-01-07+發表何

原帖由 晴晴小B 於 17-01-07 發表
你我無法得知有幾多人報咩學校,但兩間何澤芸升英中比率絕對不會是一線學校,兩間何澤芸應該只有三成左右升 ...
66校網冇學校rank到50%派英中㗎,主恩都冇㗎,以我所知3間聖公會甲1乙1都要抽,乙2放佢地係冇機會啦~所以我叫佢地係66區1線學校

引用:Quote:原帖由+晴晴小B+於+17-01-07+發表你

原帖由 旺角卡門 於 17-01-07 發表
66校網冇學校rank到50%派英中㗎,主恩都冇㗎,以我所知3間聖公會甲1乙1都要抽,乙2放佢地係冇機會啦~所以 ...
一線定義個個人唔同,但我真係第一次聽人話何澤芸係一線。一般認為青衣網一線係青衣主恩同世德。又好似65網,一般人只會話仁立仁紀係一線,絕對唔會話因林金好多人報,而當佢係一線。

hkpapa852 發表於 17-1-6 09:56
簡單D去講吧!

未來4年黃大仙區既小六畢業生, 將會每年有3000人以上. 當扣除區內音小和GH兩間小學合共約300 ...

謝謝你!

想請教下 2019-2020入小一, 如有20分  88,89,91 邊個網會好D ?

請教各位達人,MPS同天神,邊間中獎機會大,睇返之前啲文,MPS大概56個位,天神得35個位抽,但近年好多人湧入12抽女校,而12中MPS又係最大熱門,兩大女校,邊間程度好啲,邊間值搏啲?天神百分百升聖瑪,MPS聽講得七成,唔知資料有冇錯,請指教

宮二 發表於 17-1-7 12:27
差不多情況想請教,聖心幼首名女仔,住12網,也心儀MPS, 自行15分應該無望。另外是天神舊生有20分,自行如 ...
上個星期再問清楚小朋友讀緊聖心個位朋友, 佢話當年幼稚園暗示, 如果自行唔係選聖心津小, 咁如果自行失敗咗, 係未必會安排私小個位俾小朋友.
呢點建議你同學校查証吓, 因為好影響自行既選擇 (因為你只得天神20分, 咁如果試咗天神唔得又連私小個位都無, 咁就.....)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

芝心批 發表於 17-1-8 10:34
想請教下 2019-2020入小一, 如有20分  88,89,91 邊個網會好D ?
20分機會大唔大, 唔關邊個網事, 只係關學校名氣事

happynewyear16 發表於 17-1-7 10:15
請問學生人數上升,教局是否只加位於大校或小人讀的中學度呢?
點解你會認為我地咁有"遠見"既教育局會加學位呢?

話說上年11月時, 我地專貴既立法會議員, 都只係同教育局研究緊"中一學齡人口下降的影響", 同埋係咪會係2020年削減教師(http://www.info.gov.hk/gia/general/201611/02/P2016110200572.htm)

加位...... 睇吓幼稚園同小學派位攪到爭崩頭就知..... 出咗事咪會有人出聲再"研究"點處理囉!

hkpapa852 發表於 17-1-9 13:43
點解你會認為我地咁有"遠見"既教育局會加學位呢?

話說上年11月時, 我地專貴既立法會議員, 都只係同教育局 ...

我都知佢地預知能力極高,以我所知今年雙飛重災既小學,教局有派人同d小學講要加位,似乎课室容纳到就會加位,但中學情況我真系不清楚

happynewyear16 發表於 17-1-9 13:56
我都知佢地預知能力極高,以我所知今年雙飛重災既小學,教局有派人同d小學講要加位,似乎课室容纳到就會加 ...
中學學額, EDB, 立法會議員同班教協都仲係掛"減派", 我諗起碼等番3/5/7年, 到"升中唔夠位"呢件事爆出嚟, 成為人氣話題, 到時就會有人去"研究".

現階段, 我唔認為有人會咁有遠見去處理咗先

引用:Quote:宮二+發表於+17-1-7+12:27+差不多情

原帖由 hkpapa852 於 17-01-09 發表
上個星期再問清楚小朋友讀緊聖心個位朋友, 佢話當年幼稚園暗示, 如果自行唔係選聖心津小, 咁如果自行失敗咗 ...
謝謝回覆。問題是我們聖心津只得15分,自行的話機會不大,而且我們不希望讀下午校,所以只會考慮聖心私小或其他全日校

回覆:papageorge 的帖子

‹ 上一主題|下一主題