用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2017-2018年度小一派位, 邊個小學網抽獎好? ...
樓主: hkpapa852
go

2017-2018年度小一派位, 邊個小學網抽獎好?   [複製鏈接]

引用:Quote:旺角卡門+發表於+17-1-5+12:50+想請

原帖由 hkpapa852 於 17-01-05 發表
入得聖心幼, 基本上都差唔多一定會攞到個聖心私中學位, 所以有得搏, 我會去搏MPS.

相比之下, MPS應該係中 ...
謝謝分析,我都係首選搏mps,thank you呀~

多謝hkpapa 的分析,幫我們作最後計劃。
咁34係咪除了自求多福外,就只有做好叩門準備這條路?
45升中B1位欠缺有幾嚴重?

請問hkpapa:65、66那個網升中較好?本人小朋友是女,好像葵青區中學網也不錯

回覆:Bao太太 的帖子

住呢2區大,葵青區中學網係有利女仔,有蕭明,保祿6世,65 66睇你住邊方便啦~當然65有雙仁個名出又d有林護聯繫,仁立數據有9x派英中。

想請教hkpapa,如果住11網,首名,女仔,天主教(20分),現有聖心幼稚園offer(今年9月入K1)

將來自行應填邊間呢?

本人係st. Clare's舊生,有聖心offer的話,是否無理由小一再考St Clare's?

旺角卡門 發表於 17-1-6 02:28
住呢2區大,葵青區中學網係有利女仔,有蕭明,保祿6世,65 66睇你住邊方便啦~當然65有雙仁個名出又d有林護 ...

多謝你回覆,不過我囡得15分,所以唔打算爭奪雙仁。想問問你對高可寧、亞斯理兩間有何評價?謝謝!

JnB1113 發表於 17-1-5 21:23
多謝hkpapa 的分析,幫我們作最後計劃。
咁34係咪除了自求多福外,就只有做好叩門準備這條路?
45升中B1位 ...
簡單D去講吧!

未來4年黃大仙區既小六畢業生, 將會每年有3000人以上. 當扣除區內音小和GH兩間小學合共約300人, 即有至少2700人每年要爭中學學位.

黃大仙區內, 真正達B1水平既官津中學, 只有4間, 合共約提供600個小一學位.

即係話, 2700+人爭~600個區內B1官津中學學位.
如只用B1生去計, 即係900+人爭600個位, 平均1.5+人爭一個位, 競爭係全九龍最高.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

monchichipapa 發表於 17-1-6 07:58
想請教hkpapa,如果住11網,首名,女仔,天主教(20分),現有聖心幼稚園offer(今年9月入K1)

將來自行應填 ...
其實睇你鍾意邊間學校多D.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

旺角卡門 發表於 17-1-6 02:28
住呢2區大,葵青區中學網係有利女仔,有蕭明,保祿6世,65 66睇你住邊方便啦~當然65有雙仁個名出又d有林護 ...
仁立有9X%派英中? 邊年? 定係平行時空既另一間?

引用:Quote:旺角卡門+發表於+17-1-6+02:28+住呢2

原帖由 hkpapa852 於 17-01-06 發表
仁立有9X%派英中? 邊年? 定係平行時空既另一間?
佢應該係話九十幾人

回覆:hkpapa852 的帖子

寫清楚d,9x人啊 我地有25分仁立,不過應該想係灣仔上女龍校

仁立公報派位資料是如下, 當中有一d 2a-C 我沒有列出, 例如全完
陳兆民及八三比較好的邊緣校先有列出 !

聖公會林護中學                        33
保祿六世書院                            1
天主教母佑會蕭明中學             11
中華傳道會安柱中學                  2
佛教善德英文中學                     10
順德聯誼總會李兆基中學           8
保良局羅傑承(一九八三)中學     1
東華三院陳兆民中學                   8
荃灣官立中學                              5
荃灣公立何傳耀紀念中學            1
沙田祟真中學                              1
華英中學                                     1   
瑪利諾修院學校(中學部)             1
皇仁書院                                     2
拔萃女書院                                 1
聖保祿學校(女)                       1
聖保羅男女中學                           1
匯基書院(東九龍)                        1
港大同學會書院                          1

引用:Quote:旺角卡門+發表於+17-1-6+02:28+ 住呢

原帖由 Bao太太 於 17-01-06 發表
多謝你回覆,不過我囡得15分,所以唔打算爭奪雙仁。想問問你對高可寧、亞斯理兩間有何評價?謝謝!
...
呢2間吾識,我只識65 66一線學校,如果得15分入嚟2間學校,不如抽獎啦~搏下雙仁,2線搏主恩,林金殿 ; 66區 甲1 長宏主恩,何澤芸,2線放陳溢,世德

引用:Quote:原帖由+Bao太太+於+17-01-06+發表多

原帖由 旺角卡門 於 17-01-06 發表
呢2間吾識,我只識65 66一線學校,如果得15分入嚟2間學校,不如抽獎啦~搏下雙仁,2線搏主恩,林金殿 ; 66 ...
65網林金唔值搏,因為得2X%升一線中學,但因位置方便又好多人報。
66網兩間何澤芸都係二線。

hkpapa852 發表於 17-1-6 09:56
其實睇你鍾意邊間學校多D.
其實,我喜歡聖心多d,但好多人話聖小谷,st clare's應該唔谷...

另一問題:
自行請問我o既case應該填邊間呢?

Thx in advance!

回覆 hkpapa852 的帖子

多謝你的意見! 暫時偏向40網, 91網雖然多b1中但都係諗左小學先, 91只可靠抽獎, 又好似唔接受同區叩門,......

引用:Quote:旺角卡門+發表於+17-1-5+12:50+想請

原帖由 hkpapa852 於 17-01-05 發表
入得聖心幼, 基本上都差唔多一定會攞到個聖心私中學位, 所以有得搏, 我會去搏MPS.

相比之下, MPS應該係中 ...
應該係唔好讀讀吓放棄科中文吧,未去到咁恐怖既~~~

旺角卡門 發表於 17-1-6 11:23
呢2間吾識,我只識65 66一線學校,如果得15分入嚟2間學校,不如抽獎啦~搏下雙仁,2線搏主恩,林金殿 ; 66 ...

謝謝你

晴晴小B 發表於 17-1-6 11:31
65網林金唔值搏,因為得2X%升一線中學,但因位置方便又好多人報。
66網兩間何澤芸都係二線。

...

係呀,但兩間何澤雲都好受歡迎

引用:Quote:晴晴小B+發表於+17-1-6+11:31+ 65網

原帖由 Bao太太 於 17-01-06 發表
係呀,但兩間何澤雲都好受歡迎
青衣一線得青衣主恩同世德

‹ 上一主題|下一主題